Τα κλασικά επαγγέλματα αλλάζουν μέσα από νέες τεχνολογικές ιδέες. Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του Geomiso, Παναγιώτη Καρακίτσιο για την επόμενη μέρα στη μηχανική. Η μέρα αυτή ήρθε.

Στα Evolve Awards Επιχειρηματικότητας διακρίθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες καινοτόμες ιδέες. Και τελικά βρέθηκε στους 8 νικητές του πρώτου βραβείου, ενώ πήρε και το βραβείο του κοινού από το facebook και το Instagram. Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σχεδόν παντού γιατί η ιδέα και εταιρεία του, το Geomiso (από τις λέξεις γεωμετρία και ISO), συγχωνεύει δύο δουλειές, επαναπροσδιορίζοντας εντελώς το επάγγελμα ενός μηχανικού ή ενός κατασκευαστή. 

Είτε ασχολείσαι με αυτούς τους κλάδους, είτε απλώς ιντριγκάρεσαι με ό,τι αλλάζει τα επαγγελματικά στερεότυπα, η παρακάτω συνέντευξη είναι για εσένα.

Δ.Φ.: Τι κάνει με λίγα λόγια η εταιρεία που φτιάξατε;

Π.Κ.: Η εταιρεία αναπτύσσει, εμπορεύεται και υποστηρίζει λογισμικό για μηχανικούς, που χρησιμοποιείται τόσο για να σχεδιαστεί ένα βιομηχανικό προϊόν ή έργο μηχανικού όσο και για να προβλεφθεί η συμπεριφορά του σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς να απαιτείται δημιουργία δοκιμαστικού προϊόντος ή εκτέλεση δοκιμών αντοχής. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και τρισδιάστατου σχεδιασμού, το Geomiso, το οποίο ενσωματώνει σε μία ενιαία λύση τις τεχνολογίες σχεδιασμού και τεχνικής μελέτης μέσω υπολογιστή (CAD & CAE), με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τους μηχανικούς στην εξαγωγή αποτελεσμάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, καθώς και χωρίς γεωμετρικά σφάλματα.

«Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως ‘δύο σε ένα’ λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και τρισδιάστατου σχεδιασμού»

Δ.Φ.: Πώς αλλάζει ο κόσμος της μηχανικής με το νέο αυτό λογισμικό;

Π.Κ.: Το λογισμικό Geomiso αλλάζει ριζικά τον κόσμο της μηχανικής, τον οποίο φέρνει πιο κοντά όσο ποτέ στον κόσμο της σχεδίασης. Έως και σήμερα, οι μηχανικοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως το ίδιο το σχέδιο ενός προϊόντος περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον έλεγχο της αντοχής του. Το Geomiso δημιουργεί πλέον μία νέα γενιά υβριδικών μηχανικών, οι οποίοι θα είναι πιο αποτελεσματικοί σχεδιαστές και θα μπορούν με τη νέα ισογεωμετρική ανάλυση να αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα μηχανικής. Ως άμεσο επακόλουθο, θα δημιουργηθεί και μία νέα γενιά έργων μηχανικού περισσότερο ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον με άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία.

Δ.Φ.: Πιστεύετε ότι το Artificial Intelligence σιγά-σιγά αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα; Είναι μια θετική εξέλιξη αυτή για εσάς;

Π.Κ.: Είναι εντυπωσιακό το πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη και η ευκολία με την οποία αντικαθιστά το ανθρώπινο χέρι, καθώς επίσης και το αυξανόμενο πλήθος επιστημόνων που στρέφονται σε αυτήν. Το θεωρώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας. Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν θα πρέπει να απειλούμαστε από την τεχνολογία, αλλά να την καλωσορίζουμε και να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στα νέα δεδομένα. Σίγουρα πρέπει να τεθούν κανόνες, οι οποίοι θα μας προστατεύσουν από πιθανές παρενέργειες. Τεχνολογία για τον άνθρωπο και όχι για την τεχνολογία, ένα διαχρονικό ρητό που οφείλουμε να μην ξεχνούμε.

Δ.Φ.: Σε νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μηχανική σήμερα τι θα λέγατε;

Π.Κ.: Η μηχανική και μάλιστα η υπολογιστική μηχανική, η οποία συνδυάζει μαθηματικά, φυσική και προγραμματισμό, συνιστά ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο με πληθώρα άλυτων ζητημάτων, στα οποία θα κληθούν να δώσουν λύση. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξελιχθούν τόσο ως επιστήμονες όσο και ως άνθρωποι. Θα γευτούν τη χαρά της δημιουργίας και της ανακάλυψης. Και δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να το πετύχουν αυτό από το ιστορικό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια διεθνώς σε επίπεδο επιστημονικού δυναμικού και εγκαταστάσεων.

Δ.Φ.: Τελικά στο debate «ίδρυση της δικής μου εταιρείας στα 20 ή στα 30 ή πιο αργά», εσείς πού κλίνετε περισσότερο;

Π.Κ.: Η ιδανική ηλικία είναι τα τριάντα. Πολύ σπάνια διαθέτει ένας νέος στα είκοσί του χρόνια την απαραίτητη ωριμότητα, εμπειρία, γνώσεις και πόρους για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές και να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία. Η τρίτη δεκαετία της ζωής μας είναι μία περίοδος εκπαίδευσης και εξέλιξης, κατά την οποία περνούμε δια πυρός και σιδήρου, αποκτούμε γνώσεις και εμπειρία, διδασκόμαστε από τα λάθη μας και ωριμάζουμε. Όσο πιο σταδιακά και με άρτιο σχεδιασμό χτιστεί ένα επιχειρηματικό οικοδόμημα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να στεφθεί με επιτυχία και τόσο πιο διαχρονικό θα είναι.

«Στα νέα παιδιά θα έλεγα ότι η μηχανική και μάλιστα η υπολογιστική μηχανική, συνιστά ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο με πληθώρα άλυτων ζητημάτων, στα οποία θα κληθούν να δώσουν λύση».

Δ.Φ.: Ποιο είναι το πιο σημαντικό skill ενός εργαζόμενου κατά την άποψή σας στις μέρες μας;

Π.Κ.: Η ικανότητα στην επικοινωνία είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που εργοδότες και εταιρείες αναζητούν σε έναν υποψήφιο. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την εταιρεία. Ειδικά στις μέρες μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι σημαντικό ο εργαζόμενος να είναι καλός ακροατής και σε θέση να επικοινωνεί ορθά με διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, από συναδέλφους και εργοδότες έως πελάτες. Η συχνή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων ενισχύει την ομαδικότητα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κερδοφορία μίας εταιρείας.

  • Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ.
  • Οι υπόλοιποι… Geomiso είναι: Καραΐσκος Γεώργιος, Κολιός Παναγιώτης, Λεοντάρης Αθανάσιος, Καρακίτσιος Αλέξανδρος, Σκριβάνου Στυλιανή, Ζήσιμος Αθανάσιος
  • Το Geomiso βραβεύτηκε στα πρόσφατα Envolve Awards, και έχει ξεχωρίσει στα: «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», IST IEEE, Athens Startup Awards, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», Angelopoulos Continuation Grant & CGIU Fellowship, κ.ά.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου