Αλλαγές και εξαιρέσεις ανακοινώθηκαν για εργαζόμενους σε αναστολή. Μπορούν οι επιχειρήσεις να «κρατήσουν στον πάγο» περισσότερους εργαζόμενους; Και αν ναι, ποιες;

Πριν μια εβδομάδα (στις 4 Μαΐου δηλαδή), όταν άρθηκαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και ξεκίνησε να επαναλειτουργεί ένα μέρος των επιχειρήσεων υπήρχε ο εξής κανόνας:

Κάποιες εταιρείες μπορούσαν να συνεχίσουν να κρατάνε σε αναστολή έως και το 60% των εργαζομένων τους. Το υπόλοιπο 40% μπορούσε να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά του.

Ποιες εταιρείες; Αυτές που είχαν βάλει λουκέτο μετά από κρατική εντολή, αλλά και εκείνες που πλήττονταν, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας).

Μέχρι πότε μπορούσαν να κρατήσουν αυτές τις αναστολές εργαζομένων; Το αργότερο έως και την 31η Μαΐου.

Τι αλλάζει λοιπόν από σήμερα 11 Μαΐου;

Κάποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα. Αν είστε εργοδότης ή εργαζόμενος σε μια από αυτές τις εταιρείες πρέπει να ξέρετε το εξής:

Μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι εργαζόμενοι από το 60%. Αντίστοιχα μπορούν να επιστρέψουν λιγότεροι από το ποσοστό από 40%. Δηλαδή αν η εταιρεία είχε 10 εργαζόμενους μπορούν πλέον να μένουν σε αναστολή περισσότεροι από 6 εργαζόμενοι (δηλαδή 7, 8 κλπ), και να γυρίσουν στη δουλειά τους μόνο οι 3, οι 2, κλπ.

Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες-εργοδότες που δικαιούνται να εφαρμόσουν τον νέο κανόνα;

*Φωτογραφία:  Jan Genge / Unsplash