Πόσο χρόνο θες πραγματικά για να μάθεις ένα νέο αντικείμενο και να γίνεις καλός σε αυτό; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση.

Πριν περίπου δέκα χρόνια ένα βιβλίο που λεγόταν Outliers (υπάρχει και στα ελληνικά με τον τίτλο Άνθρωποι που ξεχωρίζουν), γραμμένο από τον Malcolm Gladwell, προκάλεσε αίσθηση και έγινε ένα από τα κλασικά bestsellers στον κόσμο της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Μέσα στο βιβλίο αυτό υπήρχε ο κανόνας των 10.000 ωρών, έλεγε δηλαδή ο Gladwell ότι για να γίνεις αστέρι σε κάτι χρειάζεσαι 10.000 ώρες μαθητείας και εξάσκησης.

Δέκα χρόνια μετά, το βιβλίο παραμένει διάσημο, αλλά ο κανόνας των 10.000 ωρών έχει σοβαρά αμφισβητηθεί από πολλούς ειδικούς – και ευτυχώς δηλαδή γιατί 10.000 ώρες δεν μας περισσεύουν, και ως αριθμός είναι ολίγον τι αποκαρδιωτικός σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα και μπορεί να θες να μάθεις κάτι καινούργιο χωρίς να ασπρίσουν τα μαλλιά σου πάνω από υπολογιστές και βιβλία.

Θα μπορούσαμε να σου πούμε άπειρα πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά τα συμφωνήσαμε: δεν θέλουμε να ασπρίσουμε πάνω από έναν υπολογιστή, οπότε έλα να δούμε πολύ συνοπτικά με ποιες μεθόδους καταρρίπτεται ο κανόνας των 10.000 ωρών και πώς μπορείς να εξασκηθείς γρήγορα σε μια νέα δεξιότητα.

  1. Καθόρισε με ακρίβεια τι θες να μάθεις. Μια καινούργια γλώσσα προγραμματισμού; Σχέδιο; Δημιουργική γραφή; Ας είσαι όσο πιο συγκεκριμένος μπορείς. Γιατί αυτό που μας καθυστερεί συνήθως είναι ότι δεν είμαστε συγκεκριμένοι στο τι θέλουμε.
  2. Αποσυναρμολόγησε τη δεξιότητα. Σκέψου τη δεξιότητα σαν ένα έπιπλο ΙΚΕΑ (ουπς, συγγνώμη, δεν θέλαμε να κάνουμε γκρίζα διαφήμιση, απλώς να το κάνεις εικόνα). Δες από ποια κομμάτια αποτελείται, μεγάλα κομμάτια και μικρά, βίδες και άλλα. Κάθε δεξιότητα αποτελείται από μικρές άλλες δεξιότητες. Ας πούμε αν ήθελες να μάθεις να κάνεις κατακόρυφο θα έπρεπε πρώτα να δυναμώσεις τους καρπούς σου, μετά τον κορμό σου, στη συνέχεια να βελτιώσεις την ισορροπία σου κλπ.
  3. Βρες τις σωστές πηγές γνώσης. Ποιος θα σε μάθει αυτό που θες; Είναι σεμινάρια, ή schools όπως αυτά που κάνουμε εδώ; Είναι webinars; Είναι ένας φίλος σου; Ένα βιβλίο; Άρθρα στο ίντερνετ; Μπορεί να είναι όλα μαζί.
  4. Μην χάνεσαι στον ωκεανό. Η πληροφορία μπορεί να είναι ωκεανός. Εσύ δεν χρειάζεται να κολυμπήσεις όλο τον ωκεανό. Κολύμπα στα νερά που σου χρειάζονται περισσότερα. Π.χ. όταν διαβάζεις ένα άρθρο ή ένα βιβλίο, δεν χρειάζεται να το διαβάσεις όλο. Πέρνα γρήγορα από τα στοιχεία που σου είναι πιο χρήσιμα.
  5. Περιόρισε τις περισπάσεις. Πώς θα καταφέρεις να μάθεις γρήγορα μια δεξιότητα αν συνέχεις κοιτάς το κινητό σου για να δεις τα instagram stories του αγαπημένου σου celebrity; (Εκτός κι αν το story-watching είναι το skill που θες να αποκτήσεις. Μπα.) Δες και εδώ.
  6. Τελευταίο αλλά για κάποιους πολύ σημαντικό: πες σε κάποιον που εκτιμάς τον στόχο σου. Έχοντας δεσμευτεί απέναντι σε έναν άνθρωπο του οποίου η γνώμη έχει βαρύτητα για σένα, έχεις ένα ακόμα κίνητρο να μείνεις πιστός στην προσπάθειά σου. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος για σένα;

Τι περιμένεις; Ακόμα κι αν η μέρα σου είναι φουλ πιεστική, 30-45 λεπτά την ημέρα ανελλιπώς, είναι αρκετά για να μάθεις γρήγορα κάτι που ήθελες και πάντα το ανέβαλλες (ο Josh Kauffman μάλιστα υποστηρίζει ότι 20 ώρες είναι αρκετές για να μάθεις το οτιδήποτε!). Δεν αξίζει η προσπάθεια;

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com