Νιώθουμε ασφαλείς στην επιστροφή μας στην εργασία; Ένα ειδικό εργαλείο έρχεται να δώσεις απαντήσεις και λύσεις.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Αλλού συνωστισμένοί σαν σε συναυλία. Αλλού με δύο μέτρα απόσταση. Από την άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, έχουν παρατηρηθεί πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της προστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Στο εργασιακό πλαίσιο μάλιστα, ο κάθε εργοδότης δίνει τις δικές του οδηγίες (ή καθόλου οδηγίες), κάνοντας το τοπίο λίγο πιο θολό απ’ ό,τι θα πρέπει να είναι, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Γραφεία χωρίς επαρκή εξαερισμό, γραφεία χωρίς πρόσβαση σε ανοιχτό παράθυρο (ναι, έχω δουλέψει ο ίδιος πριν χρόνια σε γνωστή εταιρεία που λόγω κτηρίου και ύψους δεν είχε ανοιγόμενα παράθυρα), κάποιοι αγκαλιά με ένα αντισηπτικό, κάποιοι χωρίς καν σαπούνι, κάποιοι (στον τουρισμό και την εστίαση) με μάσκα επί 8ώρου, κάποιοι χωρίς καμία μάσκα, κάποιοι με μάσκα στο πηγούνι.

Γίνεται να συνεχιστεί αυτό; Είναι η ασφάλεια από τον κορωνοϊό θέμα επιλογής a la carte; Προφανώς και όχι.

Πόση ασφάλεια νιώθεις;

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εκφράζουν στα social media ή σε direct μηνύματα προς τους εργασιακούς φορείς, ότι ένα από τα πρωταρχικά τους ζητήματα είναι το να νιώθουν ασφαλείς στον χώρο εργασία τους.

Τις τελευταίες χρονιές, στις έρευνες που κάναμε στο kariera.gr σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Παντεπιστημίου Αθηνών, όταν ρωτούσαμε τους συμμετέχοντες «ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη» οι ευκαιρίες ανάπτυξης και ο μισθός έρχονταν στις πρώτες θέσεις. Το θέμα της Ασφάλειας στον χώρο εργασίας ερχόταν πιο κάτω στη λίστα των προτεραιοτήτων, στην 4η-5η θέση. Επίσης όταν τους ρωτούσαμε πόσο ικανοποιημένοι ήταν από την Ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής στη δουλειά τους, έδειχναν ικανοποιημένοι κατά 74%. Αυτό ίσχυε προ-κορωνοϊού. Έχει γίνει -εύλογα- ένα shift και πλέον οι εργαζόμενοι αξιώνουν περισσότερη προσοχή στο κομμάτι αυτό. Βέβαια το τι θεωρεί ασφαλές ο καθένας μας είναι μια μεγάλη κουβέντα οπότε εδώ θα θίξουμε μόνο τα προφανή.

Θα νιώθω ασφαλής αν…

Μέσα στις βασικές προδιαγραφές για να νιώσουμε ασφαλείς είναι:

-να υπάρχει για όλους τους εργαζόμενους το ίδιο πλαίσιο προστασίας. Αν δεν είναι το πλαίσιο ίδιο για όλους, δεν υπάρχει μόνο «ρήγμα» ασφάλειας, υπάρχει και «ρήγμα» δικαιοσύνης μέσα στον οργανισμό.

-να υπάρχουν οι απαιτούμενες αποστάσεις και πρόσβαση σε υλικό καθαρισμού και αντισηψίας.

-να έχει γίνει εκτίμηση των κινδύνων ανάλογα με το κτήριο και τις συνθήκες εργασίας

-να δίνεται η δυνατότητα (όπου αυτό είναι εφικτό) για συνέχιση της εργασίας εξ αποστάσεως / τηλεργασίας

-να δίνεται η δυνατότητα (όπου αυτό είναι εφικτό) να μεταβαίνουν οι εργαζόμενοι με βανάκι της εταιρείας στο γραφείο, και να φεύγουν με τον ίδιο τρόπο, για να αποφευχθεί η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς.

Το νέο εργαλείο OiRA και τι ρυθμίζει

Η διαδικτυακή πλατφόρμα διαδραστικής εκτίμησης κινδύνων – OiRA  - του EU-OSHA ανέπτυξε ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε ειδικά για να κάνει την επιστροφή στον χώρο εργασίας όσο πιο ασφαλή γίνεται.

Το διαδραστικό αυτό site μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό, την εκτίμηση και τη διαχείριση των κινδύνων σε σχέση με τη νόσο COVID-19, προκειμένου να είναι σίγουροι οι εργαζόμενοι σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Καλύπτει μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα COVID-19, των μέτρων για τη διασφάλιση της φυσικής απόστασης στον χώρο εργασίας και τη διαχείριση των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών.

Το OiRA (Online Interactive Risk Assessment) μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, και είναι ελεύθερα διαθέσιμο εδώ.

Παράλληλα με αυτό, στο diavgeia.gov.gr παρέχεται ανοικτά και ένα έντυπο αυτοαξιολόγησης ώστε οι επιχειρήσεις να διευκολυνθούν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της διάδοσης του SARS-COV-2 για μια πιο ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων.