«Ταλέντο είναι η ικανότητα να κάνουμε κάτι που κανένας δεν μας είχε μάθει», «Αν όλοι ανέπτυσσαν τα ταλέντα τους, στον κόσμο θα επικρατούσε μεγάλη φασαρία», «Δεν υπάρχει μεγάλο ταλέντο χωρίς μεγάλη δύναμη θέλησης»… Πολλά έχουν ειπωθεί γι’ αυτό το χάρισμα των ανθρώπων, ένα δώρο που ίσως λίγοι διαθέτουν.

Πρόσφατα ήρθε στη χώρα μας ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Ο δρόμος της πνευματικότητας». Βαθύς γνώστης της ανθρώπινης φύσης, πιστεύει πως «ένα μέρος αυτού που είμαστε, το έχουμε εκ γενετής. Ένα άλλο μέρος έχει προστεθεί βάσει του τι έχουμε κάνει εμείς με όσα κληρονομήσαμε. Κι ένα άλλο μέρος έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες. Ο καθένας μας συναντιέται με την ίδια του την ικανότητα. Με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Εγώ αυτό το ονομάζω ”το προσωπικό του κεφάλαιο”. Υπάρχουν όμως και πράγματα που όντως αλλάζουν συνεχώς. Ακόμα κι αν δεν εξαρτώνται από εμάς. Γιατί υπάρχει ένας παράγοντας που ονομάζεται ταλέντο. Το ταλέντο είναι αυτό που κάνεις εσύ με όσα έχεις λάβει. Κι αυτό εξαρτάται από εσένα – το να είσαι ικανός να χρησιμοποιήσεις τα μέσα που διαθέτεις εκ γενετής και να τα ενισχύσεις για να γίνουν χρήσιμα, για να τα φτάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Ο πιο ταλαντούχος είναι αυτός που έχει αναπτύξει περισσότερο τις φυσικές του δυνατότητες, όχι αυτός που προσπαθεί να αναπτύξει κάτι που δεν έχει. Αυτός είναι κάποιος πολύ εργατικός. Το ταλέντο είναι το να αναπτύξεις αυτό που ήδη έχεις και το να μετατρέπεις κάθε κατάσταση σε ευκαιρία».
Αν επικεντρωθούμε στη σχέση ταλέντου και επαγγέλματος, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι ένα μαγικό συστατικό που θα τους εξασφαλίσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Και είναι αλήθεια, γιατί η δημιουργικότητα και οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης είναι σίγουρα επιθυμητά προσόντα. Όμως μερικές επιχειρήσεις θέλουν να έχουν όσα περισσότερα ταλέντα γίνεται, όχι τόσο για το τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι στην επιχείρηση όσο για να δημιουργούν ένα καλύτερο όνομα στην αγορά.
Υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα που έχουν δείξει πόσο λανθασμένο είναι αυτό το σκεπτικό. Το ταλέντο ενός ανθρώπου δεν μπορεί από μόνο του να φέρει αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές λαμπρές ιδέες, που μπορεί όμως να παρέμειναν απλώς ιδέες, γιατί δεν τις εκμεταλλεύτηκαν σωστά ώστε να φτάσουν στην παραγωγή και να δώσουν αποτέλεσμα. Και σίγουρα ένας άνθρωπος με ταλέντο δεν αρκεί. Πρέπει να είναι αρκετοί και να νιώθουν κυρίως ότι υποστηρίζονται από την επιχείρηση αλλά και να παίρνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις.
Είναι δύσκολο να ταιριάξεις τα σωστά «είδη» ταλέντου μεταξύ τους, να τα βοηθήσεις να βρουν την ιδανική ισορροπία και να τα ενθαρρύνεις να αναπτυχθούν, χωρίς να νιώθουν υπερβολικό έλεγχο. Διαφορετικά, το ταλέντο χάνει την τροφοδοσία του και ατονεί. Γιατί όπως λέει ο Χόρχε Μπουκάι, «Εσύ μπορεί να έχεις το ταλέντο, αλλά αν δεν το χρησιμοποιήσεις, το ταλέντο σβήνει. Εσύ μπορεί να είσαι πολύ δραστήριος, αλλά αν δεν βρεις το περιβάλλον που θα σου επιτρέψει να εκφραστείς, μπορεί να μη φτάσεις πουθενά. Πιστεύω πως όλα είναι συνδυασμός. Το ταλέντο δεν αρκεί, αλλά θα ήταν αδύνατον χωρίς αυτό. Δεν αρκεί η δυναμική συμπεριφορά, αλλά θα ήταν  δύσκολο να πετύχεις το οτιδήποτε χωρίς αυτήν. Δεν είναι αρκετό να ξέρουμε σίγουρα πως θέλουμε κάτι, αλλά θα ήταν αδύνατον να τα καταφέρουμε χωρίς να το ξέρουμε. Όλα αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά δεν αρκούν. Ο συνδυασμός μιας ξεκάθαρης επιθυμίας, μιας αφοσιωμένης στάσης ζωής, μιας εστίασης των ταλέντων μας προς την εξυπηρέτηση του σκοπού μας, και πάνω απ’ όλα, θα έλεγα, μιας αποφασιστικής στάσης που θα κρατήσουμε απέναντι στην επίτευξη αυτού που θέλουμε».

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…