Ήρθε η ώρα να αναζητήσεις την πρώτη σου εργασιακή εμπειρία ή το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα. Έχεις ακούσει συμβουλές για το τι να πεις ή να μην πεις σε μια συνέντευξη, τι να φορέσεις, πώς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου κτλ. Σίγουρα όλα αυτά είναι χρήσιμα αλλά ας γυρίσουμε στην αρχή: Πώς ψάχνω για δουλειά;

1.            Γίνε συγκεκριμένος

Μην σπαταλάς τον χρόνο σου κάνοντας αιτήσεις για θέσεις που δεν σε ενδιαφέρουν πραγματικά ή δεν ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και στις ανάγκες σου. Κάνε μια λίστα με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο που προτιμάς και εκμεταλλεύσου τα φίλτρα αποτελεσματικής αναζήτησης που σου προσφέρουν οι περισσότερες ιστοσελίδες όπως η είναι η τοποθεσία, ο τίτλος της θέσης, η εταιρεία, ο τύπος της εργασίας κ.α.

2.            Μην στέλνεις το ίδιο βιογραφικό σε όλες τις θέσεις εργασίας

Το βιογραφικό σου είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο μελλοντικός σου εργοδότης για σένα. Φρόντισε να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου ανάλογα με τη θέση εργασίας για την οποία κάνεις αίτηση. Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά που θα βρεις στην περιγραφή εργασίας και ανάδειξε σχετικές δεξιότητες και εμπειρία.  Τέλος, μη διστάσεις να συμπεριλάβεις τυχόν εθελοντική εργασία ή δραστηριότητες που δείχνουν ποιος είσαι.

3.            Δεν είναι μόνο οι αγγελίες ο τρόπος

Πρόλαβε εσύ τις αγγελίες και όχι αυτές εσένα. Ανέβασε ο ίδιος το βιογραφικό σου στη βάση των εταιρειών που σε ενδιαφέρουν ή των ιστοσελίδων αναζήτησης εργασίας ώστε να μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι στελέχωσης να σε εντοπίσουν για τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες τους. Παράλληλα, επισκέψου φεστιβάλ καριέρας και εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης για να γνωρίσεις εταιρείες από κοντά, να ενημερωθείς για ανοιχτές θέσεις και για να έρθεις σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου σου. Επίσης, μην ξεχνάς ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να εξασκηθείς σε συντεντεύξεις και να παρουσιάσεις τα δυνατά σου σημεία!

4.            Οργανώσου

Να κρατάς λίστα με τις εταιρείες και τις θέσεις στις οποίες έχεις κάνει αίτηση. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να σε καλέσουν για μια τηλεφωνική συνέντευξη και να μη θυμάσαι για ποια εταιρεία ή ποια θέση πρόκειται! Να γνωρίζεις την διαθεσιμότητά σου και να διατηρείς ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τις συνεντεύξεις σου. Συγκράτησε το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του ανθρώπου που θα συναντήσεις όταν πας για συνέντευξη. Και να θυμάσαι: τα στάδια της αίτησης και η συνολική διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα.

5.            Μην σταματάς

Η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνη της μια πλήρους απασχόλησης εργασία. Ακόμα και αν έχεις κάνει αίτηση για την ιδανική θέση εργασίας και έχουν επικοινωνήσει μαζί σου, μη σταματάς να κάνεις αιτήσεις. Μπορεί να έχεις φτάσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και να περιμένεις το πολυπόθητο «ναι», αλλά ποτέ δεν ξέρεις το τελικό αποτέλεσμα! Φρόντισε να ενημερώνεσαι για την εξέλιξη της διαδικασίας και μη διστάσεις να κάνεις follow-up, δηλαδή να επικοινωνήσεις σε περίπτωση που δεν έχεις λάβει feedback ή σε περίπτωση που θες να λάβεις περισσότερες διευκρινήσεις. Ίσα-ίσα κάτι τέτοιο δείχνει το ενδιαφέρον σου!

Extra tips:

1.            Α. Κάνε ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για να εντοπίσεις τα δυνατά σου σημεία.

               Β. Μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις με τις συγκεκριμένες θέσεις που θες. Στο kariera.gr

ας πούμε, όταν ψάχνεις για ένα είδος απασχόλησης σου βγάζει ένα κουμπί «Θέλω να λαμβάνω όμοιες θέσεις στο email μου». Και μετά σου στέλνουμε μόνο αντίστοιχες θέσεις.

2.            Α. Συνόδευσε την αίτησή σου με ένα cover letter, ειδικά αν στέλνεις email στην εταιρεία. Να είναι σύντομο και περιεκτικό (2-3 προτάσεις)!

               Β. Είσαι marketer ή designer; Δε μπορεί το βιογραφικό σου να μην είναι ευφάνταστο και να μην πουλάει τη δουλειά σου!

               Γ. Εάν η αγγελία είναι γραμμένη στα αγγλικά χρησιμοποίησε αγγλικό βιογραφικό.

3.            Α. Μην ξεχνάς τα social media. Ακολούθησε τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν και ενημερώσου για θέσεις που επικοινωνούνται εκεί.

               Β. Συμβουλεύσου το γραφείο διασύνδεσης ή το σύλλογο αποφοίτων της σχολής ή του πανεπιστημίου σου.

               Γ. Γίνε μέλος σε επαγγελματικούς συνδέσμους που σχετίζονται με το αντικείμενό σου.

4.            Α. Ζήτα να σου στείλουν email αν δεν μπορείς να σημειώσεις τα στοιχεία επί τόπου.

               Β. Λάβε υπόψιν σου την απόσταση, την τοποθεσία και τις αντοχές σου!

               Γ. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει έρευνα για την εταιρεία,  συμπλήρωση κάποιας φόρμας ή ερωτηματολόγιο,  τεστ αξιολόγησης και ίσως κάποιο case study.

5.            Υπάρχει η πιθανότητα να μη λάβεις και ποτέ απάντηση στις αιτήσεις σου. Συνέχισε. 

από την ομάδα Hiring Solutions του kariera.gr

Copyright: www.shutterstock.com