Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα δουλειά, το πρώτο και κρίσιμο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη και να θέσουμε ερωτήματα στον εαυτό μας!
Ο,τι και να συμβαίνει, όπως και να είναι τα πράγματα, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζοουν οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να κάνουν όνειρα και να τολμούν για να βελτώσουν τη ζωή τους. Όμως, ειδικά στις μέρες μας, όποιος έχει μαζέψει κάτι στην άκρη και θέλει να επενδύσει σε μια ιδέα, καλό είναι να μην το κάνει απερίσκεπτα και ελαφρά τη καρδία. Είναι σώφρον να έχουμε απαντήσει, με ειλικρίνεια, στα παρακάτω ερωτήματα γιατί τοποθετούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση ασχέτων χρηματοοικονομικών αναλύσεων! Αλλωστε δεν είμαστε όλοι για ατομικές επιχειρήσεις και δεν πειράζει καθόλου!

1. Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Ο καθένας μπορεί να έχει άλλο κίνητρο: άλλος θέλει να είναι ανεξάρτητος, να μην έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του, να έχει ευέλικτο ωράριο που θα ορίζει μόνος και άλλος έχει αδιανόητες φιλοδοξίες και θέλει να γράψει ιστορία ενώ κάποιος έτερος μπορεί απλώς να θέλει να βγάλει πολλά λεφτά και μην τον απασχολεί τίποτα άλλο. Σε κάθε περίπτωση, το κίνητρο είναι σοβαρός παράγων για τη συνέχεια και την επιτυχία σας.

Γενικά πάντως, το να θέλουμε να είμαστε αφεντικά αλλά και να πλουτίσουμε άμεσα και πολύ δεν είναι και οι καλύτεροι λόγοι για να κάνουμε δουλειά. Άλλο η φιλοδοξία και άλλο η ματαιοδοξία που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη υποθεση. Διότι, πρέπει να έχουμε υπομονή και αντοχή – και οι παραπάνω λόγοι δεν είναι καλοί σύμβουλοι σε τυχόν εμπόδια.
2. Πόσο σωστά έχετε αναπτύξει την ιδέα σας;

Μία καταπληκτική ιδέα δεν αρκεί για να γίνει μια καταπληκτική δουλειά και μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ανθρώπους να μας διηγούνται μια απίθανη δημιουργική πρόταση, η οποία πέφτει στο κενό όταν τους θέτει κάποιος ερωτήματα, χρηματοοικονομικής υφής συνήθως, στα οποία δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα ή και που δεν έχουν σκεφτεί καν;

Αν μάλιστα πιστεύετε ότι είστε πιο πολύ δημιουργικό μυαλό παρά επιχειρηματικός νους, υπάρχει η λύση της συνεργασίας με κάποιον που έχει τα προσόντα που σας λείπουν. Για αυτό βεβαίως, προϋπόθεση είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αντικειμενικά τα προσόντα μας και τα μειονεκτήματά μας. Η αυτογνωσία σώζει!
3. Πόσο αντέχετε;

Όταν παθιαζόμαστε πολύ με κάτι είναι γεγονός πως είναι πολύ δύσκολο να μην παίρνουμε προσωπικά την οποιαδήποτε κριτική. Η απόρριψη, μια ενδεχόμενη δημόσια αρνητική άποψη (στον τύπο ή αλλού), οι αντιδράσεις από δυνητικούς πελάτες και συνεργάτες αλλά και από τον περίγυρό μας, μπορεί να μας ρίξουν στα τάρταρα.

Οσο μπορούμε λοιπόν πρέπει να προσπαθούμε να αφήνουμε το συναίσθημα εκτός των καταστάσεων. Πρέπει επίσης να έχουμε την ψυχαριμία και τη διορατικότητα να κρίνουμε τα αρνητικά νέα με αντικειμενικότητα – κάποια από αυτά ενδέχεται πράγματι να είναι απόρροια ζήλιας ή ασχετοσύνης αλλά κάποια μπορεί και να αποτελέσουν ένα καλό μάθημα και χρήσιμες συμβουλές για επιδιορθώσεις διαφορετικών ατελειών.
4. Πρέπει άραγε τα πράγματα να είναι πάντα τέλεια;

Η τελειομανία λειτουργεί συχνά αρνητικά για αρκετά projects. Οποιαδήποτε δουλειά και αν θέλουμε να λανσάρουμε, θα πρέπει να καταφέρουμε να αρκεστούμε με τη μερική, απαραίτητα, επίτευξη. Είναι φύσει αδύνατον να ολοκληρωθούν όλοι οι στόχοι δια μιας.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει κάποιος να αρκεστεί στη μετριότητα. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να μπορεί να αξιολογήσει τα όσα πετυχαίνει, να βάζει προτεραιότητες σε εκείνα που πρέπει να επιτευχθούν και να μην χαώνεται αν κάποια δεν ρολάρουν όπως θα ήλπιζε. Όπως και σε όλα στη ζωή – και στις σχέσεις πάνω απ’ όλα- εχθρός της επιτυχίας είναι η μάχη για την τελειότητα. Διότι, το «ανικανοποίητο» δημιουργεί πάντα απωθημένα, κωλυσιεργία και τελικά μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.
5. Εχετε σκοπό να κάνετε και τις αγγαρείες;

 Όταν δουλεύουμε σε μια εταιρεία, υπάρχει πάντα κάποιος που θα κάνει τη «βρώμικη» δουλειά – και δεν εννούμε φυσικά οικονομικές ατασθαλίες, αλλά όλα αυτά τα βαρετά και διαδικαστικά για τα οποία συνήθως δεν χρειάστηκε και να μάθουμε κάτι. Τελείωσε το μελάνι, κλειδώθηκε το σύστημα, καθαριότητα ανεκτίμητη…

Όταν θέλουμε να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας, σημαίνει πως δεν έχουμε κάποιον πάνω από το κεφάλι μας, αλλά δεν έχουμε και άλλα δέκα χέρια να κάνουν στη θέση μας τις δουλειές που εμείς βαριόμαστε. Ας το θυμόμαστε αυτό!
6. Και, το σημαντικότερο: ποια είναι η οικονομική σας κατάσταση;

Οποιαδήποτε νέα δουλειά θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει: μπορεί να κάνει από έξι μήνες μέχρι και έξι χρόνια. Πρώτον, θα πρέπει να γνωριζουμε καλά εκ των προτέρων ότι μας παίρνει να κάνουμε το βήμα ή ότι θα αντέξουμε μια περίοδο δυσκολίας. Δεν συζητάμε καν για το αρχικό ποσό που ενδεχομένως θα χρειαστεί μια επενδύση: εννοείται πως αν απαντήσουμε στον καθρέφτη ότι δεν το διαθέτουμε, δεν γίνεται να προχωρήσουμε σε κανένα βήμα.

Είναι αρκετοί εκείνοι που ξεκινούν ένα νέο project ενόσω εργάζονται κάπου αλλού. Αυτό μπορεί να τους λιώνει στη δουλειά αλλά δεν απαιτεί υπομονή στην ανέχεια, κάτι που εξοντώνει τα νεύρα και μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την επίτευξη του ονείρου.

Copyright: Olivier Le Moal, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…