Ένα πολύ διαφορετικό «Γιατί πρέπει να ξέρεις». Αυτός ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που η εργασιακή μας πραγματικότητα άλλαξε περισσότερο από ποτέ.

Γράφει ο Δημήτρης Φαλλιέρος

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα recap (aka σύνοψη) για το πώς ο μήνας αυτός μας πήρε και μας σήκωσε (sic). Τα εργασιακά τον Μάρτιο επαναπροσδιορίστηκαν λόγω COVID-19 σε πρωτοφανές επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά η εργασιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής πιο οργανωμένη από αυτές άλλων χωρών.

 • Στις 10 του μήνα ανακοινώνεται το κλείσιμο των σχολείων. Οι πρώτοι που καταλαβαίνουν τις αλλαγές στα εργασιακά είναι δάσκαλοι, καθηγητές, παιδαγωγοί και φυσικά γονείς.
 • Οι γονείς αρχίζουν να δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού: μπορούν να πάρουν 14 μέρες άδειας από τη δουλειά τους. Όμως: μόνο αν έχουν παιδί εγγεγραμμένο σε σταθμό/σχολείο, μόνο αν το παιδί είναι ως 15 ετών και εφόσον οι ίδιοι έχουν υπόλοιπο αδείας 5 ημερών. Για κάθε τρεις (3) ημέρες άδειας ειδικού σκοπού ο γονιός είναι υποχρεωμένος να κάνει και χρήση μιας (1) ημέρας της κανονικής του αδείας (σε μια προσπάθεια να μην γίνει κατάχρηση του μέτρου).
 • 11/3: Ξεκινά κύμα προσλήψεων στα επαγγέλματα υγείας. Προκήρυξη 2.000 θέσεων εργασίας.
 • Θεσπίζεται μια εργασιακή-οικονομική ανάσα για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη ή επλήγη η λειτουργία τους. Πρόκειται για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, που θα αφορά το διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις ‪30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. *θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου
 • Το ειδικό επίδομα περιλαμβάνει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού, άρα όσοι το λάβετε καλύπτεσθε και από αυτή την άποψη.
 • 18/3: Ξεκινάει το μέτρο καθολικής απαγόρευσης των απολύσεων. Όσες απολύσεις/καταγγελίες σύμβασης έχουν γίνει από 18/3 και μετά είναι εντελώς άκυρες εκ νόμου.
 • Ανακοινώνεται το μέτρο για μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων, με αντίστοιχη μείωση (50%) απολαβών. Ίσως να το έχετε ακούσει και ως μέτρο «προσωπικού ασφαλείας».
 • 30/3: Ανακοινώνεται το 4ο πακέτο μέτρων. Σε αυτό επεκτείνεται πολύ ο αριθμός μισθωτών. Αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων που δικαιούνται έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ και φορο-ασφαλιστικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Το νέο μέτρο καλύπτει 1,7 εκατομμύριο εργαζομένους (το 81% δηλαδή των εργαζομένων της χώρας!).
 • Παράλληλα ο κόσμος των εργοδοτών που στηρίζουν αυτή τη στιγμή την οικονομία, έχει επιδείξει μια πρωτοφανή εγρήγορση στο θέμα της ΕΚΕ. Πριν λίγες μέρες αναρτήσαμε ένα σχετικό θέμα, και μέχρι σήμερα οι εταιρείες που προστέθηκαν αυξάνονται ραγδαία.
 • Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, έχει μπει στη διαδικασία να βρει διεξόδους για την «κρίση» που συμβαίνει: κάθε διοργάνωση που θα μας ωφελούσε, αρχίζει να ψηφιοποιείται.
 • Last but not least: Ξεκίνησε σοβαρή προσπάθεια καταγραφής της επίδρασης που έχει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. Φτιάχνουμε στο kariera.gr μια εκτενή έρευνα και θα χρειαστούμε τη συμβολή σας. Σύντομα θα την έχετε όλοι στα χέρια σας.

  Φωτογραφία: Ashkan Forouzani / Unsplash