Όλα κυκλοφόρησαν μέσα στο 2019, διαβάστηκαν και αξιολογήθηκαν. Άσε το κινητό στην άκρη, κι άνοιξε το βιβλίο!  

Γράφει η Μελπομένη Μαραγκίδου 

Είτε είσαι βιβλιοφάγος είτε έχεις να ανοίξεις βιβλίο από το περασμένο καλοκαίρι στην παραλία, η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων γιορτών είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις ένα ωραίο ανάγνωσμα αγκαλιά με μια κούπα ζεστό ρόφημα. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για βιβλία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μέσα στο 2019. Από αυτά, άλλα θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις τελείως μέσα στην άδειά σου, κι άλλα θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμα καλύτερος επαγγελματίας. 

Βιβλία που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμα καλύτερος επαγγελματίας 

Αν η τελευταία φορά που διάβασες κάποιο βιβλίο που αφορά το γνωστικό σου αντικείμενο ήταν στο Πανεπιστήμιο, τότε πρέπει να σκεφτείς ότι έχεις μείνει πίσω, αφού κάθε επαγγελματικό αντικείμενο, πόσο μάλλον η εργασιακή εξέλιξη, αναπροσαρμόζεται χρόνο με το χρόνο. Από τη διεθνή βιβλιογραφία, ξεχωρίσαμε ενδεικτικά πέντε φετινές κυκλοφορίες που μεταφράστηκαν στην Ελλάδα και αξίζουν να μπουν στη βιβλιοθήκη σου. 

Η εργαλειοθήκη του Σύγχρονου Επιχειρηματία

Ένα βιβλίο -πρακτικός οδηγός- για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία.

Συγγραφέας: Θέμης Σαρανταένας Εκδόσεις: Rosili

Περιγραφή:

Ένας πρακτικός οδηγός με απλά λόγια, χωρίς ακαδημαϊκές ορολογίες, με πλούσια παραδείγματα από την ελληνική αγορά μέσα από τα μάτια, τις επαγγελματικές εμπειρίες και την ουσιαστική προσέγγιση ενός ειδικού που δραστηριοποιείται έντονα στην αγορά και βοηθάει στην ανάπτυξη των ΜμΕ επιχειρήσεων. Ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας με παραπάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο μάρκετινγκ και στην καθοδήγηση επιχειρήσεων δίνει στον αναγνώστη ουσιαστική πληροφόρηση, εργαλεία, ιδέες και προτάσεις που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει άμεσα στην επιχείρησή του.

Αναπτύξτε τον Ηγέτη μέσα σας 2.0

Ένα κλασικό πλέον βιβλίο επαγγελματικής ανάπτυξης, που έχει κατορθώσει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ηγεσία.

Συγγραφέας: John C. Maxwell
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Περιγραφή:

Σε αυτή τη νέα έκδοση του κλασικού πια βιβλίου του, ο John C. Maxwell αποκαλύπτει πώς μπορεί να αναπτύξει κανείς το όραμα, τις αξίες, την επιρροή και τα κίνητρα που χαρακτηρίζουν κάθε επιτυχημένο ηγέτη. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ο John Maxwell έγραψε ένα βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ηγεσία και βοήθησε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα επιστρέφει στο πρωτοποριακό εκείνο κείμενο για να συμπεριλάβει νέες ιδέες και πρακτικές που έμαθε μετά την πρώτη κυκλοφορία του. Το 80% της νέας έκδοσης είναι αναθεωρημένο, ενώ περιλαμβάνει και δύο εντελώς νέα κεφάλαια. Οι αρχές του βιβλίου μπορούν να εφαρμοστούν σε επιχειρήσεις, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στην εκπαίδευση και την οικογένεια, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για θετικές αλλαγές. 

Μάνατζμεντ

Αυτή η νέα έκδοση του πολυδιαβασμένου συγγράμματος Μάνατζμεντ, του Richard L. Daft, περιλαμβάνει νέα παραδείγματα από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που ενισχύουν την αναγνωρισμένης αξίας πρακτική προσέγγιση για την οποία εκτιμάται τόσο το συγκεκριμένο βιβλίο.


Συγγραφέας: Richard L. Daft - Alan Benson
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Περιγραφή:

Ο Alan Benson (Πανεπιστήμιο Exeter, HB) συμπράττει με τον Richard Daft, και μαζί παρέχουν μια πληρέστατη εισαγωγή στις βασικές αρχές της θεωρίας της Διοίκησης, τις πρακτικές, αλλά και τα ζητήματα του κλάδου. Βασισμένο σε μια πληθώρα πραγματικών παραδειγμάτων, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διδαχθείτε από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα στελέχη της Διοίκησης στα πρώτα είκοσι χρόνια του αιώνα μας, από το σκάσιμο της φούσκας του Διαδικτύου το 2000 μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 και ακόμα παραπέρα.

O στόχος

Από τα σημαντικότερα βιβλία μάνατζμεντ, γραμμένο σαν αγωνιώδες μυθιστόρημα. Η Amazon το θέτει ως υποχρεωτικό βιβλίο προς ανάγνωση για όλα τα στελέχη της, και πολλά προγράμματα ΜΒΑ κάνουν το ίδιο.

Συγγραφέας: Goldratt M. Eliyahu, Cox Jeff
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Περιγραφή:

Ο Άλεξ Ρόγκο είναι ο πιεσμένος διευθυντής μιας εργοστασιακής μονάδας την οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει πιο αποδοτική. Αυτή όμως οδεύει προς την καταστροφή. Ο Άλεξ έχει ενενήντα μέρες για να σώσει το εργοστάσιο – διαφορετικά, θα το κλείσουν από τα κεντρικά της εταιρείας του, με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για το σύνολο των εργαζομένων. Μια τυχαία συνάντηση με έναν καθηγητή από τα φοιτητικά του χρόνια, τον Τζόνα, θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τον συμβατικό τρόπο σκέψης, να δει τα πράγματα αλλιώς και να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις, που θα επηρεάσουν εκατοντάδες ζωές.

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, μέσα από το οποίο ο Ελιάου Μ. Γκόλντρατ, ο «γκουρού των επιχειρήσεων», όπως τον χαρακτήρισε το Fortune, αναλύει με απλό τρόπο τη θεωρία του και μπορεί να σας μάθει να θέτετε στόχους συνεχούς βελτίωσης, κατανοώντας σε βάθος τα όρια του περιβάλλοντός σας. Είναι το βιβλίο που πρέπει να συστήσετε στους συναδέλφους σας και τους προϊσταμένους σας, αλλά όχι στους ανταγωνιστές σας!

Η γλώσσα του σώματος

Συμβουλές από έναν πράκτορα του FBI για να διαβάζετε τους άλλους σε χρόνο ρεκόρ.

Συγγραφέας: Joe Navarro, Marvin Karlins
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Περιγραφή:

O Joe Navarro, πρώην αξιωματικός της αντικατασκοπείας του FBI και αναγνωρισμένος ειδικός επί της μη λεκτικής επικοινωνίας, εξηγεί πώς να «διαβάζετε γρήγορα» τους ανθρώπους: να αποκωδικοποιείτε συναισθήματα και συμπεριφορές, να αποφεύγετε παγίδες και να εντοπίζετε κακόβουλες διαθέσεις. Θα μάθετε επίσης πώς η γλώσσα του σώματός σας μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη που έχουν για εσάς το αφεντικό, η οικογένειά σας, οι φίλοι σας αλλά και τρίτοι. Θα ανακαλύψετε:  Τα αρχαία ένστικτα επιβίωσης που καθορίζουν τη γλώσσα του σώματος. Γιατί το πρόσωπο είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός δείκτης για να εντοπίσετε τα πραγματικά συναισθήματα ενός ανθρώπου. Τι αποκαλύπτουν οι αντίχειρες, τα πόδια και τα βλέφαρα για διαθέσεις και κίνητρα. Τις πιο ισχυρές συμπεριφορές που αποκαλύπτουν την αυτοπεποίθησή μας και τα αληθινά συναισθήματά μας. Απλές μη λεκτικές ενέργειες που θεμελιώνουν στη στιγμή την εμπιστοσύνη. Απλές μη λεκτικές ενέργειες που δείχνουν στη στιγμή την ύπαρξη εξουσίας.

Βιβλία που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις τελείως μέσα στην άδειά σου

Αν θες να αφήσεις τελείως στην άκρη τη δουλειά σου και κατά τη διάρκεια των γιορτών να “κατεβάσεις ρολά”, σου προτείνουμε πέντε αναγνώσματα Ελλήνων συγγραφέων που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά και αξίζουν να γίνουν η παρέα σου δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Αγάπη και ξενιτιά

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Θοδωρής Καλλιφατίδης
Εκδόσεις: Κείμενα

Περιγραφή:

"Στο απλό γραφείο του δύο βιβλία και ένα σημειωματάριο. Αυτά ήταν οι αποσκευές του, αυτά είχε πάρει μαζί του, αυτά είχε να πάρει μαζί του". Στις αρχές της δεκαετίας του '60 λόγω κοινωνικών φρονημάτων ο Χρήστος αναγκάζεται να φύγει από την Ελλάδα. Τη μάχη για επιβίωση και προσαρμογή στην ξένη χώρα και τις σπουδές του πάνω στη Φιλοσοφία, έρχεται να ανατρέψει ένας μεγάλος έρωτας για μια παντρεμένη φωτογράφο. Γιατί "η καρδιά του ανθρώπου, αυτός ο επαναστάτης αλήτης που όλοι φέρουμε μέσα μας, δε δαμάζεται", όπως γράφει. Η εξέλιξη αυτής της σχέσης είναι ο πυρήνας για να στήσει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης ένα μυθιστόρημα με τα θέματα που δεν έχουν πάψει να τον απασχολούν σε όλη του τη ζωή: την ξενιτιά και την αγάπη.

Οξυγόνο

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Ξένια Κουναλάκη
Εκδόσεις: Πόλις

Περιγραφή:

Μια παρέα φοιτητών, ένα καλοκαίρι του '90, κάνει ελεύθερο κάμπινγκ, όταν ο Νικόλας, ο πιο χαρισματικός απ' όλους, πνίγεται στην προσπάθειά του να βγάλει έναν ροφό από τη θάλασσα. Ο πατέρας πενθεί τον γιο του· οι φίλοι θυμούνται και εξιδανικεύουν τον πεισματάρη φίλο τους. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι ίδιοι άνθρωποι ξαναβρίσκονται στο νησί για το μνημόσυνο του Νικόλα και αναλογίζονται τις δικές τους καθημερινές ασφυξίες και απώλειες: τα όρια του γάμου και της οικογένειας, τη φθορά του σώματος, το τέλος της γονιμότητας, την επαγγελματική αβεβαιότητα, τον θάνατο που πλησιάζει. Ο καθηγητής Νομικής διαβάζει Φίλιπ Ροθ και ταυτίζεται μαζί του, η γυναίκα του προσπαθεί να καταπολεμήσει την ηττοπάθεια της μέσης ηλικίας, ο εισοδηματίας φίλος τους ζει αποτραβηγμένος και παρατηρεί τις ζωές των άλλων, η ψυχίατρος-μετανάστρια στη Βιέννη βλέπει την Ελλάδα να απομακρύνεται από την Ευρώπη, η συγγραφέας της παρέας αγωνίζεται να κάνει παιδί με κάθε τρόπο προκειμένου να δώσει νόημα στη ζωή της.

Με φόντο πάντα την ανάμνηση του φίλου τους, που πρόλαβε και πέθανε νέος, οι ζωές τους διασταυρώνονται και πλέκονται στον θρήνο και τη νοσταλγία για τα χρόνια που πέρασαν, στην κρίση της χώρας, αλλά και τη δική τους, την προσωπική. 

Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής

Έρευνα

Συγγραφέας: Μιχάλης Γελασάκης
Εκδόσεις: Άγρα

Περιγραφή:

Νέα σημαντικά στοιχεία για τον Νίκο Καββαδία έρχονται στην επιφάνεια σαραντατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Ύστερα από πολύχρονη έρευνα του δημοσιογράφου και μελετητή Μιχάλη Γελασάκη, παρουσιάζεται ένας τόμος με ανέκδοτο και αθησαύριστο έργο, άγνωστες συνεντεύξεις του ποιητή, τον ναυτικό του φάκελο, τα καράβια που ταξίδεψε, ανέκδοτη αλληλογραφία, σπάνιες μαρτυρίες, χειρόγραφα και αρχειακά έγγραφα, αδημοσίευτες φωτογραφίες, τη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη και άλλα ευρήματα με επεξηγηματικά κείμενα. Η έκδοση αυτή επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση και τη μελέτη γύρω από τον «Ιδανικό κι ανάξιο εραστή, των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», ο οποίος παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο διαβασμένους Έλληνες ποιητές.

Ο μυστηριώδης ανθρωπογεωγραφικός κόσμος του Κόλια, όπως τον έλεγαν οι φίλοι, γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός, με σταθερό φόντο τις ατελείωτες ώρες μοναξιάς «στην πλάτη της θαλάσσης», όπου μόνη συντροφιά ήταν ο ήχος των μορσικών σημάτων. 

Σπίτι παιδιού

Νουβέλα

Συγγραφέας: Κυριάκος Συφιλτζόγλου
Εκδόσεις: Αντίποδες

Περιγραφή:

Ο αφηγητής του βιβλίου επιστρέφει στο Σπίτι Παιδιού όπου μεγάλωσε, στην Πλατανιά Δράμας, αλλά και στα γύρω χωριά. Είναι ένας τόπος ζεστασιάς, παιχνιδιού και χαράς. Εκεί το παιδί αντικρίζει τη ζωή και το θάνατο – τα μάτια του είναι αθώα. Ανέμελα περάσματα, χωρίς την άδεια των μεγάλων στα ακατοίκητα σπίτια, με το εξαπτέρυγο στα χέρια στην εκκλησία, παίζοντας κρυφτό στα νεκροταφεία. Προσπαθεί να ξετυλίξει, μέσα από τα μισόλογα συγγενών και ξένων, τις ατομικές ιστορίες καθενός, αλλά και το περίπλοκο κουβάρι που είναι οι συλλογικές ρίζες.

Τι χορούς να χορέψω

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Αθηνά Τσάκαλου
Εκδόσεις: Τόπος

Περιγραφή:

Ο Βασίλης εξαφανίζεται επειδή καταζητείται για συμμετοχή σε παράνομη επαναστατική ομάδα. Οι γονείς του, η Ήρα και ο Μιχάλης, ξαφνιάζονται. Προσπαθώντας να τον καταλάβουν, έρχονται σε ρήξη. Η Ήρα, μόνη της, ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης του γιου της που θα αποβεί ταξίδι αυτογνωσίας.

Ψάχνοντας τα ίχνη του συγχέει την πραγματικότητα με το όνειρο και με θρύλους παλιούς. Ανακαλώντας εικόνες από το παρελθόν, αναζητά σημάδια του γιου της που θα την οδηγήσουν στον δικό του κόσμο. Ένα μήνυμά του ξαναφέρνει κοντά τους δύο γονείς. Περιμένουν να τον ξαναδούν...