Σε τι βαθμό έχουν γίνει; Πότε απαγορεύονται τελικά; Πότε επιτρέπονται; Τι προβλέπεται από εδώ και πέρα;

Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα άβολο θέμα που κάποιοι κάνουν πώς δεν το βλέπουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεράστιο, λέμε ότι είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Ε λοιπόν, τα δεδομένα των απολύσεων αυτή τη στιγμή είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ως ο νούμερο ένα φορέας εργασίας και απασχόλησης της Ελλάδας, στο kariera.gr, τα ξεκαθαρίσαμε και κοιτάζουμε τον ελέφαντα κατάματα:

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα;

Οι εργοδότες που έκαναν χρήση των προστατευτικών μέτρων του κράτους (ευέλικτες μορφές εργασίας, αναστολές σε οφειλές κλπ) ήταν υποχρεωμένοι να μην προβούν σε καμία απόλυση.

Τι αλλάζει τώρα;

Από τις 15 Ιουνίου ξεκινάει το σύστημα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για το οποίο σας έχουμε μιλήσει. Στόχος του είναι δώσει κίνητρα στους εργοδότες ώστε να αποφύγουν απολύσεις.

Για ποιους απαγορεύονται οι απολύσεις από 15 Ιουνίου;

Για όλους τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε μειωμένο ωράριο εργασίας (που το λέμε και εκ περιτροπής εργασία). Το μειωμένο ωράριο:

- πρέπει να το δηλώσει ο εργοδότης

- πρέπει να αφορά σε μειωμένες ώρες εβδομαδιαίας εργασίας (δηλαδή αν μέσα στην εβδομάδα δούλευε κάποιος 40 ώρες, να δουλεύει τώρα π.χ. 30 ή 20)

- μπορεί να αφορά μείωση ωρών μέχρι 50% (δηλαδή αν μέσα στην εβδομάδα δούλευε κάποιος 40 ώρες, δεν μπορεί να αναγκαστεί να δουλεύει κάτω από 20)

-συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση μισθού

Όμως:

τον χαμένο μισθό θα τον καλύπτει το κράτος κατά 60%. Αυτό συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να δουν μείωση στο μισθό τους, εκτός και αν ανήκουν στην πρώτη μισθολογική βαθμίδα, δηλαδή αν παίρνουν τον κατώτατο μισθό των 550 ευρώ καθαρά. Κάτω από αυτό το ποσό δεν θα επιτρέπεται να πέσουν.

Για ποιους άλλους απαγορεύονται οι απολύσεις;

Για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Τυχόν δική τους απόλυση απαγορεύεται ρητά, όχι μόνο για το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και για τις 30 μέρες μετά.

Αυτοί που ανήκαν σε «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» προστατεύονται;

«Προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» λέγαμε μέχρι σήμερα αυτούς που άρχισαν να δουλεύουν, για παράδειγμα, 2 εβδομάδες τον μήνα αντί για 4. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν θα υπάρχει πια από τις 15 Ιουνίου και μετά. Πλέον θα υπάρχει μόνο η εκ περιτροπής εργασία, με μειωμένες ώρες την εβδομάδα, όλες τις εβδομάδες του μήνα.

Τι γίνεται αν ως εργαζόμενος μπεις στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με μειωμένο ωράριο, αλλά παρόλα αυτά απολυθείς;

Η απόλυσή σου θα θεωρείται άκυρη. Ο εργοδότης σου δεν μπορεί να σε απολύσει όσο εντάσσεσαι στον μηχανισμό προστασίας.

Ποιοι τελικά δεν προστατεύονται;

Όσοι δεν είναι σε αναστολή ή σε εκ περιτροπής εργασία μέσω του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Υπάρχει περίπτωση ο εργοδότης σου να μη σε εντάξει στον μηχανισμό αυτόν. Αυτό δεν σημαίνει όμως κατ’ ανάγκη απόλυση. Μπορεί να σημαίνει ότι σε χρειάζεται full time, και ότι συνεπώς θα πληρώνεσαι όπως πριν. Αλλά σε αυτή την περίπτωση αν αποφασίσει κάποια στιγμή να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας (δηλαδή να προβεί σε απόλυση), θα έχει αυτό το δικαίωμα.

Ισχύει ότι τώρα που «απελευθερώνονται» οι απολύσεις, μπορεί να δούμε περισσότερες;

Ναι, δυστυχώς αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Όμως, και από την πλευρά των εργοδοτών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε. Η πτώση του τζίρου της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει πολλούς εργοδότες σε αδιέξοδο. 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα ρευστότητας και πληρωμής μισθών σύμφωνα με έρευνα της Endeavor, ενώ μία στις 10 έχει ήδη προβεί σε απολύσεις (και αναμένεται αύξηση του ποσοστού αυτού μέχρι το τέλος του 2020). Το να γίνεται μια απόλυση είναι ίσως η πιο δυσάρεστη στιγμή για μια εταιρεία και αποτελεί έσχατη λύση. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ο μόνος τρόπος μια εταιρεία να μείνει «όρθια», προστατεύοντας έτσι και όσους εργαζομένους παραμείνουν σε αυτή.

Photo by cottonbro from Pexels