Ένα από τα πιο hot και περιζήτητα επαγγέλματα αυτή τη στιγμή. Όλο και περισσότερο ακούς για αυτό. Τρεις -αληθινοί- άνθρωποι που το ασκούν, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται.

Ποιοι είναι τελικά οι Full Stack Developers; Τι ακριβώς κάνουν; Γιατί αποκτά όλο και περισσότερη ζήτηση αυτή η ιδιότυπη δουλειά με το… δύσκολο όνομα; Είναι εξίσου δύσκολη; Πόσο σφαιρικές γνώσεις προγραμματισμού πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει; Τι έχει να κερδίσει; Τρεις νέοι, με πολύ καλό portfolio σε αυτό το κομμάτι του προγραμματισμού, λύνουν απορίες και μας «ψήνουν» να το ψάξουμε.

Κωνσταντίνος Λαμογιάννης, Full Stack Javascript Developer, στην Flashchat

«…θα μάθεις σίγουρα πάρα πολλά πράγματα, και θα αποκτήσεις τρομερά εφόδια για την επαγγελματική σου πορεία».

developerΣαν Full Stack Developer θα δεις και θα πάρεις γνώσεις που δεν θα έπαιρνες εάν ήσουν back end ή front end Developer. Full Stack σημαίνει ότι γράφεις κώδικα και αλληλεπιδράς με όλο το τεχνικό – τεχνολογικό κομμάτι ενός προϊόντος. Θα γράψεις back end (Node.js, python, java, php, .net κ.α), front end (React, Angular, Vue, jQuery), θα ασχοληθείς με βάσεις δεδομένων όπως PostgreSQL, MongoDB, Elastic Search. Ακόμη, θα κληθείς να κάνεις deploy το app στο production μέσα από services που προσφέρει το AWS, Digital Ocean και να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το Redis, Kafka κτλπ.

Το ξέρω ότι ακούγονται πολλά, αλλά είναι όλα τρομερά ενδιαφέροντα και θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί αξίζει να δουλέψεις σε μια τέτοια θέση και ιδιαίτερα εάν ξεκινάει τώρα η καριέρα σου.

Junior Full Stack Developers ζητάνε συνήθως σε early startups εταιρείες κάτι που σημαίνει ότι θα μάθεις σίγουρα πάρα πολλά πράγματα, και θα αποκτήσεις τρομερά εφόδια για την επαγγελματική σου πορεία. Επίσης, εφόσον δεν έχεις κατασταλάξει ακόμα στο τι σου ταιριάζει περισσότερο, backend ή frontend, βάσεις δεδομένων, ίσως dev-ops engineer ή linux administrator, γνωρίζοντας όλο το Stack, μέσα σε ένα χρόνο, σου δίνεται το πλεονέκτημα και οι θεμελιώδεις γνώσεις να αποφασίσεις και να επικεντρωθείς σε ένα από αυτά που προαναφέρθηκαν. Και το καλύτερο, μπορείς να συνεχίσεις να εργάζεσαι σαν  FullStack Developer σε πιο senior level θέσεις είτε στην εταιρεία στην οποία ξεκίνησες είτε σε άλλες καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σε αυτό το επίπεδο προϋπηρεσίας.

Εφόσον εργαστείς σε μια εταιρεία θα ανήκεις σε μία ομάδα η οποία αποτελείται είτε μόνο από Full Stack Developers είτε από έναν Full Stack και 3 – 4 ακόμη άτομα με τον δικό τους ρόλο ο καθένας.  Συνεπώς, θα έχεις συνεχώς feedback και βοήθεια, όποτε την χρειαστείς, από τους συναδέλφους σου.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι είναι μια θέση που σου δίνει ένα μεγάλο boost στην καριέρα σου, με πολύ μεγάλη ζήτηση και προοπτικές εξέλιξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Γιώργος Σωτηρλής, Full Stack Developer, Hopwave P.C

«Αν είσαι ένας Full Stack Developer, τότε είσαι ο Developer που όλοι επιθυμούν να έχουν».

developerΤο ταξίδι μου ξεκίνησε ως φοιτητής, στέλνοντας μια αίτηση σαν “Ιδιοκτήτης Καραβιού” σε μια Travel Tech εταιρεία, στην Αθήνα. Μέσα σε λίγες ώρες, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον CEO της εταιρείας, τον Γιώργο Πιλπιλίδη, και όταν τελικά φανερώθηκε ότι δεν έχω στην ιδιοκτησία μου κάποιο καράβι, ο ίδιος με προώθησε στον CTO της εταιρείας, τον Γιώργο Σιάτρα. Αυτοί είναι οι δυο άνθρωποι που μου σύστησαν το κλάδο του Full Stack Development, και τους είμαι πολύ ευγνώμων!

Χωρίς καμία υπερβολή, μπορώ να πω ότι η μικρή εμπειρία μου σε αυτό τον κλάδο, έχει αλλάξει οριστικά τον τρόπο που σκέφτομαι για τον Προγραμματισμό!

Είτε είσαι ο νέος “Picasso” που καθηλώνει τους επισκέπτες σε μια ιστοσελίδα και γνωρίζει τόσα πολλά για το User Experience, είτε λατρεύεις το Server Side Programming και λαμβάνεις πολύ σοβαρά τα θέματα του Performance, Security και Optimization, πάντοτε θα είσαι αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες και κυρίως, νέα γνώση που πρέπει να κατακτήσεις.

Ένας Full Stack Developer, συνδυάζει όλη τη γνώση των δυο μικρόκοσμων του Front End και Back End Development, με στόχο να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν του δίνει τη δυναμική, ως Developer, να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε δοκιμασία της δουλειάς του, να γνωρίζει πώς λειτουργούν οι διαδικασίες και από τις δυο πλευρές και να μπορεί να είναι σε θέση να συντονίσει μια ομάδα προγραμματιστών, πάνω σε ένα project.

Οι σφαιρικές γνώσεις λοιπόν, για έναν Developer, είναι το μεγάλο του ατού, και σε κάθε περίπτωση αναζητείται από τις περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως!

Σταύρος Οικονομίδης, Full Stack Developer

«…κανένας από την αρχή δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι του αρέσει να κάνει, οπότε και πρέπει να δοκιμάσει διάφορες τεχνολογίες».

developerΗ δουλειά μου ως Full Stack Developer προέκυψε όταν από το 2012 ξεκίνησα να φτιάχνω δικά μου projects και μια startup. Το Full Stack Development για εμένα είναι ο σωστός συνδυασμός και η σωστή χρήση των ανάλογων εργαλείων για την ολοκληρωμένη δημιουργία ενός project, αλλά και το κατώφλι που λίγο-πολύ όλοι οι προγραμματιστές θα διαβούμε διότι αφενός κανένας από την αρχή δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι του αρέσει να κάνει, οπότε και πρέπει να δοκιμάσει διάφορες τεχνολογίες, και αφετέρου έτσι έρχεται η εξειδίκευση σε διάφορους τομείς όπως π.χ. για front ή back end, project manager κλπ.

Το βασικό όμως για να ξεκινήσει κάποιος είναι το πόσο δυνατό είναι το κίνητρό του, το πόσο πολύ θέλει να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό. Θέλει επένδυση σε χρόνο και κάποιες φορές σε χρήμα και σίγουρα αγάπη για αυτόν τον κλάδο!

Θα δοκιμάζονται συνέχεια οι δυνατότητές του και θα ανακαλύπτει πάντα ότι δεν υπάρχουν όρια!

Από την άλλη βέβαια, ίσως μπορεί να τον κουράσει η συνεχής αλλαγή τεχνολογιών και η προσαρμογή σε αυτές και να θέλει να επιλέξει να αναπτύξει ικανότητες για μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ένας περιζήτητος εξειδικευμένος προγραμματιστής.

*Το kariera.gr ξεκινάει ένα νέο Coding School για Full Stack Developers. Το πρώτο Full Stack JAVA Coding School έρχεται από τις 3 Νοεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια: Δημήτρης Φαλλιέρος

Copyright: www.shutterstock.com