Η Κωνσταντίνα Γρηγορίου, manager του Hiring Solutions team του kariera.gr μας μιλά για το νέο εργασιακό σύμπαν και τις προοπτικές του.

Συνέντευξη στη Μία Κόλλια,

Στο πλαίσιο των Insta Talks | Mένουμε Up που καθιερώσαμε κατά την εποχή του εγκλεισμού και συνεχίζουμε, συναντούμε ανθρώπους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τον δεκάλογο που επιλέγουμε από όσα ωραία ακούμε.

 • «Σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια. Πρέπει να βγούμε προς τα έξω, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να ορίσουμε εμείς ποια θα είναι η νέα κανονικότητα. Οι πρωτοπόροι στον κλάδο τους θα είναι αυτοί που θα αντιληφθούν ότι όλα περνάνε από το δικό μας χέρι».
 • «Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι εκεί έξω, αλλά κανείς δεν θα τους χτυπήσει την πόρτα να τους δώσει δουλειά. Πρέπει να ψάχνουμε και να κινητοποιούμαστε - η πληροφορία υπάρχει άπλετη και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε».
 • «Τα νούμερα ανεργίας που διαβάζουμε δεν είναι απόλυτα. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι και να μην ψάχνουμε μόνο για μία συγκεκριμένη θέση. Οι κλάδοι απασχόλησης είναι ευρύτεροι και το ένα βήμα μπορεί να σε καθοδηγήσει στο επόμενο».
 • «Αυτή την εποχή, οι τομείς που έχουν να κάνουν με Logistics, e-commerce, σούπερ μάρκετ, ασφάλειες, ιατροφαρμακευτικά, πάνε πολύ καλά. Αντιθέτως, όπως όλοι βλέπουμε, ο τουρισμός πλήττεται πάρα πολύ, όπως και το κομμάτι των υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και στους κλάδους που πλήττονται, υπάρχουν επιμέρους ειδικότητες που πάνε καλά».
 • «Οι δεξιότητες που έχει κάποιος εργαζόμενος στον τομέα του είναι συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που δουλεύει στον τουρισμό, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και τους εξυπηρετεί. Άρα μιλάμε για το ευρύτερο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών. Αυτές λοιπόν τις δεξιότητες μπορεί να ψάξει να τις χρησιμοποιήσει σε έναν άλλο τομέα, που πάει καλά και χρειάζεται ανθρώπους αυτή την περίοδο».
 • «Η ψυχολογία ενός ανθρώπου που αναζητά εργασία είναι πολύ σημαντική. Πόσω μάλλον σε περιόδους κρίσεων και μάλιστα σαν τη σημερινή, που εμπλέκεται και ο φόβος για την υγεία μας».
 • «Στην αγορά εργασίας σήμερα, και κυρίως σε κάποιες ειδικότητες στον τομέα της Πληροφορικής, υπάρχει γρήγορη εναλλαγή - μπορεί μέσα σε έξι μήνες, αν μένεις πίσω, να σε πετάξει η αγορά εκτός. Αντίθετα, αν είσαι καλός στη δουλειά σου, μπορεί να σε πάρει μια εταιρεία με πολύ καλύτερο μισθό από αυτόν που είχες».
 • «Βλέπουμε πολλές φορές σε ένα βιογραφικό να υπάρχουν κενά όσον αφορά τον χρόνο απασχόλησης. Αυτό δεν σε κάνει αναγκαστικά κακό υποψήφιο. Καλό είναι όμως να αναφέρεται τι έκανες αυτό το διάστημα, που δεν εργαζόσουν, χωρίς να έχεις τον φόβο, “τι θα πει ο εργοδότης”. Κάποια μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο βιογραφικό σου».
 • «Πολλές φορές υπάρχουν εργοδότες που ψάχνουν εργαζόμενους αλλά δεν ξέρουν ούτε αυτοί τι ακριβώς θέλουν. Η εμπειρία μου μού λέει ότι τελικά, για κάθε θέση, όσο περίεργη κι αν είναι, υπάρχει ένας υποψήφιος».
 • «Η νέα γενιά είναι πιο ανταγωνιστική στη διεκδίκηση εργασίας σήμερα κι αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο. Πρέπει επίσης να έχουν προθυμία και πάθος για εξέλιξη. Και πάνω απ' όλα, κάτι που θεωρώ μεγάλο προσόν, να έχουν συνέπεια σ' αυτό που κάνουν. Σε βιογραφίες επιτυχημένων ανθρώπων θα δούμε ότι η συνέπεια είναι ένα κοινό τους στοιχείο».
 • «Το βιογραφικό κάποιου που αναζητά εργασία πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό, και να περιέχει λέξεις-κλειδιά που αφορούν αυτά που ξέρει να κάνει. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που αναλογεί σε κάθε βιογραφικό από αυτόν που θα το παραλάβει είναι μόλις 5 δευτερόλεπτα, για μια διαγώνια ανάγνωσή του. Τέλος, προσοχή: όχι ορθογραφικά λάθη!».