Ο κλασικός πλέον μηνιαίος εργασιακός απολογισμός μας, σε μια κάθε άλλο παρά κλασική εποχή.

Από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε. Αυτός ο μήνας είχε τόσες διακυμάνσεις, που δύσκολα μπορούσες να παρακολουθήσεις όσα γίνονταν. Ας δούμε εδώ τα βασικότερα σε τίτλους:

-Ήταν αρχικά ο μήνας που έγινε η πρώτη και δεύτερη καταβολή της αποζημίωσης των €800 σε εργαζόμενους εταιρειών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή επλήγησαν λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η τρίτη καταβολή θα γίνει στις 5-8 Μαΐου.

-Ήταν ο μήνας του «σκοιλ ελικικου», και του «μετζη του νεουκτη» και γενικώς μιας ατελέσφορης προσπάθειας τηλεκατάρτισης. Το πρόγραμμα online εκπαίδευσης για επιστήμονες (νομικούς, λογιστές, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς κλπ) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, οπότε αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από οικονομική ενίσχυση των €600 χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Ήταν ο μήνας που ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων που είχαν σταματήσει. Η σταδιακή αυτή επανεκκίνηση θα ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί ελπίζουμε μέχρι τον Ιούνιο.

-Ήταν ο μήνας που ο τουρισμός, περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα εργασιακά αντικείμενα, κλήθηκε να βρει βιώσιμες λύσεις.

-Ήταν ο μήνας που το kariera.gr διενήργησε τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει σε ανέργους και εργαζόμενους («Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός την εργασία σας;») με δείγμα άνω των 8.500 ατόμων! Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και τα αποτελέσματα.

-Ήταν ο μήνας που ξεκίνησε να δίνεται το έκτακτο επίδομα των 400 στους μακροχρόνια ανέργους (στις 27/4).

-Ήταν ο μήνας που εμπεδώσαμε περισσότερο την τηλεργασία, με το 88% των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι, να αξιολογούν ως ικανοποιητική ή πολύ ικανοποιητική την εργασία από απόσταση (έρευνα KPMG Απριλίου).

-Ήταν ο μήνας που κυκλοφόρησε ο ετήσιος Οδηγός Καριέρας, με πολύτιμες (κυρίως τώρα) συμβουλές και κατευθύνσεις για όλους.

-Ήταν ο μήνας που δόθηκε παράταση για αναστολές εργασίας για 30 ακόμα μέρες (για όλο τον Μάιο). Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά στα 534 ευρώ.

-Ήταν ο μήνας που αρχικά οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις αφορούσαν σε προσωπικό μέχρι 5 άτομα, και αυτό επεκτάθηκε σε επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα.

-Ήταν ο μήνας που πήρε παράταση η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς (μέχρι τέλος Μαΐου για όσους γονείς έχουν παιδιά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία ενώ για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο η άδεια ειδικού σκοπού τερματίζεται στις 18 Μαΐου).

*Φωτογραφία: cottonbro / Pexels