Το kariera.gr διεξήγαγε τη μεγαλύτερη έρευνα για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην εργασιακή ζωή στην Ελλάδα. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 6 με 21 Απριλίου 2020 και το συνολικό δείγμα αποτελείται από 8.581 άτομα.

Της Μίας Κόλλια,

7 στους 10 δηλώνουν πως η εργασία τους έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19. 1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.

Λογικό, κατανοητό και αρκετά έξυπνο το να κάνεις εργασιακές αλλαγές αυτή τη στιγμή. Γενικότερα, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και δη σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, καλό είναι εμείς να κουνιόμαστε. Δεν υπάρχει χειρότερη μέθοδος και τακτική από τη στατικότητα και την απραξία. Σε δύσκολους καιρούς, μόνο το βλέμμα σε διάφορες κατευθύνσεις μπορεί να ανοίξει δρόμους.

Αρα λοιπόν, ο ένας στους δύο που σκέφτηκε τη στροφή σίγουρα δείχνει πως δεν σκοπεύει, αν μη τη άλλω, να συμβιβαστεί σε μία κακή κατάσταση ή να παραμείνει σε μία αβέβαιη κακή συνθήκη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σημασία έχει να…

1. Μιλάς σε όλον τον κόσμο που ξέρεις και δεν ξέρεις για δουλειές και όποια εμπειρία είχες στο παρελθόν.

2. Ζητάς συστατικές επιστολές από  όποιον θα σου έγραφε κάτι καλό ακόμη και αν δεν το είχες σκεφτεί ποτέ.

3. Αναζητάς όσα μαθήματα, σεμινάρια, συμβουλευτικές, webinars κάθε είδους και τα παρακολουθείς με μανία.

4. Παρακολουθείς ανελλιπώς το LinkedIn. Μαθαίνεις επίσης, κάθε άλλο μέσο που μπορεί να αφορά προσφορά και ζήτηση στον δικό σου τομέα.

5. Δραστηριοποιείσαι σε όλα τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης – αξιοπρεπώς. Γενικώς, κοινωνικοποιείσαι με τρόπο μέσω τεχνολογίας.

6. Προσπαθείς να κάνεις οποιαδήποτε «δουλειά» ή ακόμη και χωρίς χρήματα αν βλέπεις μια προοπτική ή είναι πάνω σε έναν τομέα που σε ενδιαφέρει. Γιατί έτσι χτίζεις μια πιθανότητα για το μετά.

7. Ρωτάς. Ρωτάς ό,τι μπορείς να φανταστείς που να συνδέεται με το όνειρό σου, χωρίς ντροπή και χωρίς συστολή.

8. Προσπαθείς να σταθείς όσο πιο «δυνατός» μπορείς με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο – από το να περιποιείσαι τον εαυτό σου μέχρι να μην γκρινιάζεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά οι άλλοι, όλοι οι άλλοι δεν θέλουν καθόλου να αισθάνονται μιζέρια.

9. Θέτεις στόχους και προτεραιότητες σε ένα χαρτί. Γράψε. Οσο περισσότερο γράφεις όσα αναζητάς, τόσο περισσότερο θα τα θυμάσαι.

10. Και όλα αυτά αν δεν μπορείς να τα κάνεις, τουλάχιστον επιμορφώσου τεχνολογικά όσο πιο πολύ γίνεται. Θα σου χρειαστεί σίγουρα!