Τουλάχιστον οι 4 στους 10 γυρνάμε πίσω κανονικά στις δουλειές μας από τη Δευτέρα 4/5. Τι ισχύει για τις αναστολές εργασίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Υποχρεωτικό θα είναι για τις επιχειρήσεις που σταδιακά ανοίγουν από Δευτέρα να επαναφέρουν στην εργασία τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους! Έτσι λοιπόν κατά τον μήνα Μάιο όσες επιχειρήσεις επιλέξουν το σύστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον η επιχείρησή τους είναι ανοιχτή θα πρέπει τουλάχιστον το 40% του προσωπικού να εργάζεται. Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση ανοίξει και έχει προσωπικό 20 εργαζόμενους θα πρέπει τους 8 οπωσδήποτε να τους απασχολήσει και τους υπόλοιπους 12 να τους έχει αν θέλει σε αναστολή (με επακόλουθη φυσικά αποζημίωση για αυτούς από το κράτος με το επίδομα του ειδικού σκοπού που για τον Μάιο υπολογίζεται στα €534).

Ακόμη θα δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ανακαλεί την αναστολή της σύμβασης εργασίας πριν την ολοκλήρωση των 30 ημερών ή ακόμη και να την διακόπτει προκειμένου ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην δουλειά του.

Photo by Mike Petrucci on Unsplash