Οι νέες συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας έχουν επιβάλλει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, νέες τάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του επιχειρείν. Startups και γενικότερα νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, έχουν έρθει στο προσκήνιο με κάθε ρίσκο, εμπόδια, αλλά και ευκαιρίες που αυτές συνεπάγονται. Γιατί, τι καλύτερο από το να είστε αφεντικό του εαυτού σας, όπου κάθε περιπέτεια των δραστηριοτήτων σας έχει αφετηρία και τέρμα εσάς;  Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο ουτοπικά, μα ούτε και τραγικά.

Η καριέρα σας και ο προσανατολισμός που κάποτε επιλέξατε δεν είναι μια διαδρομή προκαθορισμένη, δίχως επαναδιαπραγματεύσεις και εκπλήξεις. Πιλότος σε αυτήν είστε εσείς και κάθε χώρα και ήπειρος που διασχίζετε, σας επιφυλάσσει εκπαίδευση, εμπειρία, τεχνογνωσία, αποτυχίες και αδιέξοδα. Όλα μαζί, σ’ ένα κοκτέιλ δόσεων, δίχως απαραίτητα να μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά. Το ζήτημα είναι να αποκτήσετε την ικανότητα να γνωρίζετε τι θέλετε και πώς να το επιτυγχάνετε.

Η τύχη, παίζει το ρόλο της σε όλα τα παραπάνω; Κάποιες φορές ναι, κάποιες φορές όχι. Μπορεί κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, να μην είχατε σκεφτεί καν πως θα επιχειρούσατε, πόσο μάλλον ότι αυτό ίσως λάβει τέτοια έκταση, ώστε να χρειαστείτε και υπαλληλικό προσωπικό για να στηρίξει τις δραστηριότητές σας. Τα πράγματα όμως εξελίσσονται εν τέλει, όχι ερήμην σας, αλλά σίγουρα όχι όπως πάντα υπολογίζετε με τη λογική της στιγμής. Γιατί ποιος να το φανταστεί, πως μια απόλυση, ή μια διαρκής ανεργία μπορεί να σας κινητοποιήσει – ή μάλλον να το εκφράσω πιο δραστικά -, να σας “κλωτσήσει” προς την κατεύθυνση του επιχειρείν, και μάλιστα με επιτυχία;

Χτίστε λοιπόν το μέλλον σας. Δείτε κάθε αλλαγή ως ευκαιρία, πιθανόν για κάτι καλύτερο. Βέβαια, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν αυτό να το σκεφτείτε εξ αρχής. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο ακούγεται απίθανο, ή το λιγότερο, προκλητικό. Κι όμως, όσα δεν μπορείτε εξ αρχής να ερμηνεύσετε ως ευκαιρίες αλλά μόνο ως απειλές και εμπόδια, τότε σίγουρα είναι νωρίς για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Και προσοχή, δεν αναφέρθηκα σε επιτυχίες, αλλά σε ευκαιρίες. Το οποίο σημαίνει, ότι θα έχετε το χώρο να δοκιμάσετε τη δυναμική σας σε κάτι διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό σίγουρα θα είναι και αποτελεσματικό – για εσάς ή την αγορά. Πώς θα το γνωρίζετε όμως αν δεν δοκιμάσετε. Κι αν πάλι, τα κίνητρά σας είναι άκρως “εκβιαστικά” (δηλ. τίθεται θέμα επιβίωσης), τότε δεν έχετε και την πολυτέλεια να μην το δοκιμάσετε.

Ξεκινήστε λοιπόν “απλά”. Σκεφτείτε, για πρώτη ίσως φορά, σαν Διευθύνων Σύμβουλος της καριέρας σας.

Διατηρήστε τις προσπάθειές σας συντονισμένες
Εξετάστε σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο της στρατηγικής που ακολουθείτε
Αναμοχλεύστε το δίκτυό σας και ανακαλύψτε έτσι συνέργειες που θα σας φέρουν πιο κοντά στο στόχο σας
Ζητήστε βοήθεια και στήριξη, αν παρατηρήσετε στασιμότητα ή εμπόδια στη δραστηριότητά σας
Δεχτείτε την ευθύνη των αποτελεσμάτων σας, και κυρίως…
Γιορτάστε μικρούς και μεγάλους σταθμούς των επιτυχιών σας – το αξίζετε!
Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…