Κάτι πολύ διαφορετικό αυτό τον μήνα. Άνθρωποι που εργάζονται σε εταιρείες security στον τομέα της Ασφάλειας, δίνουν τη δική τους οπτική για αυτή την -νοητικά και σωματικά- τόσο απαιτητική δουλειά.

ασφαλείαςΓιώργος Λαδικός, security officer/guard στην Vedicor

“Οφείλω να πω πως το επάγγελμα αυτό το σκεφτόμουν από τα 20, αλλά με “διάλεξε” στα 34 μου! Η πορεία μου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθότι γνώρισα μέρη, άτομα και καταστάσεις που δεν υπήρχε περίπτωση να τα ζήσω κάπως αλλιώς. Δυσκολίες αρκετές, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, από άποψη συνεργασίας, πόστου, μετακίνησης, οικονομικά, ως και θέματα εσωτερικής αναζήτησης, προσανατολισμού ειδικότητας, αυτορρύθμισης απαιτήσεων και αυτοδιαχείρισης άγχους και επικοινωνίας.

Αλλά δεν έχω μετανιώσει γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις που θα με κάνουν, ίσως, καλύτερο φύλακα και άνθρωπο, γιατί πίσω από έναν απλό σεκιούριτι υπάρχουν πολλά επίπεδα ανέλιξης και γιατί η ασφάλεια ως ζητούμενο θα είναι πάντα μια βασική ανάγκη των ανθρώπων, σε όλες τις μορφές της. Ναι, θα πρότεινα σε κάποιον-κάποια να  επενδύσει και να εξελιχθεί σε αυτόν τον κλάδο γιατί δύσκολα θα μείνει άνεργος και γιατί η κουλτούρα ασφάλειας που θα αποκτήσει θα τον ακολουθεί παντού, σε όλες της πτυχές της ζωής του-της.

Κάτι τελευταίο ως συμβουλή: ακολουθείστε ανθρώπους και εταιρείες που προσφέρουν κίνητρο”.

………………………..

ασφαλείαςΔέσποινα Δημοπούλου, υπεύθυνη ασφαλείας στην Spartan Security

“Το επάγγελμα του security είναι σχετικά υποτιμημένο καθώς θεωρείται  ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, παρόλα αυτά όσοι το γνωρίζουν μπορούν να αντιληφθούν πραγματικά τι μπορεί να προσφέρει το προσωπικό ασφαλείας και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτών των ανθρώπων.

Χρειάζεται υψηλό αίσθημα προστασίας, ηθική, αφοσίωση, ψυχραιμία, θάρρος, ευγένεια, εχεμύθεια και ταυτόχρονα σωστή κρίση και αντίδραση στη δεδομένη στιγμή. Με την αύξηση της εγκληματικότητας, ο  βαθμός επικινδυνότητας είναι υψηλός και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να απειλείται η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα στη προσπάθεια  να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Το επάγγελμα εξελίσσεται διαρκώς λόγω των νέων και διαφορετικών μορφών απειλής που μας περιβάλλουν και όσοι το εξασκούν πρέπει πλέον να υποβληθούν σε εξετάσεις και να κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος  ώστε να είναι σε θέση να επιλύουν κρίσεις και προβλήματα με το πιο ανώδυνο τρόπο.

Η συνεχής εκπαίδευση είναι αναγκαία ιδιαιτέρως σήμερα, όπου η Βιομηχανία της Ιδιωτικής Ασφάλειας, αναπτύσσεται σε συνδυασμό και με την εφαρμογή της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών και απαιτείται πλέον ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων για να προσαρμοστούμε με ευελιξία στις αλλαγές που πλησιάζουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης έχει καθορίσει ένα Πλαίσιο Αναφοράς με βασικούς στόχους, με πρώτο έναν κατάλογο απαιτούμενων ικανοτήτων, για την προσωπική και επαγγελματική ολοκλήρωση και ανάπτυξη του προσωπικού ασφαλείας. Ταυτόχρονα και η χώρα μας σε συνεννόηση με τα υπουργεία Παιδείας & Δημόσιας Τάξης οριοθέτησε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος στην Ασφάλεια”.

…………………………..

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com