Σε λίγες μέρες οι αιτήσεις για freelancers, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες που απασχολούν ως πέντε άτομα.

Update: 7 Απριλίου

Μέχρι τις 15 Απριλίου τελικά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πληρωμή των 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) Γιώργος Πιτσιλής.

Όλα έχουν δρομολογηθεί για κανονικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους που είχαν σύμβαση εργασίας. Τι γίνεται όμως με μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην Ελλάδα που δουλεύουν ως freelancers ή απασχολούν πολύ λίγους εργαζόμενους; Στις 6 Απριλίου ήταν να ανέβει η πλατφόρμα αιτήσεων γι’ αυτούς, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση/επίδομα των 800 ευρώ, λόγω του κορωνοϊού Sars-Covid-2. Η πλατφόρμα όμως αναμένεται να ανοίξει τελικά μέχρι τις 15 Απριλίου.  Το επίδομα αυτό θα καλύπτει 45 ημέρες.

Ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση/επίδομα τελικά;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δικαιούνται το ποσό των 800 ευρώ είναι πλέον περισσότεροι. Μιλάμε πλέον για 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ολόκληρη τη διευρυμένη λίστα με τους ΚΑΔ θα τη βρείτε εδώ.

Προσοχή: δεν υπάγονται σε αυτή την κατηγορία των freelancers

-όσοι έχουν επιχείρηση νομικής μορφής Α.Ε

-όσοι έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ

Τι γίνεται με τους ελ. επαγγελματίες που ανήκουν στην κατηγορία «επιστήμονες»;

Καταρχάς στην κατηγορία αυτή ανήκουν 6 κλάδοι:

•  Δικηγόροι
•  Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
•  Μηχανικοί / αρχιτέκτονες
•  Οικονομολόγοι /Λογιστές
•  Εκπαιδευτικοί και
•  Ερευνητές

Αν ανήκετε σε αυτούς, δικαιούστε εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ.

Το εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ θα δοθεί για τον μήνα Απρίλιο, μέσω voucher με υλοποίηση ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης. Το κόστος του το καλύπτουν πόροι του ΕΣΠΑ. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4. Το ποσό αυτό θα είναι φυσικά αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, αλλά και απολύτως καθαρό, χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.

Επίσης αν συνεχιστεί αυτός ο περιορισμός εργασιών λόγω κορωνοϊού (που προβλέπεται δυστυχώς να συνεχίζεται) θα δικαιούστε και κανονική αποζημίωση/επίδομα 800 ευρώ από τον Μάιο.

Αν απασχολώ μέχρι 5 άτομα ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού;

Ναι φυσικά, σε περίπτωση που απασχολείτε εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.


Πότε πρέπει να πληρώσω ως ελ. επαγγελματίας τις εισφορές μου; Έχω περιθώριο; Έχω έκπτωση;

Προβλέπεται διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις πληρώσουν μέχρι τις 10 Απριλίου*. Ειδάλλως, θα μπορείτε να τις καταβάλλετε από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

*η ημερομηνία ήταν 31/3 και δόθηκε παράταση 10 ημερών για την περίπτωση που επιλέξετε να πληρώσετε νωρίτερα με έκπτωση!

Φωτογραφία από StartupStockPhotos από το Pixabay