Πόσο συχνά έχετε δεχτεί ερωτήσεις για τις ηγετικές σας δεξιότητες σε συνέντευξη; Κι αν όχι ευθέως, έχετε σκεφτεί ότι πολλές έμμεσες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με την δυνατότητά σας να αναλάβετε εξ ολοκλήρου π.χ. projects, τον συντονισμό μιας ομάδας που θα εμπλακεί ή/και τη διαχείριση αυτού; Προτεραιότητά σας, λοιπόν, είναι να προετοιμαστείτε καταλλήλως, και να λάμψει ο Ηγέτης που κρύβεται μέσα σας!

Ξεκινήστε από την Συνέντευξη
Σκεφτείτε εκ των προτέρων τις ερωτήσεις που θα σας τεθούν κι ετοιμάστε την καλύτερή σας απάντηση. Είναι η πρώτη σας ευκαιρία να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, αποδεικνύοντας στον μελλοντικό σας εργοδότη ή προϊστάμενο τις δυνατότητές σας. Κι αυτή η ευκαιρία προκύπτει από την 1η κιόλας συνέντευξη. Αναφέρετε όλες τις φορές που έχετε βοηθήσει συναδέλφους να επιτύχουν τους στόχους τους, να εξελιχθούν, που τους έχετε ενθαρρύνει ή κινητοποιήσει και πώς. Πόσο μάλλον φορές όπου, με τη συμβολή σας, η ομάδα ή το τμήμα σας αντιμετώπισε επιτυχώς εμπόδια και δύσκολες καταστάσεις. Κι όλα αυτά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφορούν επαγγελματικές περιπτώσεις, αλλά και περιπτώσεις από την προσωπική σας ζωή. Ειδικά αν έχετε μικρή επαγγελματική εμπειρία, παρόμοιες προκλήσεις της καθημερινότητάς σας μπορεί να αποτελέσουν τέλεια παραδείγματα ηγεσίας και αποδείξεις.

Αφότου περάσετε επιτυχώς τη συνέντευξη, η επόμενη πρόκληση θα ήταν να…

Μάθετε πώς λειτουργεί μια Εταιρεία
Ο καλύτερος τρόπος για να εκτεθείτε σε ηγετικές προκλήσεις και να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας είναι να είστε πρόθυμοι να μάθετε. Μη διστάζετε να αναζητάτε τη γνώση μέσα από καθημερινές αρμοδιότητες ή μέσω των νέων συναδέλφων σας. Ακολουθήστε διαδικασίες, ακόμα κι αν δεν δείχνουν να έχουν λογική ή φαίνονται ελλιπείς εκ πρώτης «όψεως», μέχρι να μάθετε το λόγο που εξυπηρετούν και κάτω από ποιες συνθήκες ή αποφάσεις διαμορφώθηκαν. Γνωρίστε σε βάθος την εταιρεία, τους ανθρώπους που την απαρτίζουν και τις λειτουργίες της σαν μια ενιαία οντότητα, και σκεφτείτε πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην εξέλιξή της, όχι μόνο στην εξέλιξη της καριέρας σας. Μέσα από την εξειδίκευσή σας, προσπαθήστε να παρέχετε μια φρέσκια, νέα οπτική και προτάσεις. Στο κάτω-κάτω, το ότι εργάζεστε λίγο καιρό στην εταιρεία, σας αποτρέπει από το να πράττετε με τον «συνήθη τρόπο» και, αντιθέτως, σας ενθαρρύνει να αναζητάτε νέες πρακτικές.

Βοηθήστε πρόθυμα
Δείχνοντας τον ενθουσιασμό σας και μαθαίνοντας συνεχόμενα, είναι ακόμα ένας τρόπος για να εξελιχθεί ο Ηγέτης μέσα σας. Αν εκφράζετε το ζήλο και την αφοσίωσή σας, οι ευκαιρίες θα σας δοθούν – αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ακόμα κι ο εθελοντισμός σε διάφορες εκφάνσεις του (ανάληψη projects, συμβολή σε ενέργειες σωματείων, κ.ά.) μπορεί να αναδείξει τον Ηγέτη μέσα σας. Η συνεργασία, η προσφορά, η επικοινωνία, είναι μερικές από τις ικανότητες που θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε. Κι αυτό, και πάλι, δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά που θα επιλέξετε να έχετε μέσα σε έναν οργανισμό, αλλά και μέσα στην μικρή κοινωνία που ζείτε.

Δείτε τα οφέλη μέσα από τις μικρές, παραπάνω περιγραφές και αφήστε τον εαυτό σας να πάρει μέρος σε αυτό το γνωσιακό ταξίδι!  

Copyright: Yuganov Konstantin, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr