«Από Δευτέρα θα ξεκινήσω να...» , είναι η φράση που εξακολουθεί να ορίζει τη ζωή μας ως μια επωδός αναβολών. Πόσο όμως επιδρά η αναβλητικότητα στην επίτευξη των στόχων μας;

Γράφει ο Νίκος Βόπης

Ο κόσμος κινείται σε απίστευτες ταχύτητες και οι άνθρωποι πολύ δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν υποχρεώσεις και καταστάσεις μέσα στην καθημερινότητά τους με αποτέλεσμα, σε ορισμένες φάσεις της ζωής τους, να νιώθουν ότι ασφυκτιούν και να διακατέχονται από ένα συναίσθημα άρνησης και αναβλητικότητας.

Πώς όμως η αναβλητικότητα συνδέεται με την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και με το υποσυνείδητο αυτού; Είναι πολύ απλό. Το αίσθημα της αναβλητικότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό της πιθανής αποτυχίας. Ναι, δεν είναι θέμα κούρασης, δεν είναι θέμα τεμπελιάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν καταστάσεις διότι φοβούνται ότι θα αποτύχουν με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν σχεδόν ποτέ από το λεγόμενο comfort zone. Από τη φύση μας είμαστε κατασκευασμένοι να επαναλαμβάνουμε πράξεις και δράσεις οι οποίες γνωρίζουμε ότι είναι μέσα στο πεδίο γνώσης και δράσης μας.

Τρανή απόδειξη του παραπάνω είναι η έρευνα του γνωστού συγγραφέα Darius Foroux, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ότι το 88% των ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή (συνολικά συμμετείχαν 2.220 άνθρωποι) εμφανίζουν σημάδια αναβλητικότητας, κυρίως στα θέματα εργασίας ή σπουδών τους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ πιο ευρύ απ' ό,τι νομίζουμε. Δεν έχει τόσο σημασία το πόσο αναβλητικός είναι κάποιος, είτε είναι για μία ώρα είτε για ένα μήνα η αναβλητικότητα πάντοτε θα υποβόσκει.

Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι είναι αναβλητικοί είναι τρεις:

-Διάσπαση προσοχής από εξωγενείς παράγοντες: Οι περισσότεροι χώροι εργασίας δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στον απόλυτο βαθμό με αποτέλεσμα η αναβλητικότητα να είναι αναπόφευκτη.

-Εσωτερικές διαμάχες: Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε τομείς οι οποίοι δεν συνάδουν με τα ταλέντα τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν κίνητρο για να βελτιωθούν και να αναβάλλουν διαρκώς τις υποχρεώσεις τους.

-Έλλειψη παραγωγικών δεξιοτήτων: Μπορεί να ξέρεις ότι πρέπει να φέρεις εις πέρας ένα έργο αλλά μπορεί να μην διαθέτεις τα κατάλληλα “εργαλεία”. Πάρε στα σοβαρά την εργασιακή εκπαίδευση γιατί αν δεν αποκτήσεις τα κατάλληλα skills δεν θα μπορέσεις ποτέ να είσαι παραγωγικός στο 100%.

Το καλό της υπόθεσης

Η αναβλητικότητα ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική εάν χρησιμοποιηθεί σε μικρές δόσεις. Επιστημονική μελέτη στο έγκυρο “Journal of the social psychology” καταγράφει πως υπάρχουν δύο κατηγορίες αναβλητικών ανθρώπων. Οι παθητικοί και οι ενεργητικοί αναβλητικοί. Η πρώτη κατηγορία αναβάλλει τα πάντα υπό τον φόβο ότι θα αποτύχει στο οτιδήποτε ενώ η δεύτερη κατηγορία χρησιμοποιεί μικρές δόσεις αναβλητικότητας προκειμένου να πάρει τις σωστές αποστάσεις οι οποίες θα αποφέρουν σωστές επιλογές.

Μπορεί η αναβλητικότητα να είναι μία ιδιαίτερα ύπουλη συνήθεια αλλά αντί να την αποβάλετε, εκμεταλλευτείτε την ως ένα όπλο το οποίο θα σας αποφέρει καρπούς για να γίνετε πιο δημιουργικοί και τολμηροί στις αποφάσεις σας.

Photo by Pedro da Silva on Unsplash 

Διάβασε ακόμα:
Αναβάλλεις ή μήπως είσαι αναβλητικός;