7+1 ερωτήσεις στον Γ. Νικολετάκη, τον Έλληνα ιδρυτή του 100mentors, της παγκόσμιας πλατφόρμας που ενώνει τα πιο λαμπρά μυαλά του πλανήτη με τους νέους που χρειάζονται δυνατούς… μέντορες. 

Πώς θα ήταν αν μπορούσες να βρεις μέντορες που θασου μιλήσουν ζωντανά, από το Harvard, τη NASA, το CERN, τη Google και αμέτρητους ακόμα εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς κολοσσούς; Αυτό το κάνει πραγματικότητα ο Γιώργος Νικολετάκης και η ομάδα του μέσα από το 100mentors (που πλέον αριθμεί χιλιάδες μέντορες)! Απίστευτο; Κι όμως, όσοι έχουν ζήσει την εμπειρία μιλούν για μια ριζοσπαστική ιδέα. Μια ιδέα που αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην  ερώτηση: «Τι θα γίνω όταν… μεγαλώσω;».

Ο Γιώργος Νικολετάκης μίλησε στο kariera.gr και μας άρεσαν ιδιαιτέρως οι απαντήσεις του. Ελπίζουμε και σε σας.

 Αν μπορούσες να πεις την προσωπική σου ιστορία σε λίγες γραμμές, πώς θα ήταν αυτή;

Γεννήθηκα στην Κρήτη, αλλού πήγαινα (ο πατέρας μου γιατρός και η μάνα μου δικηγόρος – ήμουν προορισμένος να γίνω ένα από τα δύο), κι αλλού βρέθηκα. Από το λύκειο άρχισα να βρίσκω στον δρόμο μου ανθρώπους που, χωρίς να μπορέσω να εξηγήσω τότε το γιατί, με επηρέασαν αποφασιστικά να αλλάξω την προδιαγεγραμμένη πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, όπου με πήγαινε η δουλειά/σπουδές κάθε φορά, όπου υπήρχε ευκαιρία που θα μπορούσε να μου καλύψει τα έξοδα με υποτροφίες. Από την Κρήτη, στην Αθήνα, μετά στη Νέα Υόρκη, στο Οχάιο, στο Σικάγο και στη Μαδρίτη για κάμποσους μήνες και μετά στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο και τώρα πίσω στην Αθήνα, να κάνω αυτό που αγαπώ. Ενώ απόλαυσα κάθε σταθμό, η τελευταία στάση στην Αθήνα μού έδωσε την ευκαιρία να πάρω απόσταση από αυτή την περιπλάνηση και να σκεφτώ το γιατί. Έτσι γεννήθηκαν οι “μέντορες”.

Τι είναι η πλατφόρμα 100mentors με λίγα λόγια;

Εμείς οι ίδιοι στην ομάδα, κοιτάζοντας τη δική μας πορεία διαπιστώσαμε ότι τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στη ζωή μας τις λάβαμε πολύ τυχαία, μέσα από τη συναναστροφή μας με 2-3 λαμπρούς ανθρώπους-πρότυπα που θαυμάσαμε όταν μεγαλώναμε. Στους 100mentors μειώνουμε αυτή την τυχαιότητα, και αυτό το καταφέρνουμε επιτρέποντας στον νέο να “συναντήσει” μέσω live video πάνω από 50 τέτοιους ανθρώπους σε ένα ακαδημαϊκό έτος, μέσα σε ένα δομημένο περιβάλλον, όπου ο μαθητής διαμορφώνει την ατζέντα της συνάντησης με φωτεινά μυαλά από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί ορίζοντες νοήματος που επιλέγει να ακολουθήσει ο καθένας. Εμείς απλώς επιτρέπουμε αυτό να γίνει πολύ νωρίς και με ασφάλεια, χωρίς άγχος, στις ηλικίες κατά τις οποίες διαμορφώνουμε τις επιλογές και τον χαρακτήρα μας.

Στην εποχή των “digital natives” όπου όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στα δάχτυλα όλων σχεδόν των παιδιών, μας ενδιαφέρει o μαθητής να μαθαίνει να θέτει το ερώτημα, παρά να παίρνει/δίνει έτοιμες απαντήσεις.

Είναι όντως 100 οι μέντορες;

Αυτή τη στιγμή είναι 3.000 οι μέντορες, από 300+ πανεπιστήμια και 500+ εταιρείες και οργανισμούς από 44 χώρες. Αυτοί οι μέντορες μιλούν καθημερινά σε 22.000 μαθητές, που βρίσκονται σε 120 διεθνή σχολεία σε 17 χώρες και σε άλλα τόσα δημόσια σε όλο τον κόσμο.

Έχει αλλάξει μορφή από τότε που ξεκίνησε;

Το “γιατί” το κάνουμε δεν άλλαξε ποτέ. Το “πώς” και “τι” κάνουμε, αλλάζει διαρκώς.

Είμαστε της άποψης ότι το κάθε προϊόν/εγχείρημα παίρνει περίπου 3 στάδια (iterations) προκειμένου να πάρει τη μορφή που το κάνει “mainstream”, δηλαδή έτοιμο για χρήση από τον ευρύ πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε με διεθνή σχολεία (international schools) που μπορούσαν να αγοράσουν αυτή την εμπειρία “πολυτελείας”. Καθημερινά συνδέουμε ζωντανά, NASA, CERN & Google engineers με τάξεις φυσικής και μαθηματικών, διευθυντές μουσείων με τάξεις ιστορίας, admissions officers/recruiters από πανεπιστήμια όπως το Cambridge και τα Ivy League schools με τάξεις ακαδημαϊκού και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Είναι σαν να σου φέρνουμε τους Rolling Stones να παίξουν live στην αυλή του σχολείου σου, κάθε μέρα! Πλέον η εμπειρία έχει ανοίξει και για πολύ μικρότερα σχολεία και είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι γίνεται σε δημόσια/state σχολεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά.

Το business model και το product/user experience  αλλάζει περίπου κάθε 18 μήνες. Σε 2 μήνες παρουσιάζουμε μια εφαρμογή σε κινητά που ήδη τεστάρουμε με τα πιο προοδευτικά σχολεία-μέλη μας. Με τη χρήση ασύγχρονου video communication, η δυνατότητα για σύνδεση με τα κορυφαία μυαλά του πλανήτη και η συμμετοχή των μαθητών πολλαπλασιάζεται. Οι εγγραφές για αυτή την εφαρμογή έχουν σχεδόν κλείσει, πριν από την έναρξή της.

Από τη σελίδα 100mentors.com.

Από ποιους χώρους διαθέτει mentors η πλατφόρμα;

Νομίζω οι μόνες συνεδρίες που δεν έγιναν τον τελευταίο χρόνο ήταν αυτές στις οποίες η τάξη ζήτησε α) θηριοδαμαστή και β) σπηλαιολόγο. Έχουμε ήδη καλύψει το κενό.

Οι αγαπημένες μου συνεδρίες σε επίπεδο τάξης μέχρις στιγμής είναι: α) “Shakespeare interpretations” (esp. Twelfth Night) για μια English Literature εργασία που είχαν τα παιδιά και κάλεσαν τον Michael Dobson, διευθυντή του Shakespeare Institute που διδάσκει το έργο στο Harvard και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, β)“Where do I want to be” με τον Mehdi Ordikhani-Seyedlar νευροεπιστήμονα – ΤΕD speaker με 2 εκατομμύρια views – που έχει κατασκευάσει μηχανή με την ομάδα του για να “διαβάζει” τα εγκεφαλικά κύματα από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα και γ) όλες οι συνεδρίες βιοηθικής σε δημόσια σχολεία και δημοτικές βιβλιοθήκες, σε “χωριά και σε λαγκάδια”, ή το “Invisible forest” με την Έλενα Καζαμία, Marie Curie Fellow, Ηarvard/MIT research scientist.

 

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει την πλατφόρμα σήμερα κάποιος – και ποιος;

Σήμερα όλοι οι μαθητές στα συνεργαζόμενα σχολεία μας, μπορούν να συνομιλούν καθημερινά με τα πιο φωτεινά μυαλά στους τομείς τους και με τους επαγγελματίες του διπλανού χωριού. Ο χρήστης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι μια εγγραφή που παίρνει περίπου 90 δευτερόλεπτα. Ο δάσκαλος με 3 κλικς “κλείνει” μέντορα. Χρειάζεται μια σύνδεση ίντερνετ και ένας υπολογιστής. Σε 3 μήνες από τώρα, μόνο ένα κινητό.

Ένιωσες ποτέ ο ίδιος «χαμένος» ώστε να χρειαστείς ενθάρρυνση / καθοδήγηση;

Κάθε μέρα. Είναι αέναη η διαδικασία της αναζήτησης.

Πότε-πότε απολαμβάνω “σταθμούς” ηρεμίας και αυτοπεποίθησης. Είναι αναγκαίοι για την διατήρηση μιας σχετικής ψυχικής ισορροπίας.  Όποτε όμως η σιγουριά ξεπερνά ένα συγκεκριμένο επίπεδο, έχει έρθει η ώρα να αναζητήσω ξανά βιβλία, βίντεο και παρέες έξυπνες, με μέντορες που συνήθως έχουν ανοίκειες απόψεις, που θα με προβληματίσουν και θα εξελίξουν εμένα και την ομάδα μου. Η ενθάρρυνση έρχεται από το άνοιγμα στο διαφορετικό. Αυτή είναι η πιο σίγουρη οδός για την καινοτομία. Όσο κινούμαι, νιώθω πιο σίγουρος και πιο χρήσιμος στους γύρω μου.

+ Τι είναι/σημαίνει μέντορας σύμφωνα με σένα; Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μέντορας εγκαίρως στη ζωή σου;

Ο μέντορας έχει να κάνει με τη στάση ζωής, με τη συνέπεια στις βασικές αξίες μας, όχι τόσο με την τεχνική γνώση. Η τυχαιότητα που θα είχα αποφύγει στη ζωή μου αν είχα πρόσβαση σε μέντορες, όπως αυτή που προσφέρουμε στο 100mentors, δηλώνει το μέγεθος της σημασίας. Είμαι ευτυχισμένος που τώρα η ομάδα μου κι εγώ προσφέρουμε στους μαθητές αυτό που θα ήθελα να έχω στα χέρια μου όταν ήμουν στην ηλικία τους.

 

συνέντευξη στον Δημήτρη Φαλλιέρο

……………………..

*Who is who

Ο Γιώργος Νικολετάκης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του 100mentors που δυναμώνει χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, μέχρι και Λάος, Ναμίμπια, Τυνησία, Μεξικό, Μάλτα, Ρωσία, Μαλδίβες και αλλού) να πάρουν συνειδητές και κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή τους, με τη βοήθεια μεντόρων. Είναι ακόμα ιδρυτής του The Tipping Point, το οποίο στοχεύει περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα.

Έχει διακριθεί με το London Business School Founder Award και το UK Deloitte Institute of Innovation and Entrepreneurship Prize, και έχει επίσης δημιουργήσει το National Hellenic Student Association.

Έχει λάβει υποτροφίες: Fulbright Foundation, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Triantafillou Scholarship, Propondis Scholarship, the Nicholas Scholarship, Columbia University advanced standing,  the Gerondelis Scholarship, Columbia University- European Institute Departmental Fellowship.