Πώς αλλάζουμε δουλειά μετά από πολλά χρόνια στον ίδιο επαγγελματικό χώρο; Υπάρχει χώρος για… στροφές ή να το αφήσουμε καλύτερα;

Από μικροί καλούμαστε να απαντήσουμε στην ερώτηση “Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;”. Τα βάσανα του επαγγελματικού προσανατολισμού ξεκινάνε από πολύ νωρίς... Θαυμάζω τους ανθρώπους που ξέρουν με τι θέλουν να απασχοληθούν και το ακολουθούν μέχρι να πάρουν σύνταξη! Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Αυτούς που είναι σε συνεχή αναζήτηση του επαγγέλματος των ονείρων τους;

Μη φοβάσαι να κάνεις δοκιμές και αλλαγές σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είσαι!

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο όταν βρίσκεσαι δέκα, είκοσι, ακόμη και τριάντα χρόνια σε έναν επαγγελματικό τομέα να πεις «φεύγω»... Σίγουρα δεν θα γίνει εν μία νυκτί, αλλά αφού το νιώθεις, χτίσε παράλληλα τα ιδανικά βήματα για μία βιώσιμη αλλαγή.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Διάβασε το βιογραφικό σου. Το βιογραφικό σου είσαι ΕΣΥ και τώρα ήρθε η ώρα να γίνεις ο κριτής του εαυτού σου. Να γίνεις το τρίτο άτομο, ο εξωτερικός παρατηρητής. Κάνε τον απολογισμό σου σε σχέση τις ακαδημαϊκές σου γνώσεις και την εργασιακή σου εμπειρία.

Γράψε έως και τρία επαγγέλματα που πιστεύεις ότι σου ταιριάζουν ή θα ήθελες να δοκιμάσεις.

Σημείωσε σε ένα χαρτί τα δυνατά και αδύναμα χαρακτηριστικά σου.

Σκέψου και απάντησε ειλικρινά: Σου λείπει εκπαιδευτικό υπόβαθρο; Σου λείπουν δεξιότητες; Μήπως δεν ξέρεις πώς είναι πραγματικά το επάγγελμα που θέλεις κι αν όντως θα σου ταίριαζε;

Διάβασε! Ψάξε να δεις τις τάσεις της αγοράς. Πάρε έναν Οδηγό Καριέρας και ενημερώσου (λογικά αν διαβάζεις το άρθρο αυτό, ήδη το κάνεις, well done!).

Ήρθε η ώρα να κάνεις το πλάνο σου. Με το λεγόμενο backwards planning, έχοντας μπροστά σου τον τελικό στόχο αρχίζεις και χτίζεις τον δρόμο που θα σε οδηγήσει εκεί, σκαλί-σκαλί...

Συμβουλές και προτάσεις

Αν σου λείπει το εκπαιδευτικό υπόβαθρο μη φοβηθείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό. Μελέτησε προσεκτικά το πρόγραμμα σπουδών και ψάξε και εκτός Ελλάδος.

Υπάρχουν αρκετά εξ’ αποστάσεως μαθήματα που μπορείς να κάνεις και παράλληλα με την εργασία σου.

Είναι το μεταπτυχιακό μεγάλη επένδυση (χρήμα και χρόνος); Αναζήτησε ταχύρρυθμα μαθήματα ή schools με ειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους. Στο Coding School by kariera.gr (δες και σελ. 116) συναντάμε συχνά επαγγελματίες 40+ που θέλουν να μεταπηδήσουν σε τεχνολογικά περιβάλλοντα ή να εξελιχθούν περισσότερο στον κλάδο της πληροφορικής.

Μήπως τελευταία συνέντευξη έδωσες πριν πολλά-πολλά χρόνια; Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξασκήσεις. Αφού παίρνεις την απόφαση να βγεις και πάλι στην αγορά εργασίας, θα περάσεις από τη διαδικασία της συνέντευξης. Δοκιμάσου μέσα από Ημέρες Καριέρας, Σεμινάρια ή και Interview Days (δες σελ. 62) στο πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου και τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα.

Αν σου λείπουν οι κατάλληλες προσωπικές δεξιότητες, τα λεγόμενα soft skills, θα βρεις και σε αυτό τον τομέα σεμινάρια ή εκπαιδεύσεις ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα. Επίσης, ο εθελοντισμός είναι μια ωραία και ευχάριστη επιλογή! Ένα μικρό tip: μην τρέξεις να διορθώσεις όλα τα στραβά σου. Βασίσου στα δυνατά σου χαρακτηριστικά και όλα θα έρθουν πιο εύκολα..

Τέλος, αν έχεις κουραστεί και αναζητάς κάτι πιο ελεύθερο, κάνε το χόμπι σου επάγγελμα! Τι πιο ωραίο να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου σε αυτό που αγαπάς.

Σίγουρα κάθε άνθρωπος έχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Μπορούμε όμως να μάθουμε επιπλέον ό,τι θελήσουμε, κάποιοι πιο εύκολα, κάποιοι πιο δύσκολα. Και τώρα θα μου πεις, «εσύ καλά τα λες! Κι αν δε βρω εν τέλει αυτό που ψάχνω;». Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να μη βρεις 100% αυτό που θέλεις να κάνεις... Σίγουρα όμως θα ξέρεις, τι δεν θέλεις!

από τη Δήμητρα Θωμαΐδη,

Recruitment Consultant, Hiring Solutions Team | kariera.gr

Copyright: www.shutterstock.com