Μερικές από τις βασικότερες εργασιακές ειδήσεις του μήνα που πέρασε, για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

 • Βάλαμε μάσκες, βγάλαμε μάσκες, βάλαμε προσωπίδες, βγάλαμε προσωπίδες. Τελικά ο Ιούλιος μας αποχαιρέτησε με πιο καθολική εφαρμογή του μέτρου της μάσκας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους: «σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης».
 • Πήρε παράταση για άλλους 2 μήνες (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) η τηλεργασία σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας.
 • Μπήκαν σιγά-σιγά πιο συγκεκριμένοι κανόνες για την τηλεργασία: αυτό που κρατάμε είναι ότι ο εργοδότης πρέπει να παρέχει στον εργαζόμενο τον απαραίτητο για τη δουλειά του εξοπλισμό. Αν ο εργαζόμενος διαθέτει ήδη τον εξοπλισμό, τότε ο εργοδότης πρέπει να καλύπτει λειτουργικά κόστη, όπως κόστη τηλεπικοινωνιών, συντήρηση εξοπλισμού κλπ.
 • Στα αρνητικά: ανακοινώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων μηνών από τη Eurostat. Στην Ευρωζώνη η ανεργία ανήλθε στο 7,8% τον Ιούνιο από 7,7% που ήταν το Μάιο. Στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι για τον Απρίλιο του 2020 (15,5%, σε σχέση με το 14,5% που ήταν τον Μάρτιο).
 • Το 8% των εργαζομένων έχασε την δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποκαλύπτει διεθνής κοινωνική έρευνα, με τίτλο «Values in Crisis – a Crisis of Values?», την οποία υλοποιεί στη χώρα μας το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Τα τελευταία δείγματα της έρευνας πάρθηκαν τον Ιούνιο.
 • Σε σχέση με τα δύο φύλα, οι εργασιακές ανατροπές λόγω COVID-19 επηρέασαν κατά τι περισσότερο τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άνδρες.
 • Κάτι θετικό: στο τέλος του μήνα βγήκε online (αν και με τεχνικά προβλήματα) το https://simfiliosi.yeka.gr, η πρώτη πλατφόρμα στην Ελλάδα για τη συμφιλίωση εργοδοτών και εργαζομένων, για την περίπτωση που πρέπει να επιλυθούν εργασιακές διαφορές. Ένα πολύ καλό βήμα για τον εργασιακό μας «πολιτισμό».
 • Για εργαζόμενους γονείς: ξεκινάει αρχές του 2021 το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων.
 • Στις 31 Ιουλίου πληρώθηκαν οι πρώτοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Και αυτό αφορά σε πληρωμές Ιουνίου. Άργησε λίγο αλλά τουλάχιστον ξεκίνησε. Σημειώνουμε ότι πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν ενταχθεί περίπου 50.000 εργαζόμενοι.

Και μερικά… δικά μας νέα που σας ενδιαφέρουν:

 • Τον Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι παρά τον κορωνοϊό, οι Ημέρες Καριέρας επιστρέφουν! Αλλά αυτή τη φορά ψηφιακά. Οι Ημέρες Καριέρας Digital  θα πραγματοποιηθούν στις 17 & 18 Οκτωβρίου 2020 μέσω μιας σύγχρονης, 3D animated διαδικτυακής πλατφόρμας, για να δώσουν ανάσα απασχόλησης αυτή την περίοδο που κρίνεται τόσο αναγκαία.
 • Βάλαμε πλώρη να δούμε ποιες είναι οι πιο περιζήτητες γλώσσες προγραμματισμού. Σήμερα που το Coding ανεβαίνει συνεχώς θέση στο εργασιακό πάνθεον, θέλουμε να δούμε σε ποιες γλώσσες προγραμματισμού & τεχνολογίες πρέπει να δοθεί έμφαση. Πες κι εσύ την άποψή σου στην έρευνα του Coding School εδώ

…………………………..

*Φωτογραφία: Pixabay