Τρεις πολύ έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο του ΙΤ ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Kariera, περιγράφοντας με λίγα λόγια πώς είναι να κάνεις αυτή τη δουλειά, για όσους από εσάς γοητεύεστε από τα tech-oriented επαγγέλματα.

 

Όταν αναφερόμαστε στο ΙΤ, μερικοί μπορεί να νομίζουν ότι εννοούμε το τρομακτικό λογοτεχνικό δημιούργημα του Stephen King, αλλά όχι. Το ΙΤ για το οποίο μιλάμε εδώ είναι ο κλάδος του Information Technology, ο οποίος δεν είναι καθόλου τρομακτικός, αλλά είναι πολύ περισσότερο ενδιαφέρων για όσους θέλουν να συνδέσουν το μέλλον τους με την τεχνολογία. Και ποιος μπορεί να μας μιλήσει καλύτερα για αυτόν το χώρο, παρά οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά τις δυσκολίες και τις ομορφιές του. Τι προοπτικές δίνει; Πώς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια; Ποια είναι τα μυστικά για να πετύχεις σε αυτόν τον κλάδο; Ας δώσουμε το λόγο σε αυτούς που γνωρίζουν… πώς είναι τελικά να είσαι στο IT.

 

 Σπύρος Καράμπαμπας, Business Development Director στην Softweb

“Ένας IT αναπτύσσει δεξιότητες αλλά και τρόπο διαχείρισης και μεθοδολογία που του ανοίγουν τις πόρτες στη διεθνή αγορά εργασίας”.

Ο εξαιρετικά διευρυμένος χώρος του Information Technology είναι ένας πάρα πολύ δυναμικός κλάδος. Διαρκώς μεταβάλλεται και πρέπει αυτός ο οποίος ασχολείται στον συγκεκριμένο χώρο να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στον κλάδο. Μεγάλο μέρος του χρόνου αφιερώνεται στη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης καθώς και της ανάπτυξης συνεργασιών δίνεται η δυνατότητα κάποιος να συμμετέχει σε μεγάλα τεχνολογικά συνέδρια όπως το MWC (Mobile World Congress) το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέλος Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη, το CEBIT στη Γερμανία κ.α. Το να γνωρίζεις εταιρείες και ανθρώπους από άλλες χώρες είναι καθημερινότητα στον κλάδο μας και ενισχύει τον “παγκόσμιο” χαρακτήρα της δουλειάς μας.

Ο χώρος μας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός μιας και είναι αρκετά πιο εύκολο για μια εταιρεία να πουλήσει τα προϊόντα της σε άλλες χώρες σε σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία άλλου κλάδου. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την κάθε εταιρεία να επεκταθεί πιο εύκολα στο εξωτερικό.

Ο κλάδος μας σαφώς και δίνει ευκαιρίες δημιουργίας μεγάλης υπεραξίας σε αναλογικά συντομότερο διάστημα από άλλους κλάδους της οικονομίας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η επιτυχία είναι δεδομένη είτε ότι είναι εύκολο να συμβεί. Όπως σε όλες τις δουλειές απαιτείται εμπειρία, σταθερά βήματα και σωστή στόχευση.

Κλείνοντας, ένας εργαζόμενος στον κλάδο μας αναπτύσσει δεξιότητες αλλά και τρόπο διαχείρισης και μεθοδολογία που του ανοίγουν τις πόρτες στη διεθνή αγορά εργασίας. Στις περίεργες μέρες που ζούμε είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι πέραν του οικονομικού βάζει και άλλες βάσεις, σημαντικότερες, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας διεθνούς αγοράς.

*Η SOFTWeb Adaptive I.T. Solutions® (http://www.softweb.gr/) είναι μια καινοτόμος εταιρεία πληροφορικής που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη Εφαρμογών Διαδικτύου – Mobile applications και την παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικών υπηρεσιών.

Ξέρεις ποιες είναι οι “Τοπ 10 θέσεις στην Πληροφορική“;

Πέτρος Πέτρου, Technical System Administrator στην Alpha Bank 

“…Κανείς στο χώρο δε γνωρίζει τα πάντα. Ειδικά σε περίπλοκους και μεγάλους οργανισμούς. Όλοι πρέπει να συμβουλευόμαστε τον διπλανό μας”.

Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτό το αντικείμενο ήταν συγκυριακοί. Οι σπουδές μου είναι στην πληροφορική, και είχα την ευκαιρία να προσληφθώ από την Εμπορική Τράπεζα το 2003, ακριβώς μετά τις σπουδές μου, στο τμήμα ΙΤ της.

Το να εργάζεται κανείς σε ΙΤ τμήμα, σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα για το όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει. Χρειάζεται να κρατάει πολύ καλές σημειώσεις για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά και να ενημερώνεται διαρκώς για τις καλύτερες πρακτικές στον τομέα του. Γενικά είναι μια δουλειά που σε προκαλεί να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος. Πολύ χρήσιμο επίσης, είναι να παρακολουθεί κανείς σεμινάρια για νέα προϊόντα. Αρκετές ΙΤ θέσεις απαιτούν την διαθεσιμότητα του προσωπικού σε ώρες εκτός ωραρίου. Αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο, αλλά τις περισσότερες φόρες είναι αναπόφευκτο για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα, ή να τηρηθούν οι διαδικασίες των εκάστοτε τμημάτων σε έναν οργανισμό. Τέλος, σημαντική στον τομέα μας είναι η δυνατότητα και η θέληση για συνεργασία. Γιατί κανείς στο χώρο δε γνωρίζει τα πάντα. Ειδικά σε περίπλοκους και μεγάλους οργανισμούς. Όλοι πρέπει να συμβουλευόμαστε τον διπλανό μας.

Σε βάθος χρόνου, το επάγγελμα αυτό εξελίσσεται δυναμικά. Δύσκολα θα βρεθεί υπάλληλος σε ΙΤ τμήμα, ο οποίος κάνει ό,τι έκανε πριν μια 10ετία. Το αντικείμενο, αν και πάντα το ίδιο, απαιτεί διαρκή ενημέρωση και διάθεση για αλλαγή. Νέες πρακτικές προωθούνται, η τεχνολογία εξελίσσεται, και μαζί και ο κλάδος. Το ΙΤ θα έχει πάντα ζήτηση ως κλάδος, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα πάντα γίνονται με τους υπολογιστές πλέον στη ζωή μας. Ας προσπαθήσει ο κάθε υποψήφιος για ΙΤ θέση, να επιδείξει επαγγελματισμό, υπομονή, και σοβαρότητα, και η εργασία του θα του το ανταποδώσει.

Μπορείς να ενημερωθείς επίσης για “Τα επαγγέλματα της πληροφορικής που σου επιτρέπουν να δουλεύεις από οπουδήποτε“.

Μίλτος Τσιτούρης, Group IT Technical Support Officer στην DPG Digital Media

O «χρήστης» ίσως και να μην γνωρίζει τι ακριβώς θέλει – εγώ όμως πρέπει να καταλάβω το πρόβλημα και να βρω την κατάλληλη λύση”.

Οι άνθρωποι του ΙΤ καλούνται να έχουν διαθέσιμο και ενεργό τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτουν πάντα τις ανάγκες των “χρηστών” και να έχουν μια απάντηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες με τον υπολογιστή τους ή τον περιφερειακό εξοπλισμό τους.

Ναι, είμαι από τους ανθρώπους μέσα στην εταιρεία με casual ντύσιμο που τρέχει από τμήμα σε τμήμα, από την ώρα που θα ξεκινήσει το ωράριο εργασίας του μέχρι και την λήξη του, γιατί όλοι έχουν και από ένα πρόβλημα.

O “χρήστης” ίσως και να μην γνωρίζει τι ακριβώς θέλει – εγώ όμως πρέπει να καταλάβω το πρόβλημα και να βρω την κατάλληλη λύση.

Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας ενός IT Technical Support.

Η καθημερινότητα στον τμήμα ΙΤ; Καμία μέρα δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Είναι ένας καθημερινός αγώνας, μια καθημερινή μάχη με τον εαυτό σου μέχρι να πεις στο τέλος της μέρας, ναι, τα κατάφερα για άλλη μια φορά!

*Η DPG Digital Media (http://www.dpgmedia.gr) ειδικεύεται στην ανάπτυξη περιεχομένου υψηλής ποιότητας, νέων τεχνολογιών και ευκαιριών για τη δημιουργία επικερδών προϊόντων media και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου