Για να μην ψάχνετε, και να μη χρειάζεται να διαβάζετε ατελείωτα, μαζέψαμε τα πιο σημαντικά του μήνα που πέρασε.

 • Βγήκαμε από το καβούκι μας. Πρώτο και σημαντικότερο: άρχισαν σιγά-σιγά να ανοίγουν οι επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού.

4 Μαΐου άνοιξαν κάποιες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (τεχνολογία, βιβλιοπωλεία, οπτικά, καταστήματα υποδημάτων, αθλητικών, φυτών, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ κ.ά).

11 Μαΐου άνοιξαν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανεμπορίου και άλλες υπηρεσίες όπως διαιτολόγοι, σχολές οδηγών κ.ά.

18 Μαΐου (δηλαδή νωρίτερα από το προγραμματισμένο) άνοιξαν εμπορικά κέντρα, κέντρα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, γυμνάσια-λύκεια κ.ά.

25 Μαΐου (δηλαδή νωρίτερα από το προγραμματισμένο) άνοιξαν τα μαγαζιά εστίασης, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, και ξαναξεκίνησαν οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά οπότε επανήλθαν στις εργασίες τους όσοι δούλευαν σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού.

1 Ιουνίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα camping.

15 Ιουνίου ανοίγουν τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

 • Είχαμε εξελίξεις στις άδειες ειδικού σκοπού για γονείς.

Το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν την άδεια ειδικού σκοπού μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς (τέλος Ιουνίου) έχουν οι εργαζόμενοι γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν νωρίτερα από τη δουλειά τους για να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

 • Πήρε παράταση η τηλεργασία: ως τις 30 Ιουνίου. Οπότε αν ο εργοδότης σας κρίνει ότι η εργασία γίνεται και εξ αποστάσεως, μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορεί να γίνει χρήση και αυτής της ρύθμισης.
 • Δόθηκε επέκταση στο ειδικό επίδομα/αποζημίωση. Το Μάιο όσοι από εσάς παραμένατε σε αναστολή δικαιούστε και το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ. Αν η αναστολή δεν κράτησε όλο τον μήνα αλλά επιστρέψατε στην εργασία σας, θα πάρετε αναλογικά το επίδομα και θα πληρωθείτε επίσης αναλογικά από τον εργοδότη σας για τις μέρες που εργαστήκατε.
 • Επιτράπηκε προσωπικό ασφαλείας. Εννοούμε τη ρύθμιση Μαΐου που επέτρεψε στις επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν να δουλεύουν με λιγότερους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα μπορούσαν να δουλέψουν με το 50% των εργαζομένων τους, κάθε εργαζόμενος να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
 • Ανακοινώθηκε η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό είναι το όνομα ενός Μηχανισμού Ενίσχυσης Απασχόλησης που τίθεται σε ισχύ από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, και στόχο έχει να καλυφθεί μέρος των χαμένων μισθών από το κράτος. Θα το κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.
 • Επεκτάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας. Όσα επιδόματα ανεργίας θα διακόπτονταν τον Μάιο πήραν παράταση για άλλους δύο μήνες, μέχρι τον Ιούλιο.
 • Κάποιοι ήμασταν σε αναστολή, κάποιοι όχι. Οι επιχειρήσεις είχαν δικαίωμα να διατηρήσουν τον Μάιο μέχρι και το 60% των υπαλλήλων τους σε αναστολή. Γενικά ήταν μπερδεμένα τα πράγματα με τις αναστολές. Αν σε ενδιαφέρει, διαβάζεις αυτό και ξεμπερδεύεσαι.
 • Μάθαμε τι έγινε κατά το lockdown. Βγήκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας (πάνω από 8.500 άτομα!) που έκανε το kariera.gr, και που ήταν αφιερωμένη σε εργαζόμενους και ανέργους, την περίοδο του lockdown. Μαζέψαμε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που θα αποτελέσουν εργαλείο για να φτιάξουμε την «επόμενη μέρα» καλύτερα. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.
 • Κυκλοφόρησε η φετινή έκδοση του Οδηγού Καριέρας. Μέχρι του χρόνου είστε καλυμμένοι. Είναι ένα ετήσιο (και πολύ κουλ) εγχειρίδιο για τα πιο sos-βασικά-καινούργια πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να αναπτυχθείτε εργασιακά. Μην πείτε ότι δεν σας το είπαμε.
 • Αρχίσαμε τα online μαθήματα του Coding School! Μετατρέψαμε τις αγαπημένες σας ενότητες πληροφορικής & προγραμματισμού, του Coding School, σε online σεμινάρια ώστε να μπορούν όλοι να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με ασφάλεια από τον χώρο που βρίσκονται. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο, το Python Seminar και το UI/UX Seminar, ενώ τον Ιούνιο έρχονται τα πλήρη online seminars για Mobile Development αλλά και Machine Learning with Python.
 • Ετοιμάστηκε το πρώτο virtual Developers Day! To Developers:Day :Digital είναι το πρώτο event που διοργανώνεται σε virtual περιβάλλον στη χώρα μας για την απασχόληση στην Πληροφορική. Απευθύνεται σε Developers, Web Developers, Software Engineers, team leaders, DevOps engineers, IT experts, Business Analysts κ.ά. που αναζητούν νέες ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης. Θα γίνει 12 & 13 Ιουνίου.
 • Διοργανώσαμε ειδικό Webinar. Ήταν ένα ακόμα από τα Webinars της ομάδας του Hiring Solutions, με το «καυτό» θέμα Αναζήτηση εργασίας εν μέσω COVID-19. Αν μπείτε στη σελίδα θα δείτε όλα τα τελευταία.
 • Αρχίσαμε να τα λέμε πιο ενεργά στο Instagram. Αν σας ενδιαφέρει το πού πάει η αγορά εργασίας και τι μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο «ετοιμοπόλεμοι», αρχίσαμε ειδικά kariera insta talks στο Instagram με τη Μία Κόλλια.

*Φωτογραφία: cdd20 / Pixabay