Πλέον η γενιά της Λούση δεν συζητούσε πώς θα αποκτούσε μια ασφαλή καριέρα, αλλά μια καριέρα ολοκλήρωσης. Κι αυτό, παράλληλα με τη φράση που ακούει καθημερινά από τους γονείς της:

“Είσαι Μοναδική”

Κι εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η γενιά της Λούση ζει με ψευδαισθήσεις. Πιστεύει ακράδαντα, ότι όχι μόνο της αξίζει μια καριέρα που θα την ολοκληρώνει στο 100%, αλλά κι ότι ανήκει σε μια ασυνήθιστα ξεχωριστή γενιά που θα έπρεπε να έχει όλα τα φώτα πάνω της! Κοινώς, “ό,τι του φανεί, του Λωλοστεφανή”. Γιατί όμως αυτό θεωρείται ψευδαίσθηση; Γιατί κάθε Λούση μοιράζεται την ίδια σκέψη, συνεπώς δεν υφίσταται μοναδικότητα σε καμμιά τους. Έτσι, αντί να θεωρεί ότι οφείλει να εργαστεί σκληρά για χρόνια για να καθιερωθεί ως επαγγελματίας τους κλάδου της, νομίζει ότι αν επιλέξει απλώς εγκαίρως και σωστά το αντικείμενο που θα εξασκήσει, αυτό θα τη μεταφέρει στα ουράνια άμεσα. “Ε, βέβαια, θέλει χρόνο να δει ο κόσμος τι αστέρι κρύβω”!

Τελικά, η πραγματικότητα αποδεικνύεται κατά πως διαφορετική και οι καριέρες χτίζονται πολύ σκληρά. Με ιδρώτα, δάκρυα (στην κυριολεξία), διαρκείς προσπάθειες και απογοητεύσεις. Ακόμα και για την όποια πιο προσγειωμένη Λούση. Δυστυχώς, όμως αυτή η γενιά ξέρει πολύ δύσκολα να χάνει. Θεωρεί πως δικαιούται επιβραβεύσεων και σεβασμού, προτού καν τα κερδίσει (εξ ου και ο τίτλος της ενότητάς μας). Κι όταν δεν συναντήσει αυτό το σεβασμό στα μάτια και τις πράξεις του κόσμου, “πέφτει” ψυχολογικά, μπερδεύεται. Κι αν ρωτήσεις τη Λούση αν θεωρεί τον εαυτό της ανώτερο από άλλους της γενιάς της, μπορεί αυθόρμητα να σκεφτεί ή και να απαντήσει ναι – αν όμως ρωτήσεις το γιατί, θα μπερδευτεί στις σκέψεις της και δε θα βρει απάντηση. Η απάντηση είναι ότι η αίσθηση αυτή καλλιεργήθηκε μέσα της από τους γονείς της. Όταν λοιπόν η Λούση θα αποφοιτήσει, η πραγματικότητα θα την χτυπήσει κατάμουτρα και θα την οδηγήσει λογικά σε κατάθλιψη και μελαγχολία.

Τότε ακριβώς, θα αξιοποιήσει (ό,τι βρει μπροστά της) το “χάπι” που θα την κάνει να νιώσει καλύτερα. Το μοντέρνο “χάπι”/φαινόμενο του Facebook Image Branding. Όσο το προφίλ της στο facebook παράγει selfies με τα καινούρια γυαλιά ηλίου της, τους trendy φίλους της, στα hot στέκια που συχνάζει, τόσο η Λούση ξαναζεί το όνειρο της ως Star κι επανέρχεται στην δική της φουσκωμένη πραγματικότητα. Νιώθει ότι κάπου ανήκει, νιώθει ασφαλής και μοναδική, ακόμα μια φορά, όπως έχει συνηθίσει από τους γονείς της. Φτιάχνει ξανά μια εικονική πραγματικότητα, γεμάτη προσδοκίες από τον κόσμο, να υποκλιθεί στην μεγαλοσύνη και τη μοναδικότητά της. Μέσα της όμως, το οποίο αισθάνεται σε διαλείψεις της, είναι μόνη, μπερδεμένη και απογοητευμένη με τη ζωή που δεν της έχει δώσει τίποτα από όσα “της υποσχέθηκε” – έτσι αναγκάζεται αυτή να τα εφεύρει, για να θολώνει την αντίληψη των γύρω της.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΟΥΣΗ

Μείνε πάντα αισιόδοξη, δούλευε σκληρά και βλέπε μπροστά χωρίς ενδοιασμούς.
Υπάρχουν ευκαιρίες για σένα, όσο και αν φαίνεται να είναι σπάνιες, αρκεί να εργαστείς σκληρά όπως οι γονείς σου και να τις ξετρυπώσεις με εφευρετικότητα και συνέπεια.
Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι είσαι ιδιαίτερη και μοναδική αδικώντας τους γύρω σου (μικρούς ή μεγάλους).
Εκτίμησε τη βοήθεια μεντόρων και στελεχών που εθελοντικά σου παρέχουν όσα δεν είχαν ποτέ απλόχερα δοθεί στους γονείς σου. Είσαι ακόμα μία Λούση χωρίς εμπειρία, από τις πολλές γύρω σου, που δεν έχει και τόσα να προσφέρει. Ακόμα τουλάχιστον. Δεν πειράζει, όλα θα έρθουν στη σωστή στιγμή με σκληρή δουλειά.
Αγνόησε όλους τους γύρω σου και πάψε να συγκρίνεις ποιος φαίνεται πιο μοναδικός από εσένα.
Όλοι είστε μπερδεμένοι, όλοι βιώνετε απογοητεύσεις και μαθαίνετε. Θα σας περάσει, όπως περνάει σε κάθε νέο που πέφτει πριν μάθει να περπατά και να μάχεται με σωστά όπλα στη φαρέτρα του, στον επαγγελματικό αγώνα. Έτσι είναι η ζωή.
[Ελεύθερη μετάφραση ενός σημαντικού και πολύ ουσιαστικού άρθρου (http://goo.gl/ksdnSp) που περιέγραψε τη Λούση που κρύβω μέσα μου και αφιερώνω σε όλες τις Λούση της γενιάς μου και της επόμενης, μαζί με το ομώνυμο τραγούδι των Beatles (https://goo.gl/l58a3h) που άκουγαν οι γλυκείς μας γονείς που κάνουν ό,τι μπορούν για να μας στηρίξουν]

Copyright:Mascha Tace, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…