Η τηλεργασία δεν είναι νέο δίχτυ ασφαλείας. Βοήθησε πολλές δουλειές να σωθούν, όχι μόνο στον κορωνοϊό, αλλά και παλιότερα: από την ύφεση του 2008.

Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξε ότι οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, που έχουν ευελιξία στην τηλεργασία έμειναν ανθεκτικές τόσο στην παγκόσμια κρίση του 2008 όσο και στην κρίση του κορωνοϊού.

Με λίγα λόγια, όλη αυτή η προσπάθεια για προσαρμογή στην τηλεργασία (teleworking), δεν είναι κάτι νέο. Είναι το απόλυτο εργασιακό deja-vu. Ως πρακτική παρατηρήθηκε και παλιότερα: κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-09. Δεν είναι γέννημα των σημερινών αλλαγών του κορωνοϊού.

Επίσης πολλές εταιρείες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και αρκετές ελληνικές, ήδη, πριν το πρώτο «αψού» του COVID-19, είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν ευρέως συστήματα τηλεργασίας και μετάβασης από τα δια ζώσης projects (meeting, events κ.ά) σε digital και virtual περιβάλλον.

Είχαν όλοι αυτοί μέσα τους Νοστραδαμικά κύτταρα και dna; Όχι. Είχαν το χάρισμα του γέροντα Παΐσιου; Πάλι όχι. Απλώς τα οφέλη του απεγκλωβισμού από τις παραδοσιακές αγκυλώσεις της εργασίας, ήταν ορατά εδώ και χρόνια:

-αίσθηση ελευθερίας των εργαζομένων

-αξιολόγηση εργαζομένων όχι με βάση τη «φυσική παρουσία» τους στο γραφείο, αλλά με βάση την αποδοτικότητά τους

-μείωση λειτουργικών εξόδων για την εταιρεία

-ευελιξία σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος δεν μπορούσε να μετακινηθεί ή έπρεπε να λείψει

-απεγκλωβισμός από τα στενά όρια του 9-5 ή 10-6

-περιβαλλοντικά οφέλη από τον περιορισμό των μετακινήσεων

Αλλά και πιο πρόσφατα: τρία χρόνια πίσω αν σας πάμε (2017), τότε που αν κάποιος μας έλεγε «COVID» θα νομίζαμε ότι είναι μάρκα εσωρούχων (!), στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Αμερική, περισσότεροι δουλεύαν από το σπίτι παρά μετακινούνταν για να πάνε στη δουλειά τους. *σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Eno Center for Transportation. Άρα πραγματικά η τηλεργασία υπάρχει από παλιά, στο… Τέξας, που λέμε.

Τώρα απλώς άρχισαν να φαίνονται οι επιτακτικές της εφαρμογές για λόγους υγειονομικούς. Αυτό είναι το μόνο που άλλαξε. Τίποτα άλλο. Δεν έχουμε λοιπόν καμία νέα πρόκληση. Έχουμε μόνο να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας σε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο – όσοι και όπως μπορούμε. Τεξανοί και μη.

*Φωτογραφία: Enrique Macias / Unsplash