Πρέπει να τη συνηθίσουμε -ακόμη κι αν για να βρούμε λίγη ησυχία, πρέπει να κλειστούμε στην ντουλάπα, παρέα με το laptop μας.

Της Μίας Κόλλια,

Αυτό τον καιρό, λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, η εργασία από το σπίτι έχει διαδοθεί ως τακτική και στη χώρα μας σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ετσι, για τη συγκεκριμένη συνθήκη έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί αρκετές απόψεις. Μάλιστα, το kariera.gr έκανε μια νέα μεγάλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία, σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κ.λπ.). Σίγουρα χρειάζεται αποφασιστικότητα για να κάνεις επιτυχημένα τη μετάβαση από το γραφείο στην εξ αποστάσεως εργασία -κι εδώ έχουμε 4 καλές συμβουλές για να τα καταφέρετε.

1. Μην προσπαθείτε να αναπαραστήσετε τις συνθήκες γραφείου: Οι συχνές συσκέψεις στο γραφείο, όπου παίρνατε μέρος και λύνατε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζατε στην εργασία σας δεν υπάρχουν τώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είστε μόνοι σας. Μπορείτε να γράψετε τις σκέψεις σας σε ένα email κι έτσι να έχετε και περισσότερο χρόνο να αναπτύξετε αυτά που σας απασχολούν.

2. Δημιουργήστε μια κοινότητα επικοινωνίας: Μπορεί να μη βρίσκεστε στο γραφείο με τους συναδέλφους σας και να σας λείπουν οι δεσμοί που είχατε αναπτύξει με αρκετούς από αυτούς. Μπορείτε όμως και τώρα να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο μεταξύ σας, όπου θα μαθαίνετε τα νέα τους και θα επικοινωνείτε και τα inside jokes που μοιραζόσασταν, όταν η αλληλεπίδρασή σας ήταν από κοντινή απόσταση.

3. Βρείτε το δικό σας μέρος εργασίας: Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε κοινούς χώρους στο σπίτι και προσπαθούν παράλληλα να εξυπηρετήσουν και άλλες υποχρεώσεις, όπως να προσέχουν τα παιδιά. Ετσι μπορεί να είναι δύσκολο να μένουν συγκεντρωμένοι. Εάν είναι δυνατό, βρείτε έναν χώρο με πόρτα που κλείνει και λιγότερους αντιπερισπασμούς. Επιπλέον, προσπαθήστε να κάνετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να καταλάβουν ότι εργάζεστε και δεν πρέπει να διακόπτουν τη ροή της δουλειάς σας, «χτίστε» δηλαδή ένα φυσικό διαχωριστικό μεταξύ της εργασιακής ζωής σας και της ζωής στο σπίτι.

4. Φτιάξτε ένα τελετουργικό: Αντί να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να ανοίγετε κατευθείαν τον υπολογιστή σας, καθιερώστε μια ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για την ημέρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λίγη γυμναστική ή απλώς να πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Η ιδέα είναι να «μαρκάρετε» το τέλος μιας χρονικής περιόδου και το ξεκίνημα μιας άλλης. Επίσης, κάντε κάτι παρόμοιο για το τέλος της εργασίας σας -κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας περίπατος ή το διάβασμα ενός βιβλίου, ώστε να ξεφύγετε από την οθόνη του υπολογιστή.

Photo by Thought Catalog on Unsplash