Javascript, Python, Java ή PHP; C#, C++ ή Typescript; Ποια γλώσσα είναι στα «πάνω της» και ποια είναι στα «κάτω της»; Μαζί θα το δούμε.

Από τότε που ο προγραμματισμός έγινε το άγιο δισκοπότηρο των νέων τεχνολογιών και της εξελικτικής απασχόλησης, συχνά εγείρεται το ερώτημα: ποια από (τις πολλές ομολογουμένως) γλώσσες προγραμματισμού είναι πιο περιζήτητη; Εξαρτάται από την αγορά εκεί έξω, ή από τη χώρα; Στην εκμάθηση ποιων γλωσσών θέλουμε -και πρέπει- να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση; Ποιες είναι οι γλώσσες αυτές που ξεκλειδώνουν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες; Τι μέλλον έχουν;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, απαντάμε συνήθως εμπειρικά. Τα communities των προγραμματιστών δίνουν μια πολύ καλή γεύση για τις top γλώσσες ανά περίοδο. Έχουμε μιλήσει για την αξία των communities. Αν δείτε τον ετήσιο απολογισμό -Octoverse- της Github, θα βρείτε μια αρκετά πιστή χαρτογράφηση της κατάστασης.

Μετά τον κορωνοϊό τι;

Ήδη πριν το ξέσπασμα του ιού, μέσα στο 2019, ο αριθμός των ενεργών προγραμματιστών εκτινάχθηκε. Σκεφτείτε ότι στο Github μέσα σε έναν χρόνο προστέθηκαν 10 εκατομμύρια νέοι προγραμματιστές (όσο δηλαδή όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας - και αν νομίζετε ότι είναι Αμερικανοί, δεν ισχύει - το 80% των νέων αυτών developers είναι εκτός ΗΠΑ). Με την έλευση του COVID-19 ο προγραμματισμός ως απασχόληση μπήκε σε νέο επιταχυντή. Δεν θα ‘ταν υπερβολή να πούμε ότι η πανδημία, λειτούργησε ως accelerator για την ψηφιοποίηση και τα επαγγέλματα που στρέφονται ως δορυφόροι γύρω της. Όλο και περισσότερες εταιρείες που δεν είχαν μεριμνήσει για εφαρμογές (apps) και νέα τεχνολογικά εργαλεία ή σελίδες, ξαφνικά άρχισαν να απευθύνονται σε developers και να ζητούν δυναμικό για τη νέα εποχή. Και η ζήτηση για τις γλώσσες προγραμματισμού θέριεψε, αλλάζοντας τα δεδομένα στη δημοφιλία τους.

Ποια είναι η σειρά δημοφιλίας λοιπόν;

Κάποιοι βάζουν την Python πρώτη, όπως το IEEE Spectrum (από το διεθνές Institute of Electrical and Electronics Engineers). Και ακολουθούν με αυτή τη σειρά, η Java, η C και η C++. Όμως για Web development πολύ ψηλά είναι η Javascript (μετά την Java και την Python). Σταθερά υψηλή ζήτηση έχει επίσης και η Swift. Άλλες λίστες όπως το TIOBE index, βάζουν την C πρώτη. Αλλά όλες τους, συμπεριλαμβάνουν στις ανερχόμενες γλώσσες την R. Αν θέλετε να το δείτε σε πιο ετήσια βάση, το Octoverse όπως είπαμε πιο πάνω, στο annual list του, έχει στις δύο πρώτες θέσεις την Javascript και την Python (με αυτή τη σειρά), ενώ διαφαίνεται ανοδική πορεία για την C# και τη Shell.

Η συμβολή του Coding School

Το Coding School του kariera.gr στα χρόνια λειτουργίας του, πάντα οργάνωνε μαθήματα βάσει των trends που υπαγορεύετε εσείς οι ίδιοι ως λάτρεις του developing αλλά και η ίδια η αγορά. Και εν μέσω κορωνοϊού μετέφερε όλο την εξειδικευμένη διαδικασία της μάθησης σε  virtual περιβάλλον, για να μπορείτε από όποιο μέρος κι αν βρίσκεστε να εκπαιδεύεστε στην τεχνολογία που εσείς θέλετε.

Όμως τελικά σε ποιες τεχνολογίες δίνετε αυτή τη στιγμή έμφαση;

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, φτιάξαμε μια mini έρευνα (σούπερ-μίνι θα έλεγε κάποιος, αφού δεν θα σας πάρει πάνω από 1-2 λεπτά για να την απαντήσετε). Τι ρωτάμε εκεί; Στην ουσία ρωτάμε ποια/ποιες είναι η/οι γλώσσα/γλώσσες προγραμματισμού που εσείς θέλετε να μάθετε! Η έρευνα τρέχει ήδη και τα αποτελέσματα σίγουρα θα σκιαγραφήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας! Εάν είστε Software Engineer, Web Designer, System Engineer ή γενικά ασχολείστε με τον προγραμματισμό και τις νέες τεχνολογίες δώστε το δικό σας insight και δείτε σε λίγες μέρες τα αποτελέσματα!