Είναι δυνατόν ακόμα να υπάρχουν κενές θέσεις στην Πληροφορική που δεν μπορούν να καλυφθούν; Κι όμως, είναι. Τελικά τι ζητάνε οι εταιρείες; Το έχουμε;

Το ότι υπάρχει ψηφιακό χάσμα (κατά κόσμον digital gap) και χάσμα δεξιοτήτων στη σημερινή αγορά εργασίας είναι πλέον ηλίου φαεινότερον. Τι είναι αυτό λοιπόν που ζητούν πολλές εταιρείες από τους υποψήφιους εργαζόμενους και δεν το  βρίσκουν;

Αυτό το ερώτημα μπήκε στο επίκεντρο της έρευνας “Greek Market’s Needs in Tech Talent” (τη διεξήγαγε η Socialinnov σε συνεργασία με τη Microsoft) με ως στόχο να διερευνήσει τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε προσωπικό με ειδίκευση στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλιώς και ICT: information and communication technology).

Μερικά από όσα προέκυψαν από την έρευνα είναι:

-πάνω από 6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν πως υπάρχει σοβαρή αδυναμία εύρεσης προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες

-οι πιο δημοφιλείς τεχνικές δεξιότητες στην ελληνική αγορά είναι η ανάπτυξη λογισμικού και η διαχείριση βάσεων δεδομένων, ενώ οι εταιρείες ψάχνουν επίσης καταρτισμένο προσωπικό στις γλώσσες προγραμματισμού (HTML, JavaScript και CSS κατά κύριο λόγο), στο project management αλλά και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων παραγωγικότητας.

-η αξία μιας πιστοποίησης επαγγελματικής ειδίκευσης θεωρείται πιο σημαντικό εφόδιο από έναν διδακτορικό τίτλο από τους υποψήφιους εργοδότες, ενώ μεγάλη αξία δίνεται στη διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Σχεδόν το 60% των εταιρειών που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δυσκολεύονται πολύ να προσελκύσουν υποψηφίους με τις επιθυμητές ψηφιακές δεξιότητες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το IT (Information Technology) κατατάσσεται ως το 4ο επάγγελμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα, ενώ οι τεχνικοί και οι μηχανικοί κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Πώς αποκτάμε λοιπόν αυτές τις δεξιότητες;

Το είπαν και οι επαγγελματίες που συμμετείχαν σε πρόσφατη συνάντηση: «Λανθασμένα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αναζητούν τις ψηφιακές δεξιότητες στην πανεπιστημιακή κατάρτιση». Δεν είναι το πανεπιστήμιο, το μέρος απ’ όπου «φύονται» τα ταλέντα στις νέες τεχνολογίες.

Τι δήλωσαν οι επιχειρήσεις στην ερώτηση: Ποιες γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Γιατί πλέον είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες;

«Θα υπάρξει μια αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας παγκόσμιας πανδημίας», είπε ο Geoffrey Pyatt (Αμερικανός Πέσβης στην Αθήνα) μιλώντας με τον Δ. Καλαβρό-Γουσίου από το Found.ation. «Ως πρεσβεία έχουμε εστιάσει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε ευκαιρίες για να συνδέσουμε Έλληνες επιχειρηματίες και startups με μέντορες και επενδυτές από τις ΗΠΑ».

Πρέπει να έχουμε κάποιο πτυχίο για να ασχοληθούμε με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής;

Ο Πάνος Μπαλτάς της People for Business επεσήμανε: «Στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν ότι επειδή δεν έχουν κάποιο πτυχίο από ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο, δεν μπορούν να ασχοληθούν με το ICT. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Είναι θέμα κουλτούρας λοιπόν.

*η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Socialinnov για το Tech Academy που στόχο έχει να παράσχει δωρεάν κύκλους σπουδών σε online περιβάλλον, κυρίως σε νέους, γυναίκες, ανέργους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς και σε άτομα με προηγούμενη εμπειρία ή σπουδές στον τομέα της Πληροφορικής.

**Το πλήρες report της έρευνας έτοιμο για downloading εδώ.

………..

Φωτογραφία: Pixabay