Σε κάθε τρένο όταν επιβιβάζεσαι για να φτάσεις κάπου, πρέπει να προσέχεις το κενό. Το διάκενο. Το χάσμα. Όπως αυτό που θα βρεις ανάμεσα στην πραγματικότητα του Πανεπιστημίου και αυτήν της αγοράς εργασίας.

Αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο και μετά κατευθείαν απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η μετάβαση όμως είναι λίγο διαφορετική. Έως πολύ.

Πλέον ένα χαρτί Πανεπιστημίου δεν αρκεί για να διαφοροποιηθείς στον ανταγωνισμό και στην απαιτητική αγορά εργασίας. Η ακαδημαϊκή γνώση είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του καθενός. Ωστόσο, δεν είναι πανάκεια στο πρόβλημα.

Η ενίσχυση της απασχολησιμότητας του καθενός και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, είναι μια συνεχής διαδικασία με συνέπεια στον χρόνο. Είναι μια διαδικασία που σε θεμελιώνει ως άνθρωπο και επαγγελματία και σε καθιστά μοναδικό.

Υπάρχουν, λοιπόν, διάφοροι τρόποι ή ακόμη καλύτερα, εμπειρίες, στις οποίες μπορείς να εκτεθείς και να αποκομίσεις πράγματα, τα οποία σε πρώτο βαθμό, δεν θεωρούσες καν ότι μπορείς να αποκτήσεις.

Πρακτική άσκηση: Αξιοποίησε την πρακτική άσκηση μέσω της σχολής σου και δες δια ζώσης πώς λειτουργεί ένας οργανισμός εκ των έσω. Στο διάστημα αυτό, μάθε όσα πιο πολλά μπορείς, παίρνοντας και πρωτοβουλίες.

ReGeneration-graduate trainee programs: Κάνε αίτηση σε ένα πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων. Έχεις μόνο να κερδίσεις, και όχι να χάσεις. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά μια δομημένη διαδικασία με συγκεκριμένα βήματα και σίγουρα αυτά τα προγράμματα θα σου δώσουν μια πιο απτή εικόνα για την αγορά.

Part-time απασχόληση σε entry level jobs: Τα ερεθίσματα από αυτές τις δουλειές, θα σου δώσουν πολλά εφόδια, ενώ θα κάνεις παράλληλα τα πρώτα επαγγελματικά σου βήματα.

Εποχική απασχόληση: Την καλοκαιρινή περίοδο στη χώρα μας, όλα τα νησιά σφύζουν από επισκέπτες. Θυσίασε λίγες από τις διακοπές και δούλεψε στον τουρισμό και την εστίαση. Η εποχική απασχόληση θα σε κάνει να αποκτήσεις γρήγορα πελατοκεντρική προσέγγιση, αλλά και να δοκιμάσεις τα όρια σου, δουλεύοντας κάτω από συνθήκες πίεσης.

Εθελοντισμός, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.O), Youth run organizations: Αφιέρωσε λίγο (ή και πολύ) από τον ελεύθερο χρόνο σου σε μια τέτοια οργάνωση ή σε ένα business school (όπως η AIESEC). Θα μάθεις να λειτουργείς μέσα σε μια ομάδα, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και με συγκεκριμένο σκοπό. Θα μάθεις να είσαι συνεπής και παράλληλα να προσφέρεις μέσω ενός κοινωνικού συνόλου.

Career Fairs: Εκμεταλλεύσου όλες τις ημερίδες που γίνονται για την ενίσχυση της εργασίας. Ακόμη και αν δεν αναζητήσεις άμεσα εργασία, ενημερώσου από τις εταιρείες, για το ποιες θέσεις είναι ανοιχτές, αλλά και το τι ζητάνε από τους υποψηφίους. Εξοικειώσου με τη διαδικασία της συνέντευξης.

Προγράμματα Erasmus: Ζήσε για λίγο εκτός συνόρων. Ένα μικρό διάστημα σε μια ξένη χώρα, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, κουλτούρα και πολιτισμό, θα σου ανοίξει το μυαλό και θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς αλλιώς τα πράγματα. Εκμεταλλεύσου επίσης και την πρακτική άσκηση μέσω αυτών των προγραμμάτων.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε ένα παράγοντα. Ότι πλέον η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά σου. Η προσαρμογή και ένταξή σου στην αγορά εργασίας, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τη δική σου ατομική επένδυση. Ο χρόνος που θα δαπανήσεις, μπορεί να μην σου επιφέρει άμεσα κάποιο κέρδος, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Σε βάθος χρόνου όμως, θα συνειδητοποιήσεις τα οφέλη που κέρδισες και θα δεις πως η έκθεσή σου σε όλο αυτό το φάσμα εμπειριών, σε «ωρίμασε» και σε προετοίμασε επαγγελματικά.

από τoν Νίκο Τσίφτη,

Recruitment Consultant, Hiring Solutions Team | kariera.gr

Copyright: www.shutterstock.com