Απευθυνθήκαμε σε τρεις επαγγελματίες τεχνολόγους για να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον άγνωστο αλλά τρομερά ενδιαφέροντα τομέα. 

Από τη Μελπομένη Μαραγκίδου

Από τη μία, υπάρχουν επαγγέλματα, αρκετά δημοφιλή για τα οποία, οι περισσότεροι φανταζόμαστε τι περιλαμβάνει η εργασιακή καθημερινότητα όσων τα ασκούν. Κι από την άλλη, υπάρχουν επαγγέλματα που μάλλον όταν ακούμε τον τίτλο τους, τα αντιμετωπίζουμε όπως αντιμετώπιζε η παρέα από τα «Φιλαράκια» τον Τσάντλερ. Κάνουμε ότι ξέρουμε τι δουλειά κάνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα. Ίσως ένα από αυτά τα επαγγέλματα είναι και οι τεχνολόγοι τροφίμων. Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αντικείμενο που χρειάζεται πολύπλευρα ταλέντα. Ένα επάγγελμα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όσους αποφασίζουν να το ακολουθήσουν. Απευθυνθήκαμε σε τρεις ειδικούς τεχνολόγους τροφίμων για να μάθουμε περισσότερα για το πώς είναι να κάνεις αυτή τη δουλειά.

Παναγιώτα Βλάχου, τεχνολόγος τροφίμων 

«Αυτό που με κέρδισε είναι η αστείρευτη πηγή γνώσης, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και νέες μέθοδοι εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων».

Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να γνωρίζει τι πραγματικά είναι ο Τεχνολόγος Τροφίμων και τι ακριβώς κάνει. Έτσι ήμουν και εγώ πριν κάποια χρόνια. Με κέρδισε όμως η παραγωγή στη βιομηχανία τροφίμων. Εκεί σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο και να βάλεις όλο σου το είναι σε αυτό. 

Είναι ένας τομέας που απαιτεί υψηλές διοικητικές ικανότητες για τη διαχείριση καθημερινών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Απαιτεί επίσης μεθοδικότητα και αφοσίωση σε συνδυασμό με προσηλωμένη στους στόχους εργασία. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ακόμα το γεγονός ότι η παραγωγή είναι ένας τομέας που θέλει ομαδικότητα και ορθή κατανομή αρμοδιοτήτων (εκπαίδευση προσωπικού, κατάρτιση σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες). Αυτό όμως που πραγματικά με κέρδισε είναι η αστείρευτη πηγή γνώσης, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και νέες μέθοδοι εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων.

Για τον τεχνολόγο τροφίμων υπάρχει πλήθος επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης τόσο στον ιδιωτικό (βιομηχανίες τροφίμων, μικροβιολογικά εργαστήρια, εταιρείες πιστοποιήσεων κ.α.) όσο και στον δημόσιο τομέα (υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος) σε ιθύνουσες θέσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων (RND), στην διασφάλιση ποιότητας, στον ποιοτικό έλεγχο, ή ακόμα και σαν σύμβουλοι επιχειρήσεων.

Μέσα από τα χρόνια εμπειρίας μου, συνειδητοποίησα την αγάπη μου για το επάγγελμα. Αν όμως με ρωτάτε για ποιον λόγο πρέπει να επιλέξει κάποιος να γίνει τεχνολόγος τροφίμων η απάντηση είναι μία: δεν είναι ένα απλό επάγγελμα βασισμένο στη θεωρία μιας επιστήμης, αλλά μια ευκαιρία για συνεχή δημιουργία μέσα από τον συνδυασμό επιστημών και νέων τεχνολογιών».

Παναγιώτης Μανιατέας, Quality, Health, Safety, Environment Specialist at Newrest Hellas S.A.

«Στον χώρο των τροφίμων η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικά σταθερών προϊόντων δεν αποτελεί απλά μια προϋπόθεση, αλλά την βάση ολόκληρης της επιχείρησης».

Η διασφάλιση ποιότητας αποτελεί το επόμενο βήμα από τον ποιοτικό έλεγχο. Αν ο ποιοτικός έλεγχος καλύπτει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόσει μια επιχείρηση ώστε να παραχθούν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα ή υπηρεσίες, τότε η διασφάλιση ποιότητας περιλαμβάνει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ώστε να ελεγχθεί αν ο ποιοτικός έλεγχος εφαρμόστηκε σωστά.

Οι υπεύθυνοι διασφάλισης ποιότητας παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση, διασφαλίζοντας πως τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές και βρίσκονται εντός ορίων αποδοχής. Πρέπει να προγραμματίσουν, να διευθύνουν και να καθοδηγούν προγράμματα διασφάλισης ποιότητας. Ένας υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας θα πρέπει να διακρίνεται για τις ηγετικές του ικανότητες, τη σωστή διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές του ικανότητες και φυσικά την δυνατότητα να συνεργάζεται με άλλους για την επίλυση προβλημάτων.

Ο χώρος των τροφίμων είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος, όπου η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικά σταθερών προϊόντων δεν αποτελεί απλά μια προϋπόθεση, αλλά την βάση ολόκληρης της επιχείρησης. Οι εταιρείες του χώρου γνωρίζοντάς το, θεωρούν το τμήμα διασφάλισης ποιότητας αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησης. 

Αθανασία Αντωνίου, τεχνολόγος τροφίμων σε εταιρεία παραγωγής υλικών συσκευασίας για τρόφιμα

«Μιλάμε για την ασφάλεια του προϊόντος σε όλα τα στάδια του κύκλου του “από το χωράφι έως το πιάτο του καταναλωτή” και πάντοτε σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το υλικό συσκευασίας».

O εργαζόμενος στο τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των περισσοτέρων τμημάτων μιας εταιρείας, αφού η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων είναι μέρος του συστήματος διασφάλισης ποιότητας. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του προϊόντος σε όλα τα στάδια του κύκλου του “από το χωράφι έως το πιάτο του καταναλωτή” και πάντοτε σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το υλικό συσκευασίας, το οποίο όχι μόνο εσωκλείει το προϊόν, αλλά το διατηρεί ασφαλές και αποτελεί την πρώτη εικόνα προς τον καταναλωτή. 

Ταυτόχρονα διαχειρίζεται τις απαιτήσεις των πελατών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να εφαρμοστούν από το σύστημα και τις διαδικασίες της εταιρείας. Ο υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας λειτουργεί όπως το κλειδί με την κλειδαριά: πρέπει να βρει τον τρόπο που οι απαιτήσεις των πελατών (κλειδί) να κλειδώσουν στο σύστημα της εταιρείας (κλειδαριά).  Επίσης απαραίτητη είναι η παρακολούθηση της νομοθεσίας και η επικοινωνία όλων των νέων εξελίξεων στους αρμόδιους, με στόχο της εναρμόνιση των διαδικασιών με αυτή. 

Άρα ο άνθρωπος που ασχολείται με τη διασφάλιση της ποιότητας καλείται να είναι επικοινωνιακός, με ανεπτυγμένη την κριτική του σκέψη, ώστε να αφουγκράζεται και να ενσωματώνει στο σύστημα τις νέες εξελίξεις του χώρου, ερχόμενος αρκετές φορές αντιμέτωπος με τις σύγχρονες  προκλήσεις. Χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και διατεθειμένος να λάβει, αλλά και να παράγει γνώσεις που αφορούν το σύνολο της εταιρείας, μιας και το σύστημα διασφάλισης ποιότητας συνδέει όλα τα τμήματα αυτής.

Γιατί στην τελική αυτό που μετράει είναι η ασφάλεια και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καθημερινά αντιμετωπίζει ο υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας!

Central image source: Buenosia Carol by pexels.com

Σχετικά άρθρα: Πώς είναι να είσαι