Από διαχείριση προφίλ στα social media μέχρι ενοικιάσεις δωματίων στο Airbnb, οι freelance δουλειές των νέων έχουν καταλάβει τον κόσμο του διαδικτύου.

«Ήταν μια κίνηση αναγκαίο κακό για μένα όταν αποφάσισα να βάλω το δεύτερο δωμάτιο του διαμερίσματός μου στο Airbnb» μου λέει ο Νίκος Κ., υπάλληλος σε ιδιωτική επιχείρηση, που πριν από μερικά χρόνια είδε τον μισθό του να μειώνεται δύο φορές και τα έσοδά του να συρρικνώνονται δραματικά. Μια κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες σαν εμάς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - απλά η διαφορά με τους περισσότερους είναι ότι ο Νίκος είχε μια εναλλακτική για να «σώσει» την κατάσταση.

Κι αν έχετε ακούσει τη φράση κλισέ «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», με τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα να έχουν αλλάξει -προς το χειρότερο- η αλήθεια είναι πώς οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν με τη φράση που είχε πει κάποτε ο Barack Obama «τα χρήματα δεν είναι η απάντηση σε όλα, αλλά σίγουρα κάνουν τη διαφορά».

Για να πάρουμε μια γεύση της ανάγκης για τους νέους, αξίζει απλά να δούμε μόνο αυτό: Η «γενιά των 700 ευρώ», όπως την αποκαλούσαν κάποτε τα media, μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε στην κατηγορία «γενιά των 500 ευρώ» προτού φτάσει τον τελευταίο καιρό να... κερδίσει τον καθόλου τιμητικό τίτλο «γενιά των 300 ευρώ».

Βέβαια, όπως θέλει ο κανόνας, κάθε δράση φέρνει αντίδραση - και για να το παραφράσουμε εμείς: κάθε κρίση φέρνει νέες ευκαιρίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «νέες ευκαιρίες» ήρθαν διαδικτυακά, καθώς το ίντερνετ ήταν αυτό που λειτούργησε ως «σωσίβιο», δίνοντάς μας την ευκαιρία για ένα μικρό έξτρα εισόδημα.

«Το είχα δει να το κάνουν κάτι φίλοι μου στο εξωτερικό και σκέφτηκα "γιατί όχι και εγώ;"» προσθέτει ο Νίκος, που τα τελευταία τρία χρόνια τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας νοικιάζει μέρος του σπιτιού του. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι καρυδιάς καρύδι θα υποδεχθείς» παραδέχεται. «Αλλά δεν είχα πολλές επιλογές. Χρειαζόμουν κάτι που θα αποτελεί έξτρα εισόδημα, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκομαι σε ένα επιπλέον γραφείο για 3-4 ώρες κάθε μέρα» τονίζει και δεν το έχει μετανιώσει.

Και μπορεί το Airbnb να είναι αυτή τη στιγμή η Νο.1 digital δίοδος αύξησης εισοδήματος, καθώς σύμφωνα με έρευνες οι επισκέπτες της πλατφόρμας στην Αθήνα ξεπερνούν τους 400.000 ετησίως, αλλά δεν είναι και η μόνη. Από διαχειριστές προφίλ στα social media και παρουσιαστές σε DIY λογικής εκπομπές στο YouTube μέχρι influencers και unboxers, οι freelance δουλειές της νέας εποχής έχουν καταλάβει τον κόσμο του διαδικτύου.

«Δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά μου να κάνω κάτι τέτοιο. Απλά έτυχε 3-4 φορές να ανεβάσω στο Instagram φωτογραφίες από το στέκι που συχνάζω, τις είδε ο ιδιοκτήτης, του άρεσαν και με ρώτησε αν θέλω να αναλάβω τα social media του μπαρ» λέει η Μελίνας Σ.,

γραφίστρια στο επάγγελμα το πρωί και διαχειρίστρια social media σε μπαρ της Αθήνας τις υπόλοιπες ώρες της μέρας.

Τα μεγάλα αβαντάζ για τη Μελίνα είναι δύο: Είναι μια δουλειά που μπορεί να την «τρέξει» και από το κινητό της και βγάζει ακούραστα ένα έξτρα χαρτζιλίκι κάθε μήνα. «Μην φανταστείς ότι είναι πολλά τα λεφτά, αλλά και τα έξτρα 250 ευρώ κάθε μήνα μου χρειάζονται αυτή τη στιγμή» συμπληρώνει.

Και μην σπεύσετε να αμφισβητήσετε αν μπορούν να κάνουν τη διαφορά τα 250 ευρώ στη ζωή μας: μπορούν! Κυρίως αν σκεφτείτε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η διαΝΕΟσις, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάνο Ματσαγκάνη ο αριθμός των εργαζομένων έως 29 ετών μειώθηκε στο μισό την περίοδο 2009-2014. Από τις φορές που τα νούμερα είναι ενδεικτικά μιας ανερχόμενης ανάγκης.

από τον Φροίξο Φυντανίδη,

Δημοσιογράφο

Copyright: www.shutterstock.com