Όταν λέω ότι σπούδασα στην Αμερική, οι αντιδράσεις είναι συνήθως του στυλ πόσο ωραία πέρασα. Καμία σχέση. Τα πρώτα χρόνια έμενα με τους γονείς μου. Μόλις αποφοίτησα, η οικογένειά μου επέστρεψε στην Ελλάδα. Έμεινα μόνη για να ακολουθήσω μεταπτυχιακές σπουδές. Παράλληλα, έπρεπε να δουλεύω με πλήρη απασχόληση.

Γνώρισα την ανάποδη πλευρά της ευημερίας, την εποχή της διακυβέρνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν. Έκανα διάφορες δουλειές, ξεκίνησα babysitter, μετά σερβιτόρα (το σιχαινόμουνα) και πωλήτρια. Αυτή ήταν η αγαπημένη μου δουλειά, παρόλη την κούραση. Εργάσθηκα σε πολυτελές πολυκατάστημα όπου έμαθα σχεδόν τα πάντα για τις πωλήσεις και το customer service. Με ικανοποιούσε η καθεαυτή πώληση, το κυνήγι, ο ανταγωνισμός. Σύντομα είχα τη δική μου πελατεία και 1.000 δολάρια το μήνα σε ποσοστά, μεγάλο ποσό για τα τότε δεδομένα.

Κατόπιν είχα τη μεγάλη τύχη να βρεθώ στην Παγκόσμια Τράπεζα – σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων, με δύο επίσημες γλώσσες (Αγγλικά και Γαλλικά) και διαφορετικές κουλτούρες. Αργά το απόγευμα, πήγαινα στο πανεπιστήμιο. Μετά διάβασμα στο σπίτι.

Τι έχασα;

Τα Σάββατα έλεγα “τι καλά, έχω χρόνο να διαβάσω μέχρι τις 2 το πρωί”. Δεν πήγα σε πάρτι, δεν έκανα ψώνια – είδα όμως μερικές σπουδαίες συναυλίες (οι καλύτερες μου του David Bowie και των Talking Heads).

Τι κέρδισα;

Ένα καλό βιογραφικό και ανεκτίμητες εμπειρίες. Έμαθα πώς να δουλεύω και πώς να είμαι παραγωγική. Έτσι, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, με άλλον αέρα πια, βρήκα αμέσως μία ενδιαφέρουσα δουλειά.

Αν είχα την ευκαιρία, θα ξαναέκανα άραγε αυτή την επιλογή; Σπουδές και δουλειά μαζί; Μερικές στιγμές λέω όχι, γιατί στερήθηκα πολλά. Όμως πάντα στο τέλος καταλήγω ότι θα το ξανάκανα γιατί ήταν μία από τις πιο χρήσιμες εμπειρίες που έχω αποκτήσει.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Για τα νέα παιδιά που δουλεύουν σκληρά και μετά ξενυχτάνε για τις σπουδές τους. Θέλω να τους πω ότι αυτό δεν είναι μάταιο. Κάποια στιγμή θα το εξαργυρώσουν και μάλιστα με σημαντικό όφελος. Τώρα σε περίοδο κρίσης ο συνδυασμός σπουδών και εργασίας είναι ακόμη πιο απαραίτητος. Και οι εταιρίες εκτιμούν αυτούς που σπουδάζουν και παράλληλα αποκτούν εργασιακή εμπειρία, όποια κι’ αν είναι αυτή. Μπορεί η διαδικασία να φαίνεται “βουνό”, αλλά στη ζωή παίρνεις ότι δίνεις.

https://twitter.com/#!/MinaBagiota

Αφήστε το σχόλιό σας…