Θέλατε να ρίξετε μια κρυφή ματιά σε αυτό τον κόσμο που ονομάζεται Human Resources (ανθρώπινο δυναμικό); Να βρείτε έναν άνθρωπο που να σας πει τα πράγματα όπως είναι; Βρήκαμε εμείς. Και όχι έναν, αλλά τρεις. Όπως κάθε μήνα.

Είναι οι άνθρωποιπου ασχολούνται με τους Ανθρώπους, με αυτό το πολύτιμο… “H” του HR, με το Human, το ανθρώπινο κομμάτι μιας εταιρείας, που δεν ονομάζεται τυχαία «δυναμικό»! Έχουν το κριτήριο να επιλέγουν, την ικανότητα να αναδεικνύουν τα ταλέντα μας, να μας βοηθούν να προοδεύουμε και να συνεργαζόμαστε. Μπορεί να μην υπάρχει επίσημο HR σε κάθε εταιρεία, όμως ο ρόλος των ανθρώπων που ειδικεύονται σε αυτό αποδεικνύεται όλο και πιο κρίσιμος. Η Sophia Jin, η Άντα Σαββάλα και ο Βαγγέλης Ταρταράκης, μας μίλησαν και αναμεταδίδουμε.

Sophia (Jeong Ah) Jin, HR & GA Supervisor στην LG Electronics Hellas

 «Να δουλεύεις στο HR είναι πρόκληση.

Γιατί Human Resources= Ανθρώπινες Πηγές.

Κάθε υπάλληλος είναι μια «ανθρώπινη» πηγή που το HR πρέπει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επιλογή και αξιοποίησή της με βάση τα μέσα και τους στόχους της εταιρείας.
Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν αυτό, ξέρεις προκαταβολικά ότι ποτέ δεν θα πετύχεις το 100%.
Είσαι αντιμέτωπος με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικό  τρόπο σκέψης και μια πληθώρα συναισθημάτων που εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο.
Επίσης το HR είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της διοίκησης και των υπαλλήλων.

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι και παραγωγικοί χωρίς τα κίνητρα να είναι πάντα οικονομικά;

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνει διαρκώς ένα μέλος του HR.
Σε όποιον τομέα του HR και να εργαστεί κάποιος, Recruitment, Compensation & Benefit, Learning & Development, Talent management, Corporate culture, είναι μια δουλειά που σε αναγκάζει να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις διαρκώς.
Το σημαντικότερο είναι να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους, να ακούς, να φιλτράρεις και να είσαι ανοιχτός.
Προσωπικά πάντως, δουλεύοντας στο HR γίνομαι καλύτερος άνθρωπος! Στην προσπάθειά μου να δεχτώ και να επικοινωνήσω αποτελεσματικά  με τόσους διαφορετικούς από μένα χαρακτήρες “αναγκάζομαι” να εξελίσσομαι, να δίνω χώρο, να βγαίνω out of my box για να καταλάβω το κουτί του άλλου.

Υ.Γ: Τέλος, μην γελιέστε, όπως όλες οι δουλειές γραφείου έχει αρχειοθέτηση, συντήρηση αρχείων και πολλές διαδικαστικές εργασίες που είναι εξίσου σημαντικές!»

…………………………………………………………………

Περισσότερες πληροφορίες για το “Πώς είναι να είσαι στο HR” μπορείς να δεις στο ανανεωμένο άρθρο του kariera.gr

Άντα Σαββάλα, επαγγελματίας HR, Manager, Executive search and selection στην ICAP Advisory

«Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω στους νέους που φιλοδοξούν  να ακολουθήσουν ένα ρόλο HR , είναι ότι θα πρέπει να διακατέχονται από υψηλή ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπορούν  να συν-αισθάνονται τον άνθρωπο  που έχουν απέναντί τους,  ώστε αφενός να κατανοούν  τα θέματα, αφετέρου να αξιολογούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Επιπρόσθετα όταν είσαι στο HR καλείσαι να βλέπεις πέρα από τις τεχνικές γνώσεις και τις δεξιότητες  του κάθε εργαζόμενου ή υποψήφιου. Καλείσαι δηλαδή να αναγνωρίζεις τον πιο κατάλληλο, και δεν χρησιμοποιώ τυχαία το συγκεκριμένο επίθετο, έναντι της  λέξης «καλύτερος», καθώς στόχος είναι να διακρίνεις πόσο μπορεί να ταιριάζει ο κάθε υποψήφιος  με την εταιρική  κουλτούρα, καθώς και με την κουλτούρα της ομάδας που καλείσαι να τον εντάξεις .

Πλέον το HR δεν έχει μόνο υποστηρικτικό ρόλο, αλλά και αναπτυξιακό, είναι ένας μοχλός που κινεί την καλή συνεργασία των εργαζομένων με την εταιρεία, εμπνέοντας εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές.

…………………………………………………………………

Βαγγέλης Ταρταράκης, HR Director στη Novibet

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με το Human Resources, ή μου βγήκε;

Η αλήθεια, όσες φορές το σκέφτομαι είναι ότι μέσα μου το ήθελα, το ένιωθα πολύ, χρόνια τώρα από τότε που ήμουν Διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη αλυσίδα κινητής τηλεφωνίας.

Τι ήταν αυτό όμως που με τράβηξε πιο πολύ;

Χωρίς πολύ σκέψη θα πω, η αγάπη για την πρόοδο, τη βελτίωση του ανθρώπου, του εργαζόμενου. Όσο περισσότερο μεγάλωνα, ωρίμαζα, βελτιωνόμουν (βελτιώνομαι) ως άνθρωπος, τόσο πιο πολύ νιώθω ότι πρέπει να προσφέρω στην κοινωνία και στα νέα παιδιά. Σε ανθρώπους που σίγουρα δεν είχαν τις ευκαιρίες που είχα εγώ, να μάθουν με το λιγότερο δυνατό κόπο και έξοδα, πρακτικές θεωρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους.

Θα με ακούσετε πολλές φορές να επιμένω στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει για μένα προσωπική και επαγγελματική ζωή. Ή είσαι άνθρωπος με αξίες ή δεν είσαι. Δεν μπορεί οι αξίες σου να σε ακολουθούν μόνο στην εργασία σου ή στο σπίτι σου. Αυτό είναι που προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στους νεότερος. Η εργατικότητα, η τιμιότητα, η αλήθεια, η πίστη, η αφοσίωση, είναι αρετές που ή τις έχεις ή όχι. Δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Η επιστήμη του Human Resources, δέχεται τα skills, αλλά προσλαμβάνει με βάση τα principles. Στάση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Σε μια χώρα που ψάχνει την ταυτότητα της και την έλλειψη της την ονομάζει «κρίση» με κριτήρια οικονομικά και πολιτικά, εγώ αναζητώ τις αξίες που αναφέραμε παραπάνω. Με αυτά τα κριτήρια προσλαμβάνω και με αυτά επιβραβεύω τους συναδέλφους μου.

Το Human Resources για μένα είναι συνδυασμός των:

  1. Δυνατότητα να βοηθάς/στελεχώνεις την εργοδότρια εταιρεία σου με τα καλύτερα διαθέσιμα ταλέντα
  2. Διάθεση να βοηθάς τα ταλέντα να αναπτυχθούν
  3. Ευκαιρία να προωθείς την τεχνολογία
  4. Δυνατότητα (ευλογία) να συνεργάζεσαι με νέους ανθρώπους
  5. Είσπραξη ευγνωμοσύνης είτε από την εταιρεία είτε από τους συναδέλφους για βοήθεια που έδωσες
  6. Συνεχής, ατέλειωτη μάθηση
  7. Χωρίς σύνορα networking
  8. Δε βαριέσαι ποτέ

Θα κλείσω εμπνευσμένος από την καθηγήτριά μου στο CIPD : HR is where your lifestyle is at. Go take it!»

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com