Σε νεαρή ηλικία οι «κορυφές» που κυνηγάμε είναι πολλές και κάθε κατάκτηση αποτελεί και ένα μεγάλο επίτευγμα.

Της Μίας Κόλλια

Είναι πολλοί όμως και οι νικητές μεγαλύτερης ηλικίας που συνεχίζουν να κατακτούν κορυφές στην πορεία τους και ας μην κάνουν τόση «φασαρία» για τα όσα κέρδισαν. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, φτάνει να κοιτάξεις γύρω σου και να αναζητήσεις ανθρώπους που κατέκτησαν τη δική τους κορυφή όπως η Vera Wang (σχεδιάστρια μόδας), J.K. Rowling (συγγραφέας), Ray Kroc (ιδρυτής των Mc Donald’s) και Harland "Colonel" Sanders (KFC). Η ηλικία λοιπόν, πολύ συχνά, λειτουργεί θετικά και εποικοδομητικά. Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν όλα όσα αυτή προσφέρει.

1. Φήμη και αξιοπιστία

Ο χρόνος που έχεις περάσει μέσα στον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και οι σχέσεις που έχεις αναπτύξει με τους πελάτες, έχει σίγουρα αποδώσει καρπούς για να χτίσεις μία καλή φήμη που θα σε ακολουθεί για πάντα. Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι δεν ξεκινάς από το μηδέν και μπορεί κάποιοι από τους ανθρώπους που σε εμπιστεύθηκαν στο παρελθόν να σε ακολουθήσουν και να σε στηρίξουν στο νέο αυτό ξεκίνημά σου.

2. Σχέσεις διαρκείας

Η εμπειρία σου είναι ένα «εργαλείο» που μπορείς να εμπιστευτείς. Στο πέρασμα των χρόνων ανέπτυξες σχέσεις που ορισμένες από αυτές άντεξαν κάθε δοκιμασία και δυσκολία. Επομένως, γνωρίζεις σε ποιον να απευθυνθείς για να ζητήσεις βοήθεια και σε ποιον για να δημιουργήσεις το δικό σου δίκτυο πελατών.

3. Η εμπειρία είναι βασικός πυλώνας της αυτοπεποίθησης σου 

Είναι δύσκολο να αφήσεις μία θέση εργασίας για να κάνεις το πρώτο βήμα έξω από το comfort zone σου. Η αρχή της δικής σου επιχείρησης χωρίς έτοιμο πελατολόγιο και μεγάλο κεφάλαιο θέλει αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή. Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία και η γνώση είναι τα εργαλεία που θα χρειαστείς για να μπει το όνειρό σου σε εφαρμογή και να γίνει πραγματικότητα.  Αυτό λοιπόν σε παρακινεί να εμπιστευθείς τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου και να αποφύγεις λάθη που θα έκανε ένας πρωτάρης. Εξάλλου στο τέλος της ημέρας πρόκειται να καταλάβεις ότι η ηλικία σου είναι ένα ακόμη συν που θα σε οδηγήσει στην εξέλιξή σου.

Photo by Hardini Lestari on Unsplash