Τρεις εξαιρετικοί φυσικοθεραπευτές μάς λένε πώς είναι να κάνεις αυτό το επάγγελμα και αποκαλύπτουν με δικά τους λόγια την ομορφιά, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της δουλειάς τους.

Είναι από τους πιο γοητευτικούς τομείς υγείας. Ο λόγος φυσικά για την φυσικοθεραπεία, και οι επαγγελματίες αυτού του χώρου έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να αλλάζουν πραγματικά προς το καλύτερο τις ζωές μας, να μας βοηθούν να κινούμαστε πιο ελεύθερα, να ζούμε χωρίς πόνο και πιο λειτουργικά. Τρεις τέτοιους επαγγελματίες βρήκαμε αυτό τον μήνα, ξέροντας ήδη από φίλους και από ιδία άποψη (ναι κάποιοι από αυτούς μας έχουν κουράρει σε δύσκολες στιγμές!) το πόσο καλοί είναι στη δουλειά τους. Και τους ζητήσαμε με λίγα λόγια να περιγράψουν τι σημαίνει να κάνεις αυτή τη δουλειά.

Το ξέρετε το ρητό που λέει ότι «ο φυσικοθεραπευτής έχει το μυαλό ενός επιστήμονα, την καρδιά ενός ανθρωπιστή και τα χέρια ενός καλλιτέχνη»; Εδώ επιβεβαιώνεται.

 

Σταύρος Νιωτάκης, PT OMT MSc, Totalmanual

”Η ενασχόλησή μου με τον χώρο της μυοσκελετικής φυσικοθεραπείας μού δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του manual physiotherapy κι ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος.

Ξεκινώντας από χαμηλά, έχεις μπροστά σου μια ανηφορική διαδρομή, τη δυσκολία να εφαρμόσεις ό,τι έμαθες σπουδάζοντας. Κάπου-κάπου έρχεται μια ανακουφιστική κατηφόρα, ένα θετικό αποτέλεσμα από κάποιον ασθενή που πήγε καλά και σε ευχαρίστησε. Και τότε παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις, με προσοχή όμως για να μην παρασυρθείς και πέσεις.

Η πορεία είναι απαιτητική, οι συνθήκες αστάθμητες. Κάθε ασθενής μοναδικός, κάθε περίπτωση ιδιαίτερη. Το άγνωστο βρίσκεται σε κάθε στροφή. Όσους χάρτες και να συμβουλευτείς θα χρειαστεί να πειραματιστείς αρκετά μόνος για να βελτιώσεις την τεχνική σου. Θα πέσεις και θα σηκωθείς ξανά, κουβαλώντας την εμπειρία που κέρδισες από την πτώση. Θα χαθείς μέσα σε μονοπάτια πριν βρεις το ασφαλές, το σίγουρο. Αν υπάρχει τέτοιο…

Φυσικοθεραπεία είναι να αφουγκράζεσαι τις συνθήκες (subjective examination), να μελετάς κάθε στοιχείο που προκύπτει (objective physical assessment), να επιλέγεις τον κατάλληλο τρόπο (clinical reasoning) στηριζόμενος στα πιο αξιόπιστα κριτήρια (evidence-based practive).  Και θα χρειαστεί να ανανεώνεις τα εφόδια σου διαρκώς (continuing education), αλλιώς σύντομα θα μείνεις από ενέργεια και θα εγκαταλείψεις πριν προφτάσεις…”

 

 

Κωνσταντίνος Τερεζάκης, PT, Oomph Φυσικοθεραπεία

“Η φυσικοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα προσφοράς και φροντίδας προς το συνάνθρωπο, οπότε βασικά και απαιτούμενα χαρακτηριστικά είναι η προσεκτική παρατήρηση και η υπομονή. Η επαφή μου με την αξία της φυσικοθεραπείας ήρθε πολύ νωρίς λόγω τραυματισμού συγγενικού μου προσώπου και πιστεύω πως το γεγονός αυτό αποτέλεσε βασικό ερέθισμα για να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό τον τομέα υγείας. Συγχρόνως η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό ενίσχυσε το ρόλο της φυσικοθεραπείας ακόμα περισσότερο.

Η επαφή με τον κόσμο, οι διαφορετικές ηλικίες και οι διαφορετικής φύσεως καταστάσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις καθημερινά σε θεραπευτικό επίπεδο αποτελούν και την πιο ωραία πρόκληση του επαγγέλματος που σε ωθεί να εξελίσσεσαι και να ενημερώνεσαι συνεχώς. Όπως κάθε επάγγελμα έτσι και αυτό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες/απαιτήσεις – όπως να έχεις καλή υγεία, σωματική αντοχή, επιδεξιότητα, ικανότητες επικοινωνίας, οργανωτικές ικανότητες κλπ. Όπως έλεγε όμως και ο Κομφούκιος: «Αν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, δε θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου»”.

 

Βενετία Β. Χαραλαμποπούλου, PT, Msc (can), Κλινική Φυσικοθεραπεύτρια-Tρίπολη, Πιστοποιημένη Ergon Technique, Kinetic Flossing

“Η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας έχει διπλό ρόλο, αυτόν της πρόληψης των τραυματισμών και αυτόν της φυσικής αποκατάστασης ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά και αισθητικά προβλήματα λόγω μυοσκελετικών ή αθλητικών κακώσεων, αναπνευστικών και νευρολογικών διαταραχών.

Οι θέσεις εργασίας των αποφοίτων ΤΕΙ είναι σε Ιδιωτικά Φυσικοθεραπευτήρια (Ιδιοκτήτης, Υπάλληλος), Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία και Κέντρα Αποκατάστασης, Αθλητικές Ομάδες, Γηροκομεία, Κ.Α.Π.Η., Ειδικά Σχολεία, ΙΕΚ, Ακαδημαϊκή Καριέρα.

Ο Φυσικοθεραπευτής πρέπει να διαθέτει αγάπη και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, θέληση, σχολαστικότητα, κοινωνικότητα, χαμόγελο, υπομονή και ερευνητικότητα. Πρώτα πρέπει να γίνεται “ψυχολόγος” και μετά φυσικοθεραπευτής.

Το βασικό πλεονέκτημα; Είναι μια επιστήμη όπου προσφέρει στον άνθρωπο την ικανότητα να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από κάποιο τραυματισμό ή πάθηση.

Όσο για τα μειονεκτήματα; Τραυματισμοί κόπωσης, άνοιγμα επαγγέλματος, χαμηλή χρηματοδότηση από τα ταμεία και καθυστέρηση πληρωμών.

Αν όμως είναι το επάγγελμα της καρδιάς σας, το μήνυμα είναι να το ακολουθήσετε”.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright:  www.shutterstock.com