Στο πλαίσιο των InstaTalks | Mένουμε Up που καθιερώσαμε κατά την εποχή του εγκλεισμού και συνεχίζουμε, συναντούμε ανθρώπους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τον δεκάλογο που επιλέγουμε από όσα ωραία ακούμε.

Της Μίας Κόλλια,

Σήμερα, η Life, Business & Executive Coach και συγγραφέας, Νάνσυ Μαλλέρου μας μιλά για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μία εργασιακή κρίση προς όφελός μας.

  • «Μια κρίση, είτε οικονομική είτε υγειονομική, πρέπει να μας κινητοποιεί. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τι εναλλακτικές έχουμε, τι ευκαιρίες, τι τρόπους συνεργασίας... Πάντως σίγουρα δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε απλώς να περάσει».
  • «Όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Αν δούμε, ας πούμε, τον κορωνοϊό ως κάτι που ήρθε για να μας καταστρέψει προσωπικά, είναι ένα πράγμα. Αν το δούμε ως μια παγκόσμια κατάσταση, στην οποία όμως θα βρούμε τον τρόπο να επιβιώσουμε, είναι διαφορετικό -κι εγώ σίγουρα επιλέγω το δεύτερο».
  • «Δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε. Ποτέ δεν ξέρεις, ακόμη και για κοντινά σου πρόσωπα, πόσο μπορεί να έχει ματώσει κάποιος για να φτάσει εκεί που είναι. Ο κόσμος κοιτάζει μόνο το αποτέλεσμα. Κανείς όμως δεν είναι εκεί που είναι εκ του ασφαλούς, υπάρχει πάντα ένα τίμημα - κι αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας στην κριτική μας».
  • «Σε μια κλίμακα αξιολόγησης, η επιμονή είναι στην πρώτη θέση. Το ταλέντο, αν δεν το αξιοποιήσεις, το χάνεις. Αυτός που θα επιμείνει, μέρα μπει-μέρα βγει, θα είναι ο κερδισμένος».
  • «Προσπαθώ καθημερινά να μαθαίνω πράγματα και το έναυσμα μπορεί να είναι ακόμη και κάτι που θα ακούσω σε μια ταινία και θα με οδηγήσει σε κάτι άλλο. Η περιέργειά μου είναι σαν ένα κλειδί που μου ανοίγει συνεχώς τους ορίζοντες».
  • «Αυτό που λείπει περισσότερο στους leaders σήμερα θα το ονόμαζα “αυτο-ηγεσία”. Οι δομές έχουν αλλάξει, έχουν γίνει πιο επίπεδες. Μια επιχείρηση δεν χρειάζεται τον ένα, μεγάλο αρχηγό, αλλά πολλούς μικρούς αρχηγούς που, πέρα από την ομάδα τους, θα μπορούν να διαχειριστούν τον ίδιο τους τον εαυτό».
  • «Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και δεν υπάρχει originality, όμως ο καθένας μας φέρνει κάτι καινούργιο στο τραπέζι και κάτι μοναδικό -κι όταν το καταλάβει αυτό, θα δει ότι δεν κινδυνεύει από τίποτα και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του».
  • «Δεν πιστεύω στα νούμερα ανεργίας που παρουσιάζονται, γιατί για μένα, δεν είναι άνεργος αυτός που δεν βρίσκει τη δουλειά ακριβώς που θέλει, με τον μισθό ακριβώς που θέλει. Δεν δικαιούμαστε αναγκαστικά τίποτα. Τα πράγματα είναι εκεί έξω για να κερδηθούν. Δεν μιλάω βέβαια για κάποιον που είναι 45-50 ετών και χάνει τη δουλειά του, γιατί γι' αυτόν πραγματικά η αγορά είναι πολύ δύσκολη».
  • «Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα από την πρώτη στιγμή που ξεκινάμε την καριέρα μας. Σε σχέση μάλιστα με παλαιότερες εποχές, σήμερα οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες γι' αυτόν που πραγματικά θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι όσο συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, θα συνεχίσουμε να είμαστε περιζήτητοι. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός: να κάνεις τον εαυτό σου περιζήτητο».
  • «Δεν χρειάζεται να συγκρινόμαστε με τους άλλους. Πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και να βρούμε αυτό που θα μας παρακινήσει για να πάμε παρακάτω. Δεν είναι ίδιο για όλους. Ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο -και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον τρόπο που επιλέγει. Ας μην γκρινιάζουμε, όμως, γιατί τότε θυματοποιούμαστε κι αυτό μόνο εις βάρος μας είναι».  

Δείτε το video όλης της συνέντευξης: