Άκυρη θετικότητα, τοξική θετικότητα, κοελιο…ελίτιδα, όπως κι αν το πεις, είναι το ίδιο. Και φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Υπάρχει μια σαφής ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην ενθάρρυνση και την άκυρη «θετικότητα». Η πρώτη πραγματικά σε πάει μπροστά και σε παρηγορεί, η δεύτερη σε κάνει να νιώθεις σαν κανείς να μην σε καταλαβαίνει.

Αυτή την περίοδο που όλοι ήρθαμε μούρη-με-μούρη με τους χειρότερους φόβους μας για την ανεργία, την επιδείνωση των εργασιακών μας συνθηκών, την πτώση στις προοπτικές μας να βρούμε τη δουλειά που θέλουμε, η «τοξική ή άκυρη θετικότητα» βρήκε πρόσφορο έδαφος και άνθισε περισσότερο από όσο άλλες εποχές.

Μας έλεγαν: «Έλα μωρέ, όλα για καλό γίνονται». «Μείνε θετικός και θα τα καταφέρεις», και άλλα πολλά. Να μην παρεξηγηθώ: η θετική στάση ζωής είναι υπέροχη και σίγουρα βοηθάει. Το να μας κουνάνε όμως το δάχτυλο οι λούμπεν θιασώτες της «θετικής ενέργειας», είναι εντελώς άκυρο σε μια εποχή που πράγματι τα εργασιακά έχουν δυσκολέψει και όλοι παλεύουμε να επιπλεύσουμε σε μια πιο ταραχώδη θάλασσα.

Για να το πούμε κι αλλιώς, μπορεί ο Πάολο Κοέλιο να έλεγε «Όταν θες κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις», αλλά να με συγχωρεί ο Κοέλιο, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μπούρδες που έχουν γραφτεί ποτέ. Το σύμπαν έχει πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει από το να μας κάνει τα χατίρια. Οπότε, καλή η θετική σκέψη και η θετικότητα, αλλά από μόνες τους είναι κενές νοήματος. Άσε που όταν κάποιος δυσκολεύεται, το να του πεις ένα ξερό: «σκέψου θετικά», είναι ο πιο στερεοτυπικός, σχεδόν απαξιωτικός τρόπος να τον στηρίξεις. Ίσως πρέπει να βάλουμε την ενσυναίσθησή μας να δουλέψει λίγο παραπάνω και να σκεφτούμε ότι και εμείς, όσο και οι δικοί μας άνθρωποι χρειαζόμαστε μερικές φορές πιο έμπρακτη, πιο ουσιαστική θετική ανταπόκριση.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ
«Δεν έχει νόημα να ανησυχείς».      «Πρέπει να έχεις θετική σκέψη».   
                                              «Όλα για καλό γίνονται».


«Να μην δέχεσαι το ‘όχι’ σαν απάντηση».    


«Η αποτυχία δεν είναι επιλογή».


«Σου στέλνω όλη τη θετική μου ενέργεια».«Σκέψου το άλλο: θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και χειρότερα».

«Μην γκρινιάζεις. Όλοι στην ίδια κατάσταση είμαστε».

«Δεν έχεις ανάγκη εσύ. Δεν σε φοβάμαι, θα τα καταφέρεις».
ΑΣ ΠΟΥΜΕ
«Είναι λογικό να ανησυχείς. Κι εγώ ανησυχώ. Έλα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό».

«Πρέπει να φτιάξουμε πλάνο. (ή να αναβαθμίσουμε τα skills μας / ή να παρακολουθήσουμε το τάδε Webinar / ή την τάδε Virtual ημερίδα)».
 
«Λυπάμαι που έχασες τη δουλειά σου. Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

«Να δέχεσαι το ‘όχι’ σαν απάντηση και να ζητάς feedback για το τι δεν πήγε σωστά».

«Η αποτυχία είναι ένα ενδεχόμενο, όμως να ξέρεις ότι μέσα από αυτήν δυναμώνουμε».

«Σου στέλνω tips για να ξαναφτιάξεις το βιογραφικό σου! Αν χρειαστείς άλλη βοήθεια, μη διστάσεις να τη ζητήσεις».

«Όντως είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καλύτερα».

«Καλά κάνεις και γκρινιάζεις. Είμαι εδώ να σε ακούσω».

«Άνθρωπος είσαι. Φυσικό είναι να νιώθεις ανασφάλεια. Θες να το συζητήσουμε;»  

*Φωτογραφία: Gratisography / Pexels