Το κράτος θα καλύπτει το 40%-60% των απωλειών όσων εργαζομένων μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης. Τι άλλο θα ισχύει;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της χθεσινής εφημερίδας «Έθνος» και επιβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών, ανακοινώθηκε μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα εργασιακά:

Αν ένας εργαζόμενος μπει σε ευέλικτο σχήμα απασχόλησης από τον εργοδότη του και αυτό σημαίνει ότι θα έχει διαφορά στον μισθό που εισπράττει, το Δημόσιο θα μεριμνήσει να μειωθεί αυτή η «ζημιά». Πώς; Καλύπτοντας το 40 έως 60% στη διαφορά του μισθού.

Τι άλλο προβλέπεται συνολικά:

  1. Δυνατότητα παράτασης των αναστολών συμβάσεων εργασίας για ακόμη έναν μήνα, μετά τη λήξη του 45ήμερου. Δηλαδή αν είστε σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ο εργοδότης σας μπορεί να την επεκτείνει για ένα ακόμα μήνα. Αυτό είναι αρκετά καλό γιατί όσο ισχύει η αναστολή, απαγορεύονται και οι απολύσεις.
  2. Αυτό θα ισχύει για τον Μάιο με ειδική αποζημίωση/ειδικό επίδομα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. (Απλώς θυμίζουμε ότι τα 800 ευρώ ίσχυαν για 45 μέρες, άρα τον Μάιο η αποζημίωση θα πάει αναλογικά.)
  3. Για τον Ιούνιο εξετάζεται ένα άλλο σχήμα: θα γίνει Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων που θα μπουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης. Δηλαδή το κράτος θα αποζημιώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κατά 40-60%.
  4. Καθώς θα αποκλιμακώνεται ο κίνδυνος διασποράς και θα «ξεπαγώνουν» σταδιακά κλάδοι της οικονομίας, νέα εργαλεία και πακέτα μέτρων θα τίθενται σε εφαρμογή, με κύριο στόχο να αποφευχθούν όσο γίνεται οι απολύσεις και να περιοριστεί το κύμα ανεργίας.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash