Χθες αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ένα έκτακτο επίδομα για 155.000 μακροχρόνια ανέργους. Είναι σαφώς μέτρο ανακούφισης, αλλά ας δούμε και άλλα.

Μια ομάδα πληθυσμού που πλήττεται αυτή τη στιγμή περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας και την επακόλουθη οικονομική ύφεση είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ας δούμε αρχικά ποιοι γενικώς δικαιούνται αυτό που λέμε «επίδομα μακροχρονίως ανέργων»:

1. Η ηλικία τους να είναι από 20 μέχρι 66 ετών.

2. Να έχουν τελειώσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας.

3. Να έχουν συμπληρώσει χρόνο ανεργίας συνεχόμενα επί δωδεκάμηνο ως εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Ανακοινώθηκε λοιπόν ότι η ομάδα αυτή θα λάβει σύντομα μια έκτακτη ενίσχυση, των 400 ευρώ, μια ανάσα για τις δύσκολες μέρες από άποψη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων όλων μας.

*οι αιτήσεις για το επίδομα θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα σε ειδική πλατφόρμα του www.oaed.gr.

Μια καλή ανάσα, όμως όχι η μόνη

Όμως μια τέτοια ανάσα δεν είναι η μόνη. Οι στερούμενοι εργασίας (όπως θέλουμε καλύτερα να ονομάζουμε τους ανέργους, αφού η εργασία είναι πρωτίστως δικαίωμα που δεν πρέπει να το στερείται κανείς), χρειάζονται μια επαγγελματική αποκατάσταση. Το έκτακτο βοήθημα είναι απαραίτητο και άξιο επαίνου, αλλά μια κανονική εργασία είναι πάντα μια πραγματική, πιο μόνιμη λύση. Ας δούμε κανάλια εργασιακής διεξόδου για ανέργους αυτή τη στιγμή:

  • Το kariera.gr. Συγγνώμη που ξεκινάμε με αυτό το κανάλι αλλά νέες θέσεις εργασίας συνεχίζουν να δημοσιεύονται στο kariera.gr. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αγγελίες για υπαλλήλους γραφείου, για οδηγούς, για pre-sales engineers, για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και πολλά άλλα δημοσιεύονται εδώ.
  • Υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα κανάλια για να αναζητήσεις τη δουλειά που θες: ενδεικτικά Careernet.gr, Jobfind.gr, Skywalker.gr, Jooble, Neuvoo, και το LinkedIn.
  • Χρησιμοποίησε επίσης το Google Alerts. Αν δεν το ‘χεις χρησιμοποιήσει, τότε πρέπει να σου πούμε ότι είναι μια πολύ βοηθητική υπηρεσία της Google. Λες στο Google Alerts τι σε ενδιαφέρει π.χ. « ανοικτές θέσεις εργασίας» ή «ευκαιρίες εργασίας» και έρχονται στο mail σου δεδομένα που σε ενδιαφέρουν.
  • Μερικές εργασίες που αυτή τη στιγμή έχουν ζήτηση είναι θέσεις ΙΤ, software engineers, υπάλληλοι τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, οδηγοί και άλλα. Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Forthnet ανακοινώνουν νέες θέσεις εργασίας (50 θέσεις τις τελευταίες μέρες). Αλυσίδες σούπερ-μάρκετ όπως η Lidl έχουν άνω  των 90 ανοιχτών θέσεων. Φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Famar κάνουν προσλήψεις.
  • Ακόμα και ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών), έχει προκηρύξει αμειβόμενη θέση για μεταδιδακτορικό.
  • Ο ΟΑΕΔ επίσης ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι τον Μάιο (σε δύο εβδομάδες δηλαδή!) ξεκινάει το πρόγραμμα για 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.

Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι η οικονομία συνεχίζει να κινείται. Δεν έχουν σταματήσει οι μοχλοί. Δεν έχουν σταματήσει όλες οι εταιρείες ή οι οργανισμοί να ζητούν ανθρώπους. Μπορεί να έχουν επιβραδυνθεί οι ρυθμοί αλλά η ζήτηση δεν έχει πάψει να υπάρχει. Πέρα λοιπόν από ένα επίδομα, αυτό που δεν συγκρίνεται με τίποτα είναι οι νέες ευκαιρίες εργασίας, και αυτές -για καλή μας τύχη- είναι ακόμα παρούσες.

Φωτογραφία: Tim Mossholder / Unsplash