Μιλήσαμε με τους ιδρυτές της μόνης ελληνικής εταιρείας που ασχολείται με τον συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας ήχου, και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε αυτός ο κλάδος και τι μέλλον έχει.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Αν γουστάρεις τον ήχο και τη μουσική, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Αν κάνεις content creating αυτό το άρθρο είναι για σένα. Αν «ψήνεσαι» με τις τεχνολογικές καινοτομίες που γίνονται σε ελληνικό έδαφος, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Ηλίας Κοκκίνης (αριστερά) και Αλέξανδρος Τσιλφίδης (δεξιά)

Τον Αλέξανδρο Τσιλφίδη και τον Ηλία Κοκκίνη τους γνωρίσαμε τυχαία. Μάθαμε χωρίς να καταλαβαίνουμε στην αρχή πολύ καλά, ότι ασχολούνται με ένα μοναδικό στο είδος του επαγγελματικό αντικείμενο στην Ελλάδα: με τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας ήχου. Έχουν μια εταιρεία με το όνομα Accusonus και φτιάχνουν λογισμικό που εκμηδενίζει τους θορύβους σε video και audio (κατάλαβες, εκεί που τραβάς ένα βιντεάκι και ακούγεται η κόρνα από τον δρόμο, μπορείς να αφαιρέσεις την κόρνα), αλλά και πολλά ακόμα καινοτόμα προϊόντα για μουσικούς, DJs, content creators και κάθε έναν από εμάς που θέλει να φτιάξει περιεχόμενο με αξιοπρεπή ποιότητα ήχου χωρίς να σπαζοκεφαλιάσει. Ο βασικός όμως λόγος που τους προσεγγίσαμε είναι γιατί είναι οι μοναδικοί που το κάνουν στην Ελλάδα, αναπτύσσονται ραγδαία και δημιουργούν γύρω τους ένα hub που δεν υπήρχε πριν.

 «Εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας δημιουργίας video και ήχου, για όλους. Αυτό κάνουμε. Παρέχοντας εργαλεία που λειτουργούν με AI (artificial intelligence)». Λέει ο Ηλίας και με βλέπει που τον κοιτάω με ένα ερωτηματικό στα μάτια. «Όποιος θέλει να δημιουργήσει περιεχόμενο – δηλαδή να κάνει αυτό που λέμε content creating, να φτιάξει multimedia, podcasts, video στο instagram, στο youtube και σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, μπορεί πλέον με τα εργαλεία που του παρέχουμε να το κάνει χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις και χωρίς να διαθέτει κεφάλαιο».

Μπορεί δηλαδή να το κάνει ο οποιοσδήποτε; «Ναι» μου απαντάνε και οι δύο, «παίρνεις το εργαλείο, το εγκαθιστάς και τελείωσε».

Παλιότερα πώς γινόταν αυτό; αναρωτιέμαι. «Έπρεπε να στο κάνει επαγγελματίας. Πράγμα που ήταν και χρονοβόρο και ακριβό. Ή έπρεπε να περάσεις πολύ χρόνο να εκπαιδευτείς για να μπορείς να το κάνεις. Τώρα μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα και γρήγορα. Από τότε που ήρθαν τα smartphones άλλαξε η τεχνολογία καταγραφής περιεχομένου». (Μπορείς να ηχογραφήσεις από το κινητό σου, όπως ηχογραφώ αυτή τη συνέντευξη, μπορείς να τραβήξεις βίντεο κλπ). «Είναι ένα τεχνολογικό κύμα που έχει γιγαντωθεί και αυτό το κύμα έχουμε καβαλήσει κι εμείς», μου εξηγούν.

Και αυτό το νέο πεδίο τι επαγγελματίες προσελκύει; Ποια επαγγέλματα επηρεάζει; ρωτάω. «Εμείς ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια με software και R&D engineers, μηχανικούς λογισμικού και επεξεργασίας σήματος δηλαδή, και τώρα στην ομάδα μας έχουμε ανθρώπους που ασχολούνται με τον ήχο, με το μάρκετινγκ, με το design, με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Και η ομάδα μεγαλώνει. Ψάχνουμε και αυτή τη στιγμή ανθρώπους γιατί έχουμε πλέον μια μεγάλη γκάμα εργαλείων και θέλουμε συνοδοιπόρους σε αυτό».

Με τι κριτήρια άραγε ο Αλέξανδρος και ο Ηλίας, προσλαμβάνουν; «Δεν μας νοιάζει τόσο να έχει ο άλλος ολοκληρωμένα ακαδημαϊκά credentials. Μας νοιάζει να έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να έχει φτιάξει κάτι μόνος του, να έχει “ψαχτεί”, να έχει ενδιαφερθεί να μάθει, να είναι ενθουσιώδης με τις νέες δυνατότητες. Και να αντιλαμβάνεται ότι πλέον μιλάμε με νέους όρους. Δεν φτιάχνουμε προϊόντα του χθες, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε λογική του χθες ή μάρκετινγκ του χθες».

Τα νέα παιδιά που έρχονται για να ζητήσουν δουλειά, είναι ενθουσιώδη; Έχουν τα απαραίτητα προσόντα; «Εμείς κοιτάμε αν το μυαλό τους λειτουργεί δημιουργικά και αν έχουν θέληση. Γι αυτό  παίρνουμε και interns από Πανεπιστήμια και επενδύουμε σε αυτούς. Σκέψου ότι το 70% των intern μας τελικά προσλαμβάνεται».

Άρα ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που προσελκύετε; «Στην ομάδα μας έχουμε από 20+ ετών μέχρι και 50άρη. Όλοι βάζουν το δικό τους input και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον και όλοι μαζί ταυτόχρονα. Έχε υπόψη σου ότι  μια φορά την εβδομάδα έχουμε καθιερώσει το εξής: κάποιος από την ομάδα μας παρουσιάζει στους άλλους κάτι ενδιαφέρον που έμαθε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη της γνώσης. Και κάθε εργαζόμενός μας που θέλει να εξελιχθεί μέσα από βιβλία, σεμινάρια κλπ, μας βρίσκει στο πλευρό του και τον καλύπτουμε».

Τέλος, επειδή είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζουμε κάτι τέτοιο, θα ήθελα να μάθω: Αυτό το κομμάτι του AI είναι γνωστό στην ελληνική αγορά; Πόσο μέλλον έχει; «Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα εργαλεία μας είναι από το εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι ακόμα λίγο πίσω αν θέλετε να μιλήσουμε ειλικρινά σε πολλά θέματα: από θέμα ταχύτητας ίντερνετ μέχρι τεχνολογικού μετασχηματισμού. Όμως το content creating έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά ότι όλοι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε επαγγελματικά, να κάνουμε minimize τους χρόνους που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα σωστό video ή audio, και αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πεδίο εφαρμογής σε άπειρα επαγγέλματα: Το χρησιμοποιείς όχι μόνο εσύ που ως δημοσιογράφος μπορείς να έχεις καλύτερες ηχογραφημένες συνεντεύξεις, όχι μόνο ένας youtuber, όχι μόνο ένας παραγωγός μουσικής ή ηχολήπτης, αλλά ακόμα και κάποιος καθηγητής ή επιστήμονας. Σκέψου ότι τις προάλλες ένας νευροχειρούργος στην Αμερική χρησιμοποίησε εργαλείο μας γιατί ήθελε να ανεβάζει επιστημονικά και εκπαιδευτικά podcasts μετά το χειρουργείο και ήθελε να βελτιώσει το audio quality».

Accusonus έχει ήδη κατοχυρώσει 10 πατέντες, ενώ βρίσκεται πίσω από πάρα πολλά video, σειρές και προϊόντα ήχου-μουσικής που απολαμβάνουμε. Ακόμα και εργαζόμενοι στο Netflix ή μουσικοί παραγωγοί που συνεργάζονται με μεγάλα ονόματα (Bob Dylan, Lou Reed, Goo Goo Dolls κ.ά) χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους. Μια μέρα μετά τη συνέντευξή μας, ανακοινώθηκε ότι η Accusonus συγκέντρωσε 3,3 εκ. δολάρια χρηματοδότησης μέσω ενός Series A Funding, με βασικούς επενδυτές από την Ελλάδα (Venture Friends και Big Pi) και το εξωτερικό.

office view
accusonus workspace
work tools
accusonus office

(Oι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση της Accusonus)