Η επιστροφή στο γραφείο από τις διακοπές, μάς βρίσκει ενώπιον ενός νέου καθεστώτος με τεστ ανίχνευσης COVID-19 και τηλεργασία διάρκειας μιας εβδομάδας.

Μια νέα συνθήκη βρίσκουν αρκετοί από όσους γυρνούν από τις διακοπές τους τη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Η επιστροφή στην εργασία προϋποθέτει για πολλούς το να κάνουν προληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό ή/και να δουλέψουν προληπτικά από το σπίτι για μια εβδομάδα.

Ο λόγος είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού, από εκδρομείς της αυξημένης κίνησης του Δεκαπενταύγουστου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από εργαζόμενους που έρχονται από τις 16 επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές της χώρας (Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω).

Όμως, υπάρχουν ήδη καταγγελίες από υπαλλήλους για το γεγονός ότι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να κάνουν το προληπτικό τεστ του κορωνοϊού με δικά τους έξοδα.

Ωστόσο ο υφυπουργός, Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ο υποχρεωτικός προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Τηλεργασία για 7 ημέρες

Αρκετές επιχειρήσεις συστήνουν τηλεργασία για διάστημα μιας εβδομάδας μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορείς του νέου κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, ήδη οι τράπεζες έχουν καλέσει τους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών (όχι των καταστημάτων) να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο, ενώ σε καθεστώς τηλεργασίας βρίσκεται η πλειοψηφία των υπαλλήλων πολυεθνικών εταιρειών ή εταιρειών με πολλούς υπαλλήλους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, και για αυτή την περίπτωση, της τηλεργασίας, όρισε πως όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατ’ επιλογή τους μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Στην ίδια γραμμή, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, συστήνει εργασία εξ αποστάσεως όπου είναι εφικτό. «Να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις, αλλά και να απέχουν όσοι μπορούν από την εργασίας τους για μία εβδομάδα κάνοντας χρήση της αδείας τους», αναφέρει.

*Φωτογραφία: Engin Akyurt / Pixabay