Πέντε συντάκτες του kariera φτιάχνουν ένα ομαδικό θέμα, δίνοντας ο καθένας τις δικές του συμβουλές «επιβίωσης» για αυτή την κορωνό-πληκτη περίοδο.

Επειδή κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του αυτή την περίοδο, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα θέμα προσαρμοσμένο στα τωρινά δεδομένα. Για όσους δυσκολεύονται (κι εμείς δυσκολευόμαστε μαζί σας) λόγω εργασιακών ανακατατάξεων από την εποχή του #Μένουμεσπίτι… για όσους θέλουν να μην τα παρατήσουν (ούτε εμείς το θέλουμε)… και για όσους ψάχνουν για πρακτικές ηλιαχτίδες φωτός (κι εμείς ψάχνουμε). Ο καθένας κλήθηκε να γράψει συνοπτικά μερικές συμβουλές που θα έδινε σε εσάς, για αυτές τις μέρες, ή όσες ακόμα χρειαστεί να αλλάξουμε συνήθειες. Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες και να ταυτιστείτε με κάποιες από αυτές!

Γιάννης Μπερέτσος

συνεργάτης kariera.gr, project manager στο Istorima.org

>Την κατάσταση όπως έχει, αλλά και το μέλλον δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Έχουμε όμως την επιλογή να ελέγξουμε τον εαυτό μας.

>Σε όποια επαγγελματική φάση και αν βρισκόμαστε, πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος (ειδικά τώρα) για εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη. Θα πρότεινα λοιπόν να σφιχταγκαλιάσετε την ευκαιρία του -απροσδόκητα- διευρυμένου προσωπικού χρόνου. Δημιουργήστε νέες μικρές καθημερινές συνήθειες. Είναι ωραίο να στοχεύουμε μακριά, αλλά φτάνουμε εκεί μόνο με μικρά πειθαρχημένα βήματα. Βρείτε τη μικρή συνήθεια που σας κάνει καλύτερους σε κάτι (π.χ. ένα γρήγορο online course ξένης γλώσσας) και αφιερώστε κάθε μέρα χρόνο σ’ αυτή. Η επανάληψη κάνει τα υπόλοιπα.

>Παλιά χαζεύαμε στα sites ωραίους εξωτικούς προορισμούς, τώρα φτάσαμε να χαζεύουμε ωραίους (εσωτερικούς) χώρους. Το μέσα έχει γίνει το «νέο έξω». Ας εμπνευστούμε λοιπόν από μερικούς τέτοιους χώρους. #μένουμεσπίτι #δουλεύουμεσπίτι #αχναμέναμεκαιναδουλεύαμεσετέτοιασπίτια

>Απομονωθείτε, κάνει καλό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Bill Gates. Προφανώς δεν χρειάζεται να πάρετε τα δάση και τα βουνά, όπως ο ίδιος, αλλά να δημιουργήσετε έναν δικό σας χώρο στο σπίτι όπου θα χαλαρώνετε και θα καταγράφετε τις ιδέες και τις σκέψεις σας χωρίς περισπασμούς (κινητά, λάπτοπ, τηλεοράσεις). Από αυτές τις στιγμές πολλές φορές ξεπηδάνε οι απαντήσεις που ψάχνουμε.

………………………………………

Μελπομένη Μαραγκίδου

συνεργάτης kariera.gr, αρθρογράφος Vice.com

Τι να κάνουμε για να μην ξεμείνουμε από ίντερνετ:

>Είμαστε στη μέση ενός πάρα πολύ σημαντικού επαγγελματικού video call όταν η οικιακή μας σύνδεση αρχίζει να εξασθενεί και χάνεται το σήμα. Μάλλον δεν είμαστε οι μόνοι που μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο τις τελευταίες ημέρες. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας του κορωνοϊού, απ’ όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι, τα δίκτυα δίνουν μάχη να κρατηθούν. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά όταν πέφτει το ίντερνετ στη μέση ενός video call, αφού είναι θέμα παρόχου. Στο speedtest.net μπορούμε να δούμε με τι ταχύτητα τρέχει στον υπολογιστή μας, αλλά και πάλι όταν το ασθενές wifi μας χτυπήσει την πόρτα την ώρα που καιγόμαστε, απλά ανοίγουμε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, και μετατρέπουμε για λίγο σε mobile hot spot τη συσκευή του κινητού μας.

>Αν κάτι μπορούμε όντως να κάνουμε αυτές τις ημέρες, είναι να αποκτήσουμε μία άλλη νοοτροπία απέναντι στη χρήση του ίντερνετ για το καλό όλων των χρηστών. Ας αποφεύγουμε τις πρωινές ώρες να συνδεόμαστε σε gaming, να κατεβάζουμε ταινίες ή να βλέπουμε Νetflix (όχι τίποτα άλλο απλά το streaming δεν βοηθάει τις ώρες αιχμής, μπορεί να περιμένει για το βράδυ), ώστε να αφήνουμε «χώρο» σε όσους εργάζονται. Αν μία επικοινωνία μπορούμε να την κάνουμε μέσω σταθερού τηλεφώνου, είναι καλύτερο.

>Επίσης είναι η ώρα να μάθουμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής εργασίας, τύπου Zoom (αν και τις τελευταίες μέρες έχει παρουσιάσει προβλήματα, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές), και να μην χρησιμοποιούμε τις κλασικές βιντεοεφαρμογές, τύπου messenger.

>Τέλος, ας φροντίσουμε να διατηρούμε ενημερωμένες τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού του υπολογιστή μας, αλλά και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό.

…………………..
Αναστασία Βαϊτσοπούλου

συνεργάτης kariera.gr, freelance editor

>Επειδή η ανασφάλεια πλανιέται σαν φάντασμα τον τελευταίο καιρό, εστιάστε την προσοχή σας σε πράγματα που σας προσφέρουν ασφάλεια: αξίζει να κάνετε μια online «βόλτα» για να ανακαλύψετε από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι σεμινάρια μαγειρικής και webinars κάθε λογής, για ψυχική υγεία, την κλιματική κρίση και τις αρρενωπότητες κ.ά.

>Πολλά πανεπιστήμια παρέχουν δωρεάν μαθήματα online, αλλά θα πρότεινα να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας από μια πλατφόρμα όπως το Mooc, το Coursera ή το Shaw Academy, όπου βρίσκεις συγκεντρωτικά τα διάφορα μαθήματα που προσφέρονται, και μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους λαμβάνετε και το αντίστοιχο πιστοποιητικό, γεγονός που θα βοηθήσει στη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία σας, όταν περάσει η καραντίνα. 

>Αν εργάζεστε αυτή την περίοδο: όταν μιλάτε με τους συνεργάτες σας μην ξεχνάτε να ρωτάτε όχι μόνο για τη δουλειά αλλά και για τον άνθρωπο. Επίσης προσπαθήστε να κρατήσετε μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, για να αποφύγετε να «κολλήσετε» σε μία κατάσταση.

…………..

Νίκος Βόπης

συνεργάτης kariera.gr, PhD Clinician Psychologist / Mind Trainer

> Μείνετε δημιουργικοί: μην επιτρέψετε στον περιορισμό να φορέσει το “περιβραχιόνιο” του αρχηγού.

> Νιώθετε ότι έχετε “κολλήσει” σε επιμορφωτικό επίπεδο; Με μία γρήγορη έρευνα μπορείτε να βρείτε πολλά διαδικτυακά μαθήματα τα οποία θα σας εφοδιάσουν με γνώση, όποιος κι αν είναι ο επαγγελματικός τομέας στον οποίο δραστηριοποιείστε. Όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει courses που μπορεί να παρακολουθεί ο καθένας και μάλιστα ορίζει εκείνος το πότε και πόσο θα τα παρακολουθεί μέχρι να τα φέρει εις πέρας.

> Τι καλύτερο από ένα recap! Έχοντας το πλεονέκτημα του χρόνου μπορούμε να κάνουμε μια γόνιμη ανασκόπηση. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αποτραβηχτούμε από τον εαυτό μας και να γίνουμε παρατηρητές των όσων συνέβησαν για παράδειγμα τη χρονιά που πέρασε. Μέσω της παρατήρησης η αποφυγή λαθών είναι αρκετά πιο εύκολη.

> Κάντε planning σε άλλο level! Σύμφωνα με τις αρχές του Milton Erickson όταν κάτι ακραίο συμβαίνει (πανδημίες, θάνατοι, μαζικές καταστροφές) το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να μπορέσει να κρατήσει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου του σε ηρεμία και να μην φρικάρει “λαϊκά”, είναι να οργανώσει τη σκέψη του και να μπορέσει να συνεχίσει την καθημερινότητά του με όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές. Είναι μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσετε ένα οργανόγραμμα το οποίο, μόλις επανέλθουμε όλοι στους φυσιολογικούς ρυθμούς, θα σας βοηθήσει πολύ να εκτελέσετε τα πλάνα σας. Ό,τι κι αν συμβαίνει τώρα, στο μέλλον δεν σταματήσει η ζωή λόγω του κορωνοϊού, και αυτό είναι μια σημαντική συνειδητοποίηση.

…………………………….

Δημήτρης Φαλλιέρος

συνεργάτης kariera.gr, υπεύθυνος αρχισυνταξίας

>Να θυμάστε ότι δεν έχει μόνο ο ιός το «προνόμιο» να εξαπλώνεται. Εξαπλώνονται και άλλα πράγματα πολύ εύκολα: οι καλές ιδέες, η βοήθεια σε κάποιον που τη χρειάζεται, μια είδηση για μια νέα θέση εργασίας που άνοιξε. Ό,τι καλό μαθαίνετε, μοιραστείτε το με άλλους. Αν σε αυτή τη συγκυρία μπορείτε να βρείτε λύσεις, «κολλήστε» τις και σε άλλους. Αν από την άλλη, νιώθετε βαλτωμένοι και ότι δεν έχετε λύσεις, «κολλήστε» από ανθρώπους που έχουν (όπως οι άνθρωποι από πάνω). 

>Το έχουμε αναφέρει, θα το πω κι εγώ: κάντε time management για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας! Είναι τώρα ή ποτέ. Αυτή τη γλώσσα προγραμματισμού που θέλατε να μάθετε, αυτό το online course ανθρωπολογίας που πάντα «ζαχαρώνατε», αυτό το μάθημα Management που σκεφτόσασταν.

>Και κάτι τελευταίο, και σας αφήνουμε να πάτε να κατακτήσετε τον κόσμο (ή τουλάχιστον το σαλόνι!): Δείξτε κατανόηση! Κατανόηση στον συνάδελφό σας που δεν βοηθάει όσο θα μπορούσε (μην ξεχνάτε, το περνάει με τον τρόπο του). Κατανόηση στον εργοδότη σας που ακόμα δεν έχει φροντίσει για εκκρεμότητες που έπρεπε (έχει πάθει κι αυτός πατατράκ από τις παρούσες συνθήκες, κανείς μας δεν τις έχει ξανα-αντιμετωπίσει). Κατανόηση στις διαδικασίες των επιδομάτων ή των προσλήψεων (θα γίνονται όλα πιο «δυσκίνητα» αυτόν τον καιρό). Παρ’ όλα αυτά, αν απειλούνται εργασιακά δικαιώματά σας, διεκδικήστε τα με επαγγελματισμό και ψυχραιμία. Μαζί θα το περάσουμε κι αυτό. Γουινκ, γουινκ.