Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Έπεται και καλοκαίρι. Πώς να αντέξεις στο σπίτι με τα παιδιά και να δουλεύεις;

Της Μίας Κόλλια

Το κείμενο γράφεται 11 Απριλίου, ημέρα Σάββατο. Τα μέτρα για τον ιό στο φουλ. Και τα παιδιά στο σπίτι. Κανονικά την άλλη εβδομάδα θα σταματούσαν το σχολείο για τις διακοπές τους. Τώρα, οι διακοπές επιμηκύνθηκαν και ακόμη και αν υπάρχουν διαδικτυακά μαθήματα, οι συνθήκες εγκλεισμού άλλαξαν πολλά στα σπίτια.

Κάπως όμως πρέπει να ανταποκριθούμε καθώς έρχεται και καλοκαίρι και τα παιδιά θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας και εμείς, ενδεχομένως, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι.  

Πρόγραμμα

Όπως καλά γνωρίζει ο κάθε γονιός, η ρουτίνα είναι μεγάλο πράγμα για τα παιδιά. Κι επειδή τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και εσείς δεν είστε δάσκαλος-ταχυδακτυλουργός, πρέπει να φτιάξετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το ακολουθείτε πιστά. Θα πρέπει δηλαδή να δουλεύετε τις ώρες που εκείνα κοιμούνται ή απασχολούνται δημιουργικά με κάτι και να μην τους αλλάζετε τις ώρες φαγητού-μπάνιου-ύπνου σε σχέση με το δικό σας βάρος δουλειάς. Μπορείτε να ενημερώσετε συνεργάτες και ανωτέρους για τα δικά σας «οικιακά» ωράρια εργασίας ώστε να ξέρουν αντιστοίχως τι και πότε να περιμένουν.

Ειλικρίνεια | Επικοινωνία

Ο,τι ξέραμε μέχρι χθες, μπορεί και να μην ισχύει πια καθόλου. Αυτό σημαίνει πως αν μέχρι πρότινος δεν μοιραζόμασταν καμία προσωπική πληροφορία με συνεργάτες, τώρα ενδέχεται πια να χρειάζεται. Ολοι θα ξέρουν ότι έχουμε παιδιά, ότι έχουμε ή δεν έχουμε βοήθεια στο σπίτι από σύζυγο ή κάποιον, ότι αντέχουμε ή δεν αντέχουμε πρακτικά ή οικονομικά. Θα πρέπει να θέσουμε λοιπόν νέα όρια πάνω σε μια νέα – πιο ανοιχτή και εξωστρεφή – συνθήκη.

Τεχνολογία

Καθώς τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας και τα applications διευρύνονται, εμπλουτίζουν τις λειτουργίες τους και πληθαίνουν, πρέπει και εμείς να τα εκμεταλλευθούμε υπέρ μας και υπέρ της – ορθής- χρήσης για απασχόληση των παιδιών. Αν για παράδειγμα, μια φίλη μας είναι ελεύθερη και έχει λιγότερες υποχρεώσεις από εμάς, μπορεί εκείνη να διαβάσει στο παιδί μας ή να παίξει μέσω οθόνης κάποια παιχνίδια μαζί του. Αν πάλι αυτό δεν γίνεται, υπάρχουν πολλά διαδικτυακά μαθήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος όλων. Με δυο λόγια η ίδια τεχνολογία που βοηθάει εμάς, μπορεί και να φανεί χρήσιμη για τα παιδιά.

Τέλος

To κλείσιμο της ημέρας και το τέλος των παραγωγικών δραστηριοτήτων πρέπει να ισχύει για όλους και να λαμβάνει χώρα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η ώρα ύπνου και κρεβατιού ισχύει για τα παιδιά όπως και ο χρόνος χαλάρωσης των γονιών είτε είναι στο σπίτι όλη μέρα είτε όχι. Είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κάποιος τη δουλειά, από το σχολείο, από το διάβασμα, από το παιχνίδι και από τις οικογενειακές στιγμές. Μετά από κάποια ώρα και όταν και ξεκινά η ιεροτελεστία μπάνιο – φαγητό – ύπνος, η δουλειά πρέπει να μένει στην άκρη, ας είναι και «δίπλα» μας.

  • To κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο careerbuilder.com

Photo by Charles Deluvio on Unsplash