Πίσω από κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούμε στο smartphone μας υπάρχει ένας (ή και περισσότεροι) developers. Ήρθε επιτέλους η ώρα να δούμε τι λένε οι ίδιοι για τη δουλειά τους.

Σε έναν κόσμο που τα apps είναι προέκταση του χεριού μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να διευκολύνουμε τη ζωή μας, να παίζουμε παιχνίδια, να βλέπουμε τον καιρό, να βρίσκουμε λύσεις, οι “αρχιτέκτονες” του κόσμου αυτού είναι οι Mobile app developers. Ο Φώτης Καλαϊτζίδης, ο Σπύρος Σπαθάρης και ο Ιωάννης Κοκκινίδης είναι τρεις τέτοιοι άνθρωποι, με διαφορετικό background αλλά με την ίδια αγάπη και γνώση για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και μας μίλησαν για τη δουλειά τους.

 Φώτης Καλαϊτζίδης, iOS Developer, Warply

«…Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές άρχισα να μελετάω και να δημιουργώ μικρές εφαρμογές».

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που απέκτησα τον πρώτο μου iPhone. Ήταν την εποχή που τα smartphones μόλις είχαν ξεκινήσει να εμφανίζονται μετά το 2007. Δεν έχανα ποτέ την ευκαιρία να κατεβάσω κάθε τι καινούργιο που έβγαινε στο App Store και να το επεξεργαστώ. Λίγα χρόνια αργότερα τα Apps άρχισαν να γίνονται όλο και περισσότερα. Μπορώ να πω ότι από τότε άρχισε να με ενθουσιάζει η ιδέα να αναπτύξω ένα δικό μου application. Κάπως έτσι, παράλληλα με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές άρχισα να μελετάω και να δημιουργώ μικρές εφαρμογές. Σύντομα θέλησα να το κάνω επάγγελμα και σήμερα εργάζομαι ως iOS Developer και αναπτύσσω κυρίως εφαρμογές με τις γλώσσες προγραμματισμού Swift και Objective-C.

Η μαγεία αυτού του αντικειμένου είναι ότι συνδυάζει πολλές τεχνολογίες και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμoύς. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθείς σε καθημερινή σχεδόν βάση τις νέες εξελίξεις γύρω από την τεχνολογία του mobile development  ώστε να είσαι έτοιμος να τις αξιοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Φυσικά ποτέ δεν λείπουν οι τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μέσα από την εμπειρία της δουλειάς πάντα βρίσκουμε έξυπνες λύσεις. Το κλειδί στην επιτυχία ενός mobile developer, πιστεύω πως είναι η καλή γνώση των RESTful APIs τεχνολογιών που υπάρχουν πια σε όλα τα App, και να γνωρίζει πώς ξεκινάει την ανάπτυξη μίας εφαρμογής from scratch γράφοντας a well structure κώδικα. Η εξειδίκευση στο mobile development είναι λοιπόν ένα από τα ωραιότερα αντικείμενα το οποίο προσφέρει παράλληλα μεγάλες ευκαιρίες καριέρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

……………..

Σπύρος Σπαθάρης, Mobile app developer, Skroutz S.A.

mobile«Στο mobile κομμάτι μπορεί για παράδειγμα να είσαι product owner, developer ή tester».

Δουλεύω εδώ και μια οκταετία ως mobile app developer, μια δουλειά που παγκοσμίως δεν την έχει αγγίξει η κρίση, και στην οποία κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούργιο. Πρέπει να διαβάζεις, να ενημερώνεσαι για νέες τεχνολογίες, ώστε να είσαι πάντα στην αιχμή του επαγγέλματος. Το καλό λοιπόν είναι ότι δεν σταματάει ποτέ, δεν βαριέσαι. Αν μάλιστα δουλεύεις σε ομάδα όπως εγώ, παίρνεις feedback συνεχώς και από τους συνεργάτες σου. Στο γραφείο μπορεί τη μια στιγμή να δουλεύουμε ατομικά φορώντας τα ακουστικά μας κι ακούγοντας μουσική, και την άλλη στιγμή να αλληλεπιδρούμε, ώστε να ξέρουμε ο ένας για τον άλλο πώς προχωράει, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κλπ.

Στο mobile κομμάτι υπάρχουν διάφορα πόστα. Μπορεί π.χ. να είσαι product owner και να είσαι ο υπεύθυνος για να συνεννοείσαι με τον πελάτη, να ξέρεις τις απαιτήσεις του, το τι app χρειάζεται. Μπορεί να είσαι developer και να προσπαθείς να υλοποιήσεις, να σχεδιάσεις ένα app που να καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις. Μπορεί να είσαι και tester, που τεστάρει τη λειτουργικότητα ενός app, το αν «κολλάει» κάπου κλπ. Όσον για το αν ένας υποψήφιος developer θα φτιάχνει εφαρμογές για ios ή για android, φυσικά και έχει διαφορά. Η κάθε πλατφόρμα είναι διαφορετική και έχει ειδικές προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση όμως η «αρχιτεκτονική» μια εφαρμογής απαιτεί χρόνο, θέλει μήνες, δεν φτιάχνεται ένα app από τη μια μέρα στην άλλη. Και να προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι πιο πρόχειρο, θα χάνει πολύ σε user experience.

………………………

Ιωάννης Κοκκινίδης, Mobile app developer, Acuity Scheduling Inc 

mobile«Συνήθως οι εταιρείες έχουν δύο ομάδες από developers, μία για android, και μία για ios».

Η εργασία του mobile app developer είναι κατά βάση η συγγραφή κώδικα.

Aπαιτεί υπομονή, πραγματική αγάπη για την επίλυση προβλημάτων και αστείρευτη όρεξη για μάθηση.

Συνήθως οι εταιρείες έχουν δύο ομάδες από developers, μία για android, και μία για ios, άρα  γράφουν κώδικα για δύο διαφορετικά project αντίστοιχα (διαδικασία σταθερή, αλλά αργή και κοστοβόρα).

Άλλες πάλι, χρειάζονται άτομα με γνώση και στα δύο, με σκοπό να συντηρούν όσο το δυνατόν λιγότερο κώδικα. Επιλέγουν λοιπόν κάποιο cross platform library και γράφουν ένα μέρος της εφαρμογής με τρόπο τέτοιο ώστε να παίζει και στα δύο.

Ως mobile app developer έχεις περιορισμένη ελευθερία στο τι μπορείς να κάνεις με τον κώδικά σου, γιατί η εφαρμογή σου καλείται να περάσει από έλεγχο πριν βγει στα Store (πολύ συχνά δεν περνάει τον έλεγχο και πρέπει να ξανα-υποβάλλεις την εφαρμογή με αλλαγές στον κώδικα).

Επίσης πρέπει πάντα να βρίσκεσαι στο χείλος της ενημέρωσης.

Περιστατικό που μου έτυχε πρόσφατα ήταν να “crash-άρει” η εφαρμογή μας για όσους χρήστες αναβαθμίσαν πρόωρα το κινητό τους σε ios beta έκδοση και να ψάχνω από logs να ανακαλύψω τι συνέβη ξαφνικά στις 2πμ και έρχονταν απανωτά crash reports στο mail μου.

………………………

*Αν σε γοητεύει ο κόσμος του Mobile App Developing δες και εδώ. Το Mobile App Coding School by kariera.gr έρχεται για πρώτη φορά από τις 29 Σεπτεμβρίου με σκοπό να εκπαιδεύσει developers που θέλουν να πάρουν τις απαραίτητες γνώσεις για να χτίσουν από την αρχή ένα app.

Επιμέλεια Δημήτρης Φαλλιέρος

Copyright: www.shutterstock.com