Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς φωτογράφος; Ποιες είναι οι επιλογές που έχει αν επιλέξει αυτό το επάγγελμα και τι μπορεί να σου προσφέρει; Τρεις φωτογράφοι απαντούν. 

Επιμέλεια Μελπομένη Μαραγκίδου 

Αρκεί να βγάζεις ωραίες φωτογραφίες στο instagram για να λες ότι είσαι φωτογράφος; Φυσικά και όχι. Η δουλειά του φωτογράφου είναι μία ολόκληρη Τέχνη και χρειάζεται αυτό που λέμε "μάτι", αισθητική αλλά και πολύ διάβασμα και μελέτη. Τρεις εξαιρετικοί φωτογράφοι που ειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς της φωτογραφίας εξηγούν πώς είναι να δουλεύει κανείς ως επαγγελματίας φωτογράφος. 

Κωστής Σωχωρίτης

«Για κάθε μία μέρα που κρατάω κάμερα στα χέρια υπάρχουν άλλες 4-5 μέρες που τις περνάω με emails, λογιστικά, συντονισμό, συναντήσεις και επεξεργασία φωτογραφιών».

φωτογράφος

Ειδικεύομαι στη διαφημιστική φωτογραφία και τα πορτρέτα, ως freelancer. Δεν είναι η πρώτη μου καριέρα, προέρχομαι από τον χώρο της διαφήμισης, ήμουν account manager σε διαφημιστική, και ο κοινός παρονομαστής με τη φωτογραφία νομίζω είναι η επιθυμία να εξυπηρετείς το όραμα και τις ανάγκες των συνεργατών/πελατών σου. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση στην καθημερινότητά μου ως φωτογράφος είναι ότι τελικά πρόκειται για ένα επάγγελμα πιο μοναχικό απ’ ότι αρχικά φανταζόμουν. Για κάθε μία μέρα που κρατάω κάμερα στα χέρια υπάρχουν άλλες 4-5 μέρες που τις περνάω με emails, λογιστικά, συντονισμό, συναντήσεις και επεξεργασία φωτογραφιών. Είναι κάτι με το οποίο εξοικειώθηκα αλλά σίγουρα όταν ξεκινούσα είχα διαφορετική ιδέα για το πώς περνάει τις μέρες του ένας φωτογράφος. Επίσης, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός freelance φωτογράφου κατά την εμπειρία μου είναι ότι δεν αρκεί να είναι κανείς άρτιος φωτογραφικά, να εξελίσσεται δηλαδή σε τεχνική και αισθητική, αλλά χρειάζεται ταυτόχρονα να ελέγχει το business κομμάτι της δουλειάς, να βγαίνει εκεί έξω, να βρίσκει πελάτες, να διεκδικεί δουλειές, να μάθει να διαπραγματεύεται με τους οικονομικούς όρους της αγοράς και να είναι συνολικά το αφεντικό της ατομικής του επιχείρησης. Ωστόσο, παρ’ όλες αυτές τις καθημερινές προκλήσεις, όταν βλέπεις την προσπάθειά σου να αποφέρει καρπούς, ειδικά αν αυτή είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, και να έχει δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο από σένα και τους μεμονωμένους συνεργάτες, η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Με τη φωτογραφία σου δίνεται η ευκαιρία να ενώσεις τη δημιουργική φωνή σου με άλλους ανθρώπους που πιστεύουν στα ίδια πράγματα με σένα, και αυτό στα μάτια μου, παρά τις προκλήσεις, την κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα. 

………………..

Ιωάννα Χρονοπούλου 

«Ασχολούμαι με το photo editing στα έντυπα, επιμελούμαι δηλαδή τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε τεύχος του περιοδικού».

φωτογράφος

Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση στις μέρες μας για το τι είναι το επάγγελμα της φωτογραφίας και κατά πόσο μπορεί να το ασκήσει ο καθένας. Είναι αλήθεια ότι μπορεί κάποιος να είναι άρτιος φωτογράφος και επαγγελματίας με ελάχιστες ή και καθόλου ακαδημαϊκές σπουδές. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα επάγγελμα άκρως απαιτητικό το οποίο ζητάει συνεχώς την απόλυτη αφοσίωση αυτού που το ασκεί. Το κομμάτι στο οποίο ειδικεύομαι εγώ είναι κάπως πιο θεωρητικό διότι ασχολούμαι με το photo editing στα έντυπα. Επιμελούμαι δηλαδή τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε τεύχος του περιοδικού που εργάζομαι. Αυτό εκτός από κατανόηση του μέσου στο οποίο εργάζεσαι απαιτεί και μια βαθιά γνώση των φωτογράφων και των φωτογραφικών δουλειών που υπάρχουν στην αγορά. Απαιτεί μια ικανότητα άμεσης ανταπόκρισης στην εύρεση του κατάλληλου φωτογράφου ή της κατάλληλης εικονογράφησης όταν αυτό απαιτείται. Όπως μπορούμε λοιπόν να διακρίνουμε, ένας φωτογράφος μπορεί να εργαστεί στο κομμάτι της φωτογραφίας χωρίς να αγγίξει ποτέ του φωτογραφική μηχανή. Η φωτογραφία είναι ένας επαγγελματικός χώρος που προσφέρει σίγουρα πάρα πολλές συγκινήσεις καθώς δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που το ασκεί να τριφτεί με διαφορετικά είδη, φωτορεπορτάζ, διαφημιστική φωτογραφία, πορτρέτο κλπ. Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς.

……………….

Κωνσταντίνος Ζηργάνος-Καζολέας

«Η φωτογραφία είναι ένα μέσο για να πεις την δική σου αλήθεια και να επηρεάσεις τις ζωές των άλλων ανθρώπων».

φωτογράφος

Σπουδάζω φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθηνών) και ταυτόχρονα εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Ασχολούμαι περισσότερο με τον χώρο του καλλιτεχνικού ντοκουμέντου και της φωτοδημοσιογραφίας. Οι προκλήσεις στο επάγγελμα είναι πολλές, πόσο μάλλον όταν εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να αισθάνεσαι γεμάτος όταν επιστρέφεις στο σπίτι σου. Η γνωριμία και η ζύμωση με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματος και αισθάνομαι τυχερός που μέσω της δουλειάς μου, συνάντησα ανθρώπους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους γνώριζα.  Αυτό που έχει σημασία για μένα, είναι να κατανοήσει κανείς, πως η φωτογραφία είναι ένα μέσο για να πεις την δική σου αλήθεια και να επηρεάσεις τις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Main photo: www.shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:

Πώς είναι να είσαι Account;

Πώς είναι να είσαι στα Logistics;

Πώς είναι να είσαι Store Manager;