Είναι ωραία ιδέα να ασχοληθείς με την Εφοδιαστική Αλυσίδα; Πώς ακριβώς είναι η δουλειά; Οι ειδικοί ξέρουν, και σου απαντούν.

Περνώντας από «κόσκινο» όλα τα επαγγέλματα που βλέπουμε ότι σας ενδιαφέρουν, είδαμε ότι τα Logistics παραμένουν στις πρώτες θέσεις. Όμως ξέρουμε  άραγε όλοι ακριβώς τι είναι αυτό που λέμε… Logistics; Ξέρουμε τις απαιτήσεις του να εργάζεσαι συντονίζοντας την Εφοδιαστική Αλυσίδα; Διαλέξαμε δύο επαγγελματίες που έχουν σημειώσει πολύ αξιόλογη πορεία στο κομμάτι αυτό, και μας περιγράφουν το επάγγελμά τους.

Νίκος Κωνσταντινίδης, Logistics Director, DHL Global Forwarding

«Μπορεί να διαχειρίζεσαι αμέτρητες πληροφορίες και διαδικασίες, η επιτυχία όμως έρχεται πάντα από τον άνθρωπο».

«Παίρνοντας την απόφαση πριν 20 χρόνια να ασχοληθώ με τον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, φανταζόμουν ότι στην επαγγελματική μου ζωή θα σχεδιάζω και θα υλοποιώ διαδικασίες και υπηρεσίες με σκοπό την επιτυχή διαχείριση, διακίνηση και παράδοση των εμπορευμάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, συνειδητοποιώ ότι ο επιτυχημένος Logistics Manager είναι αυτός που λειτουργεί εντός και εκτός των τειχών του γραφείου του ως ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στρατηγικής Πωλήσεων και Marketing, ‘ακούει’ τις σημερινές και προβλέπει τις αυριανές ανάγκες της αγοράς, διαχειρίζεται μηχανήματα, εφαρμογές και ροές πληροφοριών, εργάζεται για την επίλυση των σημερινών καθημερινών προβλημάτων στην αποθήκη, τη μεταφορά, τα αποθέματα, την εξυπηρέτηση πελατών ενώ παράλληλα «χτίζει» την στρατηγική και τις λύσεις του αύριο. Πετυχαίνει τον ρόλο του βάζοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο δημιουργώντας πραγματικές σχέσεις με τα μέλη της ομάδας του, τους συναδέλφους,  τους πελάτες και τους προμηθευτές του γιατί στο τέλος της ημέρας... αυτοί αποτελούν τους πολύτιμους κρίκους της Εφοδιαστικής του Αλυσίδας».

Γιάννης Κιοκπάς, Logistics Operations and Customer Service Manager, Makios Logistics

«Φανταστείτε ένα κομβικό γρανάζι να γυρνάει αδιάκοπα…».

«Φανταστείτε ένα κομβικό γρανάζι να γυρνάει αδιάκοπα, εξυπηρετώντας και θέτοντας σε διαρκή κίνηση τα εφαπτόμενα γρανάζια του. Να φροντίζει ότι τα υπόλοιπα γρανάζια θα κάνουν τις κινήσεις τους στην ώρα τους και χωρίς καθυστερήσεις. Να λύνει τα προβλήματά τους και να εξασφαλίζει ότι θα εκτελέσουν την κίνησή τους με το μικρότερο δυνατό κόστος αλλά και με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητά τους. Να καταγράφει όλες τις κινήσεις και να τις αναλύει με σκοπό τη συνεχόμενη βελτίωση της ροής τους. Να διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες που συνοδεύουν αυτές τις κινήσεις, έτσι ώστε όλος ο μηχανισμός να δουλεύει σαν ένα πολύ καλοκουρδισμένο ρολόι.

Τοποθετήστε το γρανάζι σε έναν χώρο με παλέτες, ράφια, οχήματα, ράμπες, παραγωγικές διαδικασίες, προμηθευτές, δίκτυα διανομής, χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες και καλωσήρθατε στον κόσμο των Logisticians και της ευρύτερης Εφοδιαστικής Αλυσίδας».

Επιμέλεια: Δημήτρης Φαλλιέρος

Photo copyright: www.shutterstock.com