Ποιοι μπορούν να μείνουν σε αναστολή; Ποιοι όχι; Ποιοι θα πάρουν έξτρα επίδομα; Θα εξασφαλισθεί ο κατώτατος μισθός;

Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου έγινε παρουσίαση όλων των μέτρων για ενίσχυση της εργασίας, καθώς το σχοινί αντοχής πολλών από εμάς έχει τεντώσει. Για να δούμε τι ανακοινώθηκε:

  1. Προβλέπεται έξτρα αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο και Ιούλιο για εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις.
  2. Αν οι επιχειρήσεις αυτές μείνουν κάποιες μέρες κλειστές, και όχι όλο τον μήνα, η αποζημίωση θα πάει αναλογικά (για παράδειγμα αν τα 534 ευρώ είναι για όλο τον μήνα και μείνετε κλειστοί για 20 μέρες, η αποζημίωση θα είναι μικρότερη).
  3. Την αποζημίωση θα λάβουν και εργαζόμενοι  σε επιχειρήσεις που πλήττονται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  4. Επιδότηση μισθού: Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του μισθού του εργαζομένου για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
  5. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την παραπάνω προσαρμογή είναι χαμηλότερη από τον νόμιμο κατώτατο μισθό, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. (Με λίγα λόγια ο κατώτατος μισθός εξασφαλίζεται, αποκλείεται να πάρετε λιγότερα.)
  6. Θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και θα δοθούν κίνητρα επαναπρόσληψής τους.
  7. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.
  8. Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
  9. Τα νέα μέτρα εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που είναι ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, που προστατεύει από απολύσεις.

Και εδώ τι ισχύει ανά μήνα:

Μάιος

- Για τον Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

- Επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

- Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

- Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

- Επίσης, η επιχείρηση που δουλεύετε αν είναι πληττόμενη, έχει δικαίωμα να πάρει παράταση στην πληρωμή πληρωμής των ασφαλιστικών σας εισφορών.

Ιούνιος

- Για τον Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας ακόμα και για όλους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, μόνο αν η επιχείρηση είναι κλειστή, ή αν ανήκει στους κλάδους που πλήττονται (τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού).

- Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

- Παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Ιούλιος

- Για τον Ιούλιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας ακόμα και για όλους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους που πλήττονται (τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού).

- Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Photo by engin akyurt on Unsplash