Τα 7 μέτρα στήριξης που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο στον τουρισμό. Τι προβλέπεται αν αυτή τη σεζόν νιώθεις ανασφάλεια για την εργασία σου;

Πριν δυο μέρες βρήκαν τον δρόμο της δημοσιότητας καταγγελίες για απολύσεις σε δύο ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας της Αθήνας, μάλιστα ένα από αυτά απέλυσε όλους τους εργαζόμενούς του. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες κινήσεις για να αποφευχθούν άλλα τέτοια φαινόμενα. Όμως τι προβλέπεται ακριβώς από το κράτος; Εδώ πάντα θα φροντίζουμε να ξέρεις -υπεύθυνα- για να κινείσαι και ως εργαζόμενος υπεύθυνα.

Την 1η Ιουνίου μπήκαν «στο τραπέζι» όλα τα θέματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Υπάρχουν 7 μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό:

  1. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων είναι υποχρεωμένοι από 1η Ιουνίου να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που είχαν απασχολήσει και πέρσι στην τουριστική σεζόν. Όμως, οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να τους θέσουν όλους – δηλαδή έως και το 100% του προσωπικού – σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από 1/6 έως 30/9. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές επί των 534 ευρώ, από το κράτος.
  • Όσοι υπάλληλοι δεν εργαστούν φέτος επειδή το ξενοδοχείο τους δεν θα λειτουργήσει, θα παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης έως 30/09 με ειδικό επίδομα 534 ευρώ ανά μήνα.
  • Η επαναφορά σε ενεργή απασχόληση με ανάκληση της αναστολής θα γίνεται βάσει της πληρότητας του ξενοδοχείου/καταλύματος (πληρότητα 20%: ανάκληση για το 1/3 των εργαζομένων, πληρότητα 50%: ανάκληση για τα 2/3 των εργαζομένων, πληρότητα 80% και πάνω: ανάκληση για όλους τους εργαζόμενους).
  • Οι εργαζόμενοι των οποίων ανακαλείται η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, θα μπορούν να εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ώστε να εργάζονται με μειωμένο ωράριο (κατά 50%) και τον μισό μισθό, ενώ οι απώλειες εισοδήματος που θα έχουν θα καλύπτονται κατά 60% από το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Αν κάποιοι ξενοδόχοι δεν προβούν στις επαναπροσλήψεις, θα υπάρξει διασταύρωση στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ώστε να προχωρά η αναστολή της σύμβασης και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και σε αυτούς!
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι του τουρισμού και της εστίασης που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, εφόσον παρέμεναν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ την περίοδο 9/2019 έως 2/2020.
  • Γι αυτούς τους εργαζομένους, υπάρχει κίνητρο επαναπρόσληψης: οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές όσων προσληφθούν με μερική απασχόληση θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

*Το kariera.gr στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Ευθύνης, στέκεται δίπλα στον κλάδο του Τουρισμού με κάθε δυνατό τρόπο. Ήδη ξεκίνησε να παρέχει Δωρεάν υπηρεσίες για έναν χρόνο για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης του κλάδου αυτού.

Image by Alexandra_Koch from Pixabay